söndag 22 mars 2015

Intressanta föreläsningar

lyssnade vi på hela dagen igår när vi var på Sörmlandskretsens årsmöte på Åsa Folkhögskola.
Vi hade Kenneth Lorentzon och Eric  Wahlsteen som föreläsare, båda arbetar på Alnarp och Eric har en egen plantskola, Borealis, som säkert många känner till.
Eric berättade om växter från världens ände som vi kan ha och har i våra trädgårdar. Många av våra trädgårdsväxter kommer från Kina och bl a  ett område som heter Sichuan. Eric har besökt området för att se hur dom här växterna växer i naturlig miljö.
Det blev en spännande resa att höra och efter den föreläsningen blir jag förvånad över att ens någon växt därifrån överlever här.
Att åstadkomma den miljön dom växer i är nästan omöjligt att få till här. Där får dom nästan allt sitt regn under växtperioden medan hos oss regnar det när dom skall gå i vila. Sen står det ju ofta på växterna att dom skall ha fuktigt och väldrenerat.
Det har dom ju när dom växer på bergkanter där det regnar varje dag men vattnet rinner bort.
Vi fick se att bl a funkior , liljor och en massa andra växter hände ut över kanterna men här försöker vi styra så att dom skall växa rakt upp. Vad man skulle behöva är väldigt upphöjda bäddar där växterna får hänga neråt som dom vill. Jag köpte hans bok ´Växter från världens ände´som jag skall läsa noga. Gå in på plantskolans sida så finns boken att beställa där.
Kenneth berättade om spännande buskar och träd som vi borde plantera mera av i trädgårdarna.
Jag blev väldigt inspirerad av det här som man kan bli när det är intressanta föreläsare. Bilderna är från Wikipedia. 
Kanske går det att få till en bättre växtmiljö när jag läst boken./Carita   

Bildresultat för sichuan

3 kommentarer:

 1. Va roligt det låter! Jag har tagit en "föredragspaus" just nu, med en liten bebis i huset blir det svårt att få till. Men jag kommer tillbaka - ni har ju alltid så spännande föredrag hos er i Sörmland.
  Jag har funderat på att beställa Erics bok - kanske borde göra det trots allt.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 2. Visst är det otroligt spännande att gå på såna här föreläsningar/bildvisningar! Själv var jag till Visby i förrgår och lyssnade på Eva Gisslander och Anders Andersson i STA´s regi som berättade om en resa till Lake District och besöken i nio trädgårdar. Mycket inspirerande!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 3. Visst är det otroligt spännande att gå på såna här föreläsningar/bildvisningar! Själv var jag till Visby i förrgår och lyssnade på Eva Gisslander och Anders Andersson i STA´s regi som berättade om en resa till Lake District och besöken i nio trädgårdar. Mycket inspirerande!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera