lördag 4 maj 2013

Trädgårdens värstingar....

Jag fick häromdan en lista på vad man i trädgårdsammanhang  kallar trädgårdens värstingar. Det handlar alltså om växter som man skall undvika. Man kan se hela listan på www.svd.se/bostad/tradgårdens-varstingar_ 6483940.svd. eller leta på Trädgårdens värstingar så hittar ni artikeln

Jag håller inte riktigt med att alla som är noterade är extra besvärliga. Det beror till stor del var dom är planterade i en trädgård, den kan ju se ut på så många olika sätt. En växt kan passa bra i en trädgård och inte alls i en annan.

Vi har gjort en del misstag under våra år med trädgården. En gång fick vi en planta av Oxalis corniculata, krypoxalis. Jag tyckte den var jättefin med sin röda bladfärg. Det är många år sen men vi får fortfarande upp såna, i växthuset. Jag försöker rensa bort dem så fort de dyker upp.
Sen har vi massor av den vanliga svalörten, den hade etablerat sig redan när vi köpte huset och är omöjlig att bli av med. Jag försöker rensa där det går men då tycker jag att det bara blir flera.

Sen har vi fått in Bellis perennis i gräsmattan och det är en riktig ohyra. Den lägger sig platt och tar död på gräset. Nu har den brett ut sig på ett litet ställe och jag måste förmodligen gräva upp alla små plantor av den för hand..

Tellima grandliflora varnar man för i listan men den tycker jag inte är så besvärlig . Den är väl inte så iögonfallande men den doftar . Vi har haft den på ett ställe i trädgården och där har den hållit sig rätt bra. Den fröar visserligen av sig så det blir lite småplantor och dom har jag rensat bort. Nu har jag i alla fall minskat ner på det beståndet.

Det finns även en del buskar o träd som är besvärliga bl a vanlig Silverbuske och  Rönnsumak som skickar ut massor med rotskott.Silverbuske hade vi en gång med den tog vi bort. Rönnsumak  tycker jag är fin men den vågar jag inte ta in och plantera.

Just nu finns det i alla fall en del godingar som blommar så jag passade på att ta några bilder mitt i trädgårdsarbetet. Corydalis är också en som sprider sig men den gillar jag och den vissnar ju ner så den är ingen värsting för mig.
Fortsättning följer.........../Carita
Hepatica transylvanica

Som ovan, fast vit
Corydalis Fire Bird

Corydalis malkensis

Jag tror att det här är en som korsat sig i trädgården, den är jättesöt
    

6 kommentarer:

 1. Dina Corydalis gillar jag.Måste köpa sådana.Tror jag har beställt från Larz.Hoppas de kommer snart.
  Kram

  SvaraRadera
 2. En röd oxalis har jag här också, men tycker den är lätt att dra/hacka bort så än känns den inte som ett problem. Men svalört är inte populär hos mig! Och jag begriper inte riktigt hur den hoppar från en plantering till en annan och blir stor på bara en säsong! Skulle mycket hellre ha nunneörter, för deras bladverk breder inte ut sig lika dominerande. Tycker jag i alla fall nu när jag inte har några :)

  SvaraRadera
 3. Visst är det härligt när det nu ÄNTLIGEN börjar blomma i rabatterna. Jag tycker nog några av värstingarna kan vara bra att ta till där inget annat vill, eller kanske när man startar upp en trädgård för att de snabbt fyller ut. Sedan får man väl rensa...
  Jag varslar om tulpanerna och allt annat när de är på gång. Verkar gå fort nu.
  Krams!

  SvaraRadera
 4. Så nydelige vårblomster og bilder, våren er en så fin tid.
  Ja en skal vel være litt forsiktig med hva en planter i hagen, jeg har ett bed der mynte har fått vokse fritt og det er litt av en jobb og bli kvitt alle røttene igjen.
  God søndag fra Marit.

  SvaraRadera
 5. Intressant lista, men jag håller nog inte med om att alla är värstingar, nej.
  Vilka härliga bilder du visar!

  SvaraRadera
 6. Jag har samma erfarenhet av Telliman ingen fara med den...Finns betydlig värre Stjärnflockan:)
  Härliga bilder...blev lite sugen på den vita Hepatican den var fin!!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera