onsdag 7 maj 2014

Isvindarna viner runt huset,

jag kanske måste dra upp markiserna innan dom blåser sönder. Nu vill jag att värmen skall komma, jag försöker klä på mig lager på lager med det är ändå kallt även om jag försöker hålla mig varm genom arbete. Jag har krupit omkring ett par dagar och beskurit gräskanten som har vuxit upp över stenkanten. Vi har stenkanter runt vår gräsmatta som har fungerat väldigt bra men så småningom kryper gräset upp på stenen ändå och då måste man skära bort den, i alla fall gör jag det för det ser snyggare ut. Kanten har håller sig fin  kanske 6-8 år men nu var det dags att fixa den. Priset för det var att handleden blev överansträngd men idag känns det redan bättre när jag jobbat mera med vänsterhanden.
Vi har haft uterummet fullt av växter och frösådder av olika slag för det går ju inte att plantera ut så mycket men idag tröttnade jag på alltihop och bar ut en hel del sådder till växthuset. Jag har gjort ett extra skydd i växthuset av bubbelplast för dom växterna är ju inte vana vid kyla. Dom får ha ett extra täcke nu så länge det är kallt och mulet. Om någon inte klarar sig får jag väl ta det. 
Vi har fortfarande en del inne men jag tar ut dom nu lite efter hand och försöker avhärda dom genom att dom står ute på dagen.
Jag har också krukat upp en hel del spontana frösådder och delningar så nu står det krukor med växter överallt. Jag hoppas att jag kan bli av med en del på växtmarknaden som föreningen har på Torekällberget i Södertälje på söndag den 11:e kl 11.00 - 14.00 . Den hålls tillsammans med Torekällberget, Telgebygdens trädgårdssällskap,  Järna hembygdsförening  , Biodlarna och så vi. 
Alla besökare som har vägarna förbi är välkomna. Ha det fint/Carita
Snyggt och fint blev det, innan såg man bara halva stenkanten.

Så här blev sittplatsen integrerad. Vi planterade pelarboken i stenläggningen, få se om den trivs där.

Viola koreana, en pytteliten söt viol som man ofta missar för den är så liten och den blommar inte varje år heller. I år har den blommor på många ställen. Den frösår sig ock skuttar omkring lite men trivs bäst när den själv väljer platsen.

Sanguinaria i krukor som tyvärr kommer att blomma över innan marknaden

Narcissus ´Modern Art´. Den här löken köpte vi i Holland -92 när vi var på den stora trädgårdsmässan som sker vart 10:e år.Den har inte blommat på flera år och vi trodde den var på väg att tyna bort men lökarna verkar ha tagit igen sig för i år blommar den.

Taraxacum albiflorum

Pulsatilla Papageno

Corydalis ´Linudden

Echium candicans, frösådd som vi haft några år, blommar första gången, kallas också för Madeiras stolthet.

11 kommentarer:

 1. Många fina blommor där.Flera som jag vill ha.Bland annat blodörten.Den är ju så vacker.
  Kram .

  SvaraRadera
 2. Så fint det blev med nya sittplatsen och perfekt plats för pelarboken! Nu kommer den verkligen till sin rätt när den får glänsa i ensamt majestät och visa vilken obelisk den är.

  Lycka till på växtmarknaden, synd att växtköparna är så koncentrerade på blommande växter, tänk så mycket som missas!

  SvaraRadera
 3. Jag hoppas isnätterna håller sig borta så era växter klarar sig i växthuset. Vi har haft våra därute med endast odlingsväv som extraskydd och det har, peppar peppar, gått bra. Tråkigt jobb att pilla gräs men det blev himla snyggt! :)

  SvaraRadera
 4. Så fin den nya uteplatsen blev! Jag hade också tänkt bege mig till Torekällberget på söndag men måste jobba:-(

  SvaraRadera
 5. Blev jättesnyggt med beskuren gräsmatta - likaså blev den integrerade sittplatsen! Jag har också beskurit lite kanter, fast det blev bara så att jag fortsatte lite efter det att vi grävt upp runt poolbygget. Man vill ju att hela den sidan ska se prydlig ut. Så jag fortsatte nedanför själva altanen - men samtidigt passade jag på att gräva upp en liten trekantig rabatt nedanför den nya altantrappan. Sen flyttade jag dit 2 stora alunrot som jag haft på lut i en pallkrage. dom blev hela 10 plantor. Och jag som "absolut inte" skulle ha fler perennrabatter! *fniss*
  Just nu håller jag på med Entusiasternas beställning av lökar/plantor från Dix. helt plötsligt fick jag för mig att köpa några nunneört. Jag har den vanliga gula som är ett ogräs här. Jag brukar rycka upp dom flesta plantorna och bara spara en 4-5 stycken. Sen har jag en röd som nu har blommat färdigt (sen försvinner bladen också, så ibland är jag på gång att gräva bort plantan). Nu är jag inne på att köpa 10 st Corydalis solida `Purple Beauty´. Dom kommer bara att kosta runt 100:-, men det är ju naturligtvis massor av annat man vill ha; Allium, Narcisser till "parken" minst en 7-8 sorter, Gladiolus nana, Muscari latifolium m.m. m.m.
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 6. Er nya uteplats är så himla fin! Hoppas verkligen jag hinner åka till er marknad på söndag. Det är noterat i kalendern sedan länge, men så är det det där livspusslet som skall gå ihop också.
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Jag måste fråga, är det vita maskrosor...? Det är ju ett smart sätt att bli vän med ogräset, haha ;D
  Men jag gissar att denna inte är ogräs utan antagligen en omhuldad rabattväxt. Maskrosor ääär ju fina, i alla fall blommorna om man tittar nära, men man vill ju inte ha dem överallt.
  Hoppas du får många nöjda kunder på marknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt vita maskrosor. Dom skulle gärna få sprida sig men det gör dom inte, dom brukar försvinna efter ett tag. Vi har haft rosablommande också men dom är borta nu tyvärr.
   Nu regnar det här, väldigt välbehövligt.Ha de fint/Carita

   Radera
 8. Jag är i valet och kvalet om jag skall ge mig ut på en utflykt och besöka växtmarknaden på söndag. Det är ju en bit att åka (bor i Vingåker) men växtmarknader är ju alltid trevliga. :-) Kanske kan det bli en heldag med växtmarknad och någon/några planskolor på vägen.

  /Camilla J

  SvaraRadera
 9. Oj, så många spännande blommor det finns hos er! Den där lilla violen är ju helt bedårande.
  Kantskära gräsmassa är ju inte det roligaste man kan pyssla med i trädgården. Fast när man är klar brukar det bli väldigt mycket finare. Snyggt! Fast ta hand om handleden.

  ha en fin helg

  SvaraRadera
 10. Åh, backsippor är så himla fina!

  SvaraRadera