torsdag 13 mars 2014

Blommig fredag, generositet

Generositet är ett av dom finaste ord som finns. Om man ser till världen i stort så är det mest makt och girighet som gäller , i alla fall bland dom som styr och ställer i världen. Det är kanske lite att ta i för mycket men så känner nog jag ibland. Alla små och svaga ´gräsrötter´får stå tillbaka . Om alla i världen som har mer pengar än dom kan göra av med skulle skänka en liten slant så kanske några fler skulle ha en skälig levnadsstandard. Det låter så enkelt men jag vet ju att så lätt är det inte att få en jämnare fördelning.
Ja, det var det stora . Nu till ´gräsrötterna´där all givmildhet råder. För vad är bättre än att kunna dela med sig av t ex sitt växtöverskott till vänner och trädgårdsbesökare och hur kul är det inte att få några växter som man vårdar extra noga. Varje gång jag ser en växt jag fått tänker jag på givaren.
Sen kan man också dela med sig av sina kunskaper eller misstag som man gjort. Det brukar uppskattas av andra trädgårdsinresserade.
Växterna är oftast väldig generösa, lämnar ifrån sig sina frön och delar sig så att andra kan få njuta av deras skönhet.
Generositet handlar inte bara om pengar  utan vad man kan göra för andra.
Ha en fin dag/Carita     

Hepatica transsylvanica . Det här är växter jag fått som är jättefina och har blivit stora ruggar.

Osäker på namnet, har gul botten och är ljusblå
Crocus fuscotinctus

Crocus Pickwick , Crocus remembrance

Rabatt med Iris sibirica, Astilbe, Aconitum  och en massa annat.Innehåller mest höga växter men för tillfället är den lite ´låg´

4 kommentarer:

 1. Tror att trädgårdsmänniskan är en mycket generös art.Så roligt som det är att dela med sig.
  Kram.

  SvaraRadera
 2. Tänk så härligt att vi alla kan lära av varandra och dela med oss av våra kunskaper(eller fröer o växter). Sen jag började blogga för några år sedan har jag lärt mig så otroligt mycket och kommer att göra det framöver varje dag. Det var tex. hos er jag såg honungslöken första gången, och nu har jag en skog av honungslök hos mig. Jag tänker alltid på er fina trädgård när jag ser dem! Ha det så gott/ Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du har den kvar, honungslöken. Den sprider sig ganska lätt men är enkel att reducera som jag har gjort. Det blev lite för många. Det är bara att gräva upp löken och ge bort. Jag tror inte man kan lägga den i komposten, då får man säkert en honungslökskompost.Ha en fin dag/CArita

   Radera
 3. Mycket bra skrivet! Håller helt med. Ser att ni fått ha era krokusar ifred för de glupska djuren. Den namnlösa är verkligen vacker. Så vacker er rabatt är redan nu. Det är något visst med den här tiden, innan den härliga frodigheten tar över. Ljuset är på något sätt magiskt.
  /Anita

  SvaraRadera