torsdag 9 maj 2013

Vi fick en riktig överraskning ....

i morse när vi öppnade dörren till uterummet. Vi trodde att vi hamnat i ett stall eller fått in en hög med hästgödsel. Då såg vi att det bara var vår Sauromatum venustum , ödlekallan som slagit ut under natten. Den är unik, har vackert mönster, blommar en dag och luktar  stall. Efter blomning tynar den bort och vi ställer undan krukan till nästa vår. I stort sett får den sköta sig själv, vi vattnar ytterst lite och den står i uterummet hela tiden, alltså svalt på vintern.
Det finns otroliga spännande växter på vår jord.
Må så bra/Carita

  

5 kommentarer:

 1. En sådan har jag haft för några år sedan men.......
  Milda makter vilken vidrig stank!!!!!!
  Trodde faktiskt att det låg en hög med döda råttor någonstans, hahahahaaa.
  Levde här under några år innan den gav upp :=)

  Blomman är häftig.

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken spännande växt! Då gäller det att hålla sig hemma den enda dagen den blommar, så att man inte missar showen! Fantastiskt vacker är den ju!/ Kram Titti

   Radera
 2. Blomman är vacker och spännande, men luktar skunk:)
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 3. Häftigt! Undrar vad "doften" fyller för funktion för ödlekallan, antingen är det att skrämma fiender på flykt eller tvärtom, att locka till sig någon insekt som i någon grad är nyttig för växten?

  SvaraRadera
 4. Grattis till blomningen! Man får stå ut med lite otäck lukt för blomman är verkligen vacker. Vilken härlig dag vi hade igår. Nu känns det verkligen som våren kommit på allvar ... ja det är ju nästan sommar!

  Ha en fortsatt fin helg!

  /Anita

  SvaraRadera