torsdag 1 maj 2014

Typiskt 1:a maj väder,

har vi hos oss, kallt och blåst men åtminstone sol just nu. I morse dalade det ner stora snöflingor så att det blev lite vitt i trädgården men det smälte fort bor i alla fall. I går firade vi Valborg hos vårt barnbarn som fyllde år och eldade ris från en björk som vi fällde under vintern.
När vi kom hem hade någon saboterat hela boet för koltrasten, troligtvis skatorna eller en ekorre, ibland är naturen grym.
Nu på morgonen upptäckte jag mera sabotage, vår nya torvkant får inte vara ifred, antingen skator eller trastar förstör den hela tiden. Jag förstår inte varför dom hackar i den, jag kan itne se att där skulle finnas något ätbart. Nu har jag letat fram lite nät som jag skall skydda den med men det gick inte att vara ut någon lång stund i kylan och inte är det så snyggt med nät men något måste jag göra.
Alternativet är att byta torven mot något annat men vad i så fall, det vet jag inte just nu.
Trots allt så blommar det , i synnerhet dom olika sipporna. Jag har inte tänkt på att vi har en del olika, det upptäckte jag  när jag skulle fota. Jag försökte ta en del bilder idag men  dom ville inte ens slå ut  i kylan. Vi hör igen/Carita
Anemone nem. Blue Eyes, det blå ögat framträder inte så bra på den här bilden men det finns där.

Den här har jag inte namnet på för närvarande

Det här trodde jag var Vestal men nu är jag tveksam när jag ser färgen på bilden, i alla fall tycker jag den är vacker.

Anemone nem. Multiplicity

Anemone ranunculoides Semi Plena

Anemone nem. Pink Delight som är jättefin i år, när jag köpte den tyckte jag att den inte hade någon rosa ton.

Anemone x lipsiensis

Anemone nem. Robinsoniana

5 kommentarer:

 1. Sippor är riktiga höjdpunkter på våren och att de finns i så många olika varianter är kul. Jag har en fylld vitsippa som fanns här när vi flyttade in på 90-talet och jag gillar den verkligen. Annars är det mest det vilda som har flyttat in, både blått och vitt. När jag ser dina olika varianter blir jag sugen på att bli en "samlare" men sen inser jag att det vill jag ju med nästan allt jag ser.Inte lätt att besöka fina trädgårdsbloggar, man får ha-begär. ;)

  SvaraRadera
 2. Ja, vårvärmen försvann plötsligt men kanske väntat. Vi fick också blötsnö i natt - usch! Sipporna är jättevackra och inte alldeles lätt att hitta korrekt namn på i efterhand. Jag har en del oidentifierade som jag inte lyckats namnsätta.

  Så synd med koltrasten och de ägg som aldrig fick bli nya koltrastar. Men de försöker igen - kanske någon annanstans!

  Ha det gott och nu hoppas vi på att våren återvänder omgående.

  SvaraRadera
 3. Så nydelige vår blomster du har i den fine hagen din.
  Ja tidlig vår gir alltid noen overraskelser, her var det også kaldt i natt men det gikk bra med plantene mine.

  Nydelige bilder, ha en fin kveld fra Marit.

  SvaraRadera
 4. Underbara sippor - dem kan man nog inte få för många av!
  Hoppas verkligen att vi får lite värme igen snart, om inte annat så hoppas jag att vi slipper samma vind som idag för den var verkligen isande.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Härliga sippor, visst är det mysigt att det slår ut mer och mer varje dag! Tråkigt med förstörelsen, jag har ju ingen torvkantad rabatt med jag vet vänner som har och dom klädde allt med nät. Jag förstod inte varför då, men nu har man alltså fått förklaringen...
  Idag ska jag ut och gräva ner dom 6 sista växterna - och så ska jag gräva upp den första vi satt, den hamnade fel - typiskt! Igår kunde vi inte göra någonting ute, det var kallt och snöade nästan - men det värsta var att det blåste förskräckligt. Isande vindar och då hjälper det inte att arbeta hårt!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera