måndag 2 juni 2014

Trädgården i juni.

Nu i början av juni vill jag visa lite av trädgården och hur den ser ut just nu. Trots det konstiga vädret med värme, kyla blåst och annat otyg ser den riktigt fint ut enligt mig och just nu känner jag mig nöjd med min insats i trädgården så långt. Det mesta har utvecklat sig bra hittills. Jag har köpt ett antal iris sibirica i olika färger, en del ser tyvärr lite svaga ut och har inte vuxit till sig än men dom brukar vara tröga i starten.Ibland har det tagit ett par år innan jag sett något bra resultat och jag tror att dom tar sig bättre om man först planterar dom i krukor  och först efter ett år planterar ut dom i rabatten.
Alla andra inköpta växter har jag hittat plats åt , faktiskt, jag kanske har fått ta bort och minskat ner andra växter för att få plats men det skall ändå göras.
Nu har jag äntligen skolat om alla frösådder också . Nu kommer dom att få växa till sig och förmodligen övervintra i bänkarna till nästa år. Någon kanske kan planteras ut till hösten men det har jag inte bestämt ännu.
I morse vid åttatiden hade vi bussbesök från Finland, dom kom med Finlandsbåten på morgonen och direkt till oss och åkte vidare till Öland. Nu har vi lugnt några veckor fram till 1000-trädgårdar i slutet av månaden. Vi hörs igen/Carita
Rabatten utanför vårt köksfönster

Namnlös doftande iris

Iris som funnits i trädgården sen vi köpte den men som flyttats runt ett antal gånger.

Iris aphylla, skomakariris

Mossflox

Nectaroscordum tripedale, jättefin, stadig stjälk ca 150 cm

DjungelkänslaLöjtnantshjärtan , jag gillar den här färgen på den rätt nya sorten som heter Valentine
     

9 kommentarer:

 1. Åh, så fint ni har det. Det är en ljuvlig tid nu, och allt kommer på en gång/ Titti

  SvaraRadera
 2. Så vackra bilder! Så fint ni har det hos er. Lummigt och vackert. Den vita irisen är ju helt ljuvligt vacker.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Iris älskar jag ju, har massor eftersom jag är medlem i HIH-gruppen, men oj vad tidiga dom är i år. Och den där honungslöken, Nectaroscordum tripedale, var riktigt läcker! Hur vill den växa!? Vädränerat, torrt, soligt eller.....?
  Typiskt att jag redan skickat iväg ordern till Dix i Holland (eller kanske lika bra) för den hade jag gärna planterat någonstans. Men den var dyr, c:a 150:- (landad) för en enda lök!
  Jag håller med er att just nu är det snyggt i trädgården, ALLT blommar så jag undrar vad som ska blomma till midsommar?
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har den i en vanlig perennarabett men jag planterade den med sand runt löken + lite benmjöl. Det är tredje året vi har den men förra året blommade den inte, det kanske berodde på den besvärliga vintern. Nu kan jag se små frösådder runt den eller om den sätter sidolökar, jag vet inte riktigt hur den bär sig åt när den förökar sig. Ha en fin vecka/Carita

   Radera
 4. Så mycket fint ni har som blommar. Här är det lite mellantid ljust nu med mer dämpade färger. Finlandsbesök, jo man tackar. Men finast är ju honungslöken. Gör ju färgmässigt inte så mycket väsen av sig men är bedårande vacker och ståtlig.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 5. Så frodig og flott det er i hagen din nå alt i juni og så nydelige iris, litt av ett syn.

  Kos deg og ha en fin dag i hagen, klem fra Marit.

  SvaraRadera
 6. Så roligt att se bilder från er trädgård. Vilken fantastisk blomning! Jag besökte er ju på öppen trädgård den 6 juni förra året så jag vet ju hur magnifik er trädgård är i början av juni. Nectaroscordum tripedale är magnifik och nu blev jag också påmind om att jag måste köpa det röda löjtnantshjärtat 'Valentine'.

  Ha det bra!
  /Anita

  SvaraRadera
 7. Så fint det är hos er!

  SvaraRadera
 8. Hela vår grupp var glada och nöjda för överraskningsbesöket till er på vår väg ner till Öland. Några var tacksamma för att ni frikostigt delade med er instruktioner och gav goda råd. Helt underbart i er trädgård! På solens ö, Öland, såg vi inte ens en skymt av solen under de två dagar vi var där men alla var glada ändå. Hela resan var lyckad. Ha det gott och vi hörs!

  SvaraRadera