måndag 24 mars 2014

Vinterträff

I helgen har vi varit på Vinterträff med årsmöte för STA Södermanlad i helgen från lördag till söndag. Vi har haft det nu i några år  och det är ett bra tillfälle att träffa många andra ur kretsen som man kanske inte träffar så ofta. Vi har intressanta föredrag, äter och dricker gott och pratar, pratar, pratar. Mest blir det om växter och trädgårdar men det händer att vi hamnar på andra sidospår också. En del av oss brukar sova över på vandrarhemmet som Åsa Folkhögskola driver, det blir lite långt att åka fram och tillbaka flera gånger.
Hela lördagen handlade om Hepatica japonica och nobilis. Vi hade ett par från Danmark som ägnat  många år åt att odla Hepatica och korsa fram egna sorter. Vi fick veta allt om odling, förökning, sjukdomar osv. Det finns dessutom många olika indelningar av japonica som baserar sig på hur blomman ser ut. Dom har kontakter i Japan för Hepatica japonica kommer förstås därifrån och visade bilder från en japansk plantskola där dom hade hur många sorter som helst och säkert flera tusen plantor. Helt otroligt hur många olika det finns. De har två hemsidor där man kan gå in och titta,
Backar med Hepatica japonica och några nobilis.

Det här blev det för mig, sju sippor och en del annat. Två Hepatica är till en bekant så jag behåller fem.
www.gtpoulsen.dk  och www.hepatica.eu. Dom åker runt och säljer på många växtmarknader men jag vet inte om dom säljer via nätet . Sen hade dom plantor med till försäljning. ni kan ana hur det gick.
Alpiner

Alpiner och lundväxter

Lotterivinst Campanula White Wonder

Och så fanns den här som jag bara måste ha, Syneilesis palmata ´Kiko´.
På söndag handlade det om alpiner och vi fick se ett reportage från resor i Dolomiterna med Kaj och Minna Andersen. Dom har en liten plantskola i Danmark där dom säljer egna frösådder av insamlade fröer och dom sticklingförökar och ympar själva också. Det blev ju ett inköp av deras plantor också så totalt hade jag nitton st med mig hem och det var ju inte alls planerat..
Nu måste jag göra i ordning en rabatt till dom japanska blåsipporna, dom vill ha ph 5,5 till 6, nobilis föredrar lite kalk.Man skall gärna plantera dom under buskar för dräneringens skull och dom vill ha sol och mycket vatten under mars-april-maj. Efter det vill dom ha skugga och fukt när bladen skall växa till sig.  Jag kunde skriva mer men gå in på hemsidan och läs mera om blåsippor.
Lördag förmiddag hade vi också en föreläsning om hur man gör bonsaier , klipper och sköter. det var Meith Fagerqvist från Svenska Bonsaisällskapet som pratade , väldigt intressant och bra föredrag. Idag känner jag mig helt fullmatad med information som jag nu måste börja sålla lite. Ha en fin dag/Carita


10 kommentarer:

 1. Vilken toppenhelg ni har haft! Att möta trädgårdsvänner är alltid trevligt och att lyssna till bra föredrag likaså. Och när jag ser alla backarna med växter på bilderna så förstår jag att ni handlade:-)
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Vad underbart med alla backar fyllda med ögongodis! Är det dem som det sjungs om i visan...blåsippan ute i "backarna" står. Måste vara svårt att välja bland alla dessa skönheter/ Kram Titti

  SvaraRadera
 3. Looks like many people have a great weekend for going in this meeting things ,to be honest i love different kind of flowers and as an tarot card reader i love having flowers in my table everyday that's why lately i am building a garden with different flowers and i feel interested to all those flower that look's like new and start blooming.

  SvaraRadera
 4. Känner igen det där med att komma hem med växter och behöva ordna en ny planteringsyta.Lycka till med de små :)

  SvaraRadera
 5. Her hadde jeg gått bananas hehe, så mange fine planter du har fått med deg hjem.

  Ha en fin dag fra Marit.

  SvaraRadera
 6. Full av nya intryck och ny inspiration nu då? Det brukar bli så av såna där fantastiska resor och möten. :-)
  Ha en fortsatt bra vecka!

  SvaraRadera
 7. Kul det här med sippor, det växer massor här på Gotland så dom som gillar kalk skulle man ju kunna tänka sig. Men just nu är det STORA jobb på gång, så det får bli ett annat år. Kul också att Meith var där och höll föredrag, det är en gammal bonsaivän till mig som övertog försäljningen till Östra Kretsen av bonsaiverktyg när jag flyttade till Gotland. (Är f.d. redaktör och numera hedersmedlem i SBS.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så roligt med trädgårdsmänniskor, man träffar alltid någon någonstans som känner någon som man känner osv. Vi rör oss ofta runt på olika evenemang som har med natur och trädgård att göra. Ha det fint/Carita

   Radera
 8. Vilken härlig helg i trädgårdens tecken.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Jag älskar sippor av olika slag! Grattis till inköpen. Låter intressant med vinterträffen. Hoppas jag kan vara med någon gång. Verkar ju jättetrevligt.

  SvaraRadera