torsdag 27 mars 2014

Blommig fredag, måttfullhet

Jag försökte ta reda på vad ordet måttfullhet egentligen betyder. Jag tycker att det betyder att man inte skall överdriva utan vara lite ´lagom´ i allt.
Sen läste jag att det är en personlig egenskap, en av kardinaldygderna enl Aristoteles. På latin heter det temperantia och grekiska sofrosyne. Det betyder också att man skall lägga band på sig,  men också återhållsam och även ödmjuk. Ja, man hittar all kunskap man behöver på nätet nuförtiden, om allt är riktigt som man läser är ju ibland tvivelaktigt.
Jag försökte leta efter måttfullhet i trädgården men jag inser att det mesta egentligen är överdrivet  och inte alls sparsmakat. Jag har inga  bra bilder som säger det jag vill så jag hittade en del från vår resa till Kina för några år sedan. Där är dom verkligen inte måttfulla så i stället för det ordet så blir det egentligen överdrivet som är ordet för mig. Konstigt blev det i alla fall . Var lite måttfulla i era trädgårdar, om det går/Carita
Här är det ingen måttfullhet utan mycket av allt

Här har någon varit återhållsam i färgvalet, snyggt

Ödmjuk och återhållsam framtoning och jättesnygg


Här borde man verkligen ha lagt band på sig när det gäller färger.

Gammal och ödmjuk, måttfullhet


5 kommentarer:

 1. `Less is more´ är ett populärt uttryck. Jag tillhör nog dem som strävar efter måttfullhet och inte djungel men det är en evig kamp eftersom de flesta växter blir alldeles för stora och täcker jorden som jag vill skall vara öppen mellan växterna.

  Nu är det fina dagar i trädgården och jag väntar på stararnas ankomst, en av vårens höjdpunkter.

  Skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla. Du har rätt om dig själv att du är så måttfull i din trädgård och det blir ju så snyggt. Ibland blir växterna inte riktigt som man tänkt sig. Jag har en förmåga att ha växter som bli alldeles för stora och då gäller det hålla efter dom hela tiden. Fast jag gillar ju när det blir lummigt också, det blir lite balansgång hela tiden. Det är så spännande att alla inte är lika och att man har olika smak. Ha det fint/Carita

   Radera
 2. Inte lätt att vara måttfull när det kommer till trädgård.Den sista bilden var så fin.
  Kram.

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder! Måttfulhet kanske inte passar mej, mer allt eller inget!

  SvaraRadera
 4. Inte lätt det där med måttfullhet. Tulpanerna ser ut som en påse påskgodis. Bonsaiträdet är fantastiskt vackert. Hade jag varit yngre skulle jag börjat med bonsaier. Nu nöjer jag mig med att stamma upp pelargoner. Dom kan bli vackra och få knotiga fina stammar dom också.

  SvaraRadera