onsdag 18 mars 2015

Nu städas vintern bort

för jag kan inte se skräpet som ligger längre.Det tar ett par veckor innan jag hunnit runt hela trädgården. SMHI har varnat för 0-grader och snöblask till helgen men det kan inte hjälpas. Just nu sopar dom vår gata och tar bort allt grus och allén har också blivit klippt i dag så nu är det vår .  
Vi har underbart soligt väder och + 10 grader och mer i solen för den värmer riktigt gott nu.
Vi klippte lite grenar på magnolia Stellata x Ballerina och passade på att ta in en kvist för att se om den skulle slå ut. En knopp slog faktiskt ut och var så här fin men dom andra orkade inte. 
Det här fågelbadet håller vi på och gör om så på den här bilden är det fortfarande ostädat och skräpigt.
Jag har börjat längst bort i trädgården så där börjar det väl bli bättre. Det blir ju lite som vanligt  att jag plötsligt byter plats och städar på ett annat ställe eller gör något annat , t ex tömmer några gamla krukor i komposten. Men till slut när jag vimsat runt ett antal gången har jag väl  gått igenom hela den stora rabatten + sandplanteringen längst bak. Fast där är ju ett område närmast komposten som jag har lämnat till ett senare tillfälle.
Det gjutna fågelbadet måste göras rent så vi har plockat upp alla stenar  för att kunna borsta rent från  och jord och löv. Vi har ju en näckros i den och en vattenklöver. Näckrosen står i korg men vattenklövern har vi bara lagt bland stenarna med jord och allt. I år har jag köpt planteringspåsar som vi ska plantera dom i så kanske dammen hålls renare. Just nu står näckrosen i en hink i källaren och vattenklövern är nedgrävd i komposten.
Sen måste jag göra en runda , en av många och se vad som händer  bland växterna . Den ungerska blåsippan , Hepatica transsylvanica har börjat slå ut. Jag ser att det är kallt i marken för själva plantan ligger fortfarande ner.
Här är den vita sorten som bara har en blomma än så länge.
Och sen kikar en annan vanlig blåsippa fram
En jättesöt liten krokus som jag tappat namnet på, utsidan ä ljusblå
Om nu blommar alla primulor som jag köpt. Dom var nästan bara i knopp då men nu har dom blivit riktiga praktexemplar. Dom står fortfarande i uterummet i krukor.

Nu känner jag  mig rätt nöjd med den här dagen / Carita

6 kommentarer:

 1. Det är verkligen hart när omöjligt att låta bli att städa i detta vårväder! Jag har börjat med hallonhäcken. Till helgen får jag nog ett lass komposterad hästskit och då blir det rensat där det ska läggas ut, så ser det nästan prydligt ut även hos oss:)

  SvaraRadera
 2. Jag har också börjat rensa - det går inte att låta bli när vädret är som det har varit nu ett tag :-)
  Så fina Blåsipporna är! Mina har bara knoppar än, jag längtar tills de slår ut!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 3. Ja, det är fullt upp nu, man vill få bort allt skräp så det inte blåser runt en gång till vilket händer ibland.

  Hoppas det inte blir alltför kallt igen även om mycket har hållits tillbaka av de kalla nätterna.

  Vilken lyx med Magnolia blom i vas!

  SvaraRadera
 4. jag kommer till Södertälje till vecka ska på mässan så kanske jag tittar förbi :)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara kul om du kan hälsa på. På torsdagen är vi på mässan men resten av mässdagarna är i alla fall jag hemma. Vi kanske ses någonstans. Ha de fint. Carita

   Radera
 5. Tänk vilken skillnad det blev mellan våren vi hade och vintern vi fick tillbaka. Men under snön ligger dina fina städade rabatter och väntar så det jobbet var ju ändå inte ogjort. Hos oss låg fortfarande rätt mycket snö kvar innan den nya kom. Magnolian var verkligen jättevacker. Så roligt att den orkade slå ut.
  /Anita

  SvaraRadera