söndag 4 maj 2014

Plantskolerunda

Den här helgen blev det lite av en plantskolesafari. I fredags hade vi bokat en guidad visning på Zetas för STA Sörmland. Vi var ett antal medlemmar som dök upp, ca 30 tror jag vi blev. Vi fick en intressant visning  och information om lite nyheter i deras växtsortiment.  Efter det fick vi botanisera själva bland deras stora sortiment . Jag får lite panik när vi är på plantmarknader numera, vi har ingen plats att plantera på men ändå blir det en massa nya växter. Vi hade planer på att köpa ett pelarträd  från Zetas så det blev en Fagus sylv. Rohan Obelisk, en pelarbok, ett lite mindre exemplar. Sen blev det också en Maackia amurensis som jag har tittat på länge. Det är ett fint träd med silverfärgat
bladutspring , inte så jättestort, blommar med vita blommor. Sen blev det en vårärt, en Geum ´Tequila Sunrice´ och några mossflox.
På lördagen hade STA bokat  en träff hos Romantica i Kungsör och vi ville gärna se deras sortiment för året.
På vägen dit besökte vi Odlarglädjen som har öppnat plantskolan på en ny plats. Hon har alltid så många spännande växter så det blev några där också. Vi ville passa på när vi ändå skulle åt det hållet.Där träffade vi en bloggbekant, Tant Otteskrufv, kul att träffa folk på riktigt.
Romantica är ett ställe jag också gillar, många fina växter  och en hel del annat spännande. Zetas och Odlarglädjen har hemsidor, Romantica finns på Facebook ( det är jag inte ansluten till). Hos Romantica köpte jag bl a en Clematis ´Propertius` som jag hoppas blir fin.
Totalt fick vi ihop 17 växter. Jag skall ta bort lite annat som jag tröttnat på för att få plats med det nya.
Det blåser isande vindar idag men nu måste jag ut och göra någon nytta. Vi hörs igen/Ca

Den här halkade med av bara farten hos Romantica, en Qumquat, ätbara frukter
rita

9 kommentarer:

 1. Ja, här har vi som tur är inga platsproblem än i alla fall så det är bara att shoppa loss:-) Det är så roligt att besöka plantskolor med riktigt bra sortiment!
  Jag har precis köpt en Maackia amurensis också - tycker de är jättefina. vart i trädgården skall ni sätta er Maackia?
  Hoppas ni har en fin trädgårdsdag trots blåst och kyla!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Så mange fine nye planter dere fikk med hjem, det er bestandig moro med litt nytt.

  God søndag fra Marit.

  SvaraRadera
 3. ..och Maackia amurensis har jag också skrivit upp på inköpslistan i år men då måste det grävas lite till, erövras ny mark. `Rohan obelisk´har vi haft i många år och vi gillar den jättemycket. Börjar man få ont om plats är pelarfomade träd och buskar en bra lösning.

  Nu får det banne mig bli liiite varmare i alla fall!

  SvaraRadera
 4. Verkar ha varit en trevlig växtdag! Och en del inköp också. Hoppas ni har fint väder i helgen. Här i Wales skiner solen för andra dagen i rad, underbart!

  SvaraRadera
 5. Där har ni hittat några fina växter.Väntar på en sändning med beställda som ska komma i mitten av Maj.Sen får jag se om det blir några hål som behöver fyllas.Här är svinkallt men jag blev tvungen att gå ut och vattna .Så torrt nu.
  Kram.

  SvaraRadera
 6. Det är alltid kul med lite spännande och udda sorter! Själv sitter jag med DIX katalog som vi trädgårdsentusiaster beställer lökar från varje år. Den är på 45 sidor med c:a 100 sorter på varje, så man har en del att gå igenom. Jag har lovat att sköta beställningen och det kamerala igen efter ett par års uppehåll, men...det är inte bra. När jag får in dom andras order så vill jag ha samma saker som dom. *fniss* Jag hade tänkt att i år enbart köpa narcissor och pärlhyacinter och sätta i "parken" men man det är inte lätt att begränsa sig!
  Susie

  SvaraRadera
 7. Ja tänk så snopen jag blev när jag kände igen er men ändå inte visste vilka ni var :) Jag for vidare förbi Löta och så Åsby, med vilthandeln/köttboden, på hemvägen. Kumqvat ser spännande ut, jag tror jag smakat den i affären någon gång men aldrig sett som planta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror det är lätt att träffa trädgårdsbloggare på olika ställen, vi rör oss ofta inom samma sfär. Vi ses kanske igen. Ha det fint/Carita

   Radera
 8. Det är en härlig känsla att få komma hem med sina nyförvärv! Kumquat ser spännande ut, tror inte jag sett den som planta förut, men frukterna är en av mina favoritfrukter, jättegott till kladdkaka och vispgrädde:-)

  SvaraRadera