söndag 16 mars 2014

Is på vattentunnan,

det är vad som mötte idag när jag tänkte gå ut redan vid 10-tiden. Solen flödar från en klarblå himmel och det ser ut som en riktig vårdag men tyvärr är det snålblåst och rätt kyligt, än så länge.
Mina planer var att börja gräva upp en av vaxklockorna (Kirengeshoma palmata) som blivit jättestor och kal i mitten ,men det verkar som jag får vänta med det.  Synd, när jag äntligen bestämt mig.Det är inget roligt jobb att ge sig på så stora växter. Man får ta spett och spade och grep för att klara det misstänker jag. Det kanske blir bättre framåt dagen så det kanske går i alla fall. Tog en runda i trädgården när jag ändå var ute och en hel del till kommer upp . Dom flesta lökväxter börjar visa sig men det kanske stannar upp lite nu när det blev kallt igen. Perennerna börjar också visa sig lite mer men dom får gärna ligga lågt ett tag till.
Ringduvan kom för ett tag sedan och spatserar omkring på gräsmattan. Talgoxar och blåmesar inspekterar holkarna, få se vem som vinner den kampen. Blåmesen är kaxig fast den är så liten.Det är trevligt att kolla in deras förehavanden. Häromdan såg jag både humlor och ett par fjärilar men nu fick dom lite besvärligt när kylan kom tillbaka. Vi hörs/Carita
Jag brukar samla regnvatten så fort det går att göra, isen smälter fort i solen när den värmer.

Krokusarna har dargit ihop sig.

Tibasten blommar för fullt. I bakgrunden står en Pterostyrax hispida, fortfarande täckt. Det är en frösådd som fortfarande är liten så jag täckte den över vintern, jag hoppas den har klarat sig , jag har inte kollat ännu.

Helleborus foetidus bryr sig inte mycket om kylan den är rätt tålig. men jag tror den ogillar vårsolen.

Just nu får vi glädja oss åt Cymbidium, en markväxande orkide  som blommar i uterummet.. I år har den bara en stängel, den brukar ha många fler men den håller nog på att växa ur krukan

7 kommentarer:

 1. Blev kallt här med.Mina Julrosor slokade när jag tittade till dom nu på morgonen.Hoppas dom repar sig.Kram.

  SvaraRadera
 2. Ja mars kan være lunefull, men du store så langt det har kommet i hagen deres.
  Vi har hatt nattefrost her også men så er solen fremme på dagen og disse vårblomstene tåler jo ganske mye.

  Fine bilder fra hagen din, god søndag.

  SvaraRadera
 3. Ja, nu kom kylan, här fick vi snö i natt. Men blir det inte värre än såhär så går det säkert bra.

  Vaxklockan som du skall dela, antar att du krukar upp lite plantor. Kan den växa i surjord? Här har du en köpare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon snö fick vi inte men det var ca -3 grader i natt. Nu har jag grävt upp hela Vaxklockan, det blev en skottkärra med nästan stubbar till rötter, jag borde ha delat den mycket tidigare. Jag letade efter någon nytillväxt och har krukat upp några som jag tror kan ta sig men jag vet inte, vi får se vad det blir. Den växer i vanlig rabatt hos oss. Ha en skön dag/Carita

   Radera
 4. Förra veckan hade vi helt fantastisk vår här i skåne. Men nu har det varit ruggigt ett par dagar med både storm och regn.
  Fina bilder från er trädgård!

  SvaraRadera
 5. Dessvärre är det väl så, att vi får räkna med lite bakslag ett tag framöver. Bara inte nätterna blir så kalla som förra året. Jag är glad att jag har kvar säckväven på rosorna. Har dessutom haft säckväv på ett par känsliga rhododendron (där knopparna väldigt lätt torkar ihop) men tog bort den i fredags kväll i och med att det skulle bli stormbyar. Men nu ska jag gå ut och lägga på den igen.

  /Anita

  SvaraRadera
 6. Ja, det är läskigt med kylan som har kommit tillbaka. Men vädret styr vi inte över, det är bara att hålla tummarna för att det inte blir några skador på växterna.
  Hoppas ni får en fin ny vecka!

  SvaraRadera