måndag 28 juli 2014

Jag ger upp,

fortfarande inget regn, inte en droppe. Allt hamnade i Stockholm igår som drabbades av ett rejält oväder. Fast det regnet hade jag inte velat ha i alla fall. Nu får det bli som det blir, jag kan inte påverka vädret hur mycket jag än gnäller. Jag får tänka på att det kanske blir aktuellt att byta ut lite växter och det är ju alltid trevligt.
Nu när det har varit så varmt så är ju mornar och kvällar underbara och sköna. I lördags tog jag en runda i trädgården, vid halv sjutiden redan då det fortfarande var svalt, det var lite molnigt  så det    blev bra fotoljus. Svalorna gjorde sin  flygakrobatik, det är en stor flock som flyger runt här på mornarna, det är mysigt. Jag antar att dom jagar insekter.
Det finns lite grönt kvar trots torkan, men gräsmattan börjar bli brun för det vattnar vi inte. Den brukar återhämta sig när vi får regn så småningom. Flera liljor och dagliljor har slagit ut, dom är inte så beroende av regn, dom kanske tom föredrar torrt väder när dom blommar. Vår Yucca filimentosa har slagit ut, vi har två stänglar. Det är första gången den blommar och jag hoppas att den sätter nya sidoplantor så att vi får ny blomning så småningom.
Klockan är lite över tio och det har blivit mörkare så det märks att vi är på andra halvan av sommaren. Vi får njuta av dom fina dagar som vi fortfarande har. Ha det gott alla. Carita

En vy fån trädgården 26 juli

Under asken, ett område som vi har lite planer på att ändra .Det är inte riktigt bestämt hur det skall bli  men mer om det så småningom.

Yuccan växer upp i Ullung rönnen så det är lite svårt att få bra bild men den har bra stöd om det stormar.

Det här är en Allium carinatum ssp Pulchellum, dropplök som jag är väldigt förtjust i. Jag hade en av varje från början men nu har dom ökat på sig rejält och jag vill gärna ha många av dom.

Blodgräset har klarat sig bra och växer på sig.

Den gula blomman heter Telekia speciosa och kräver stor plats. Det gröna lilla trädet i bakgrunden är Syringa emodii, den har inte blommat ännu men vuxit bra i år.Den mörkare hostan heter Striptease och den andra är jag osäker på.

Hosta Sum and Substance står i full sol vi södra gaveln och verkar trivas med det. Den får en kanna vatten nu och då.

Lilium davidii, eldlilja

Här finn bl a Sciadopitys verticillata Golden Ruch, Hosta Pineapple Upsidedown Cake och Deinanthe caerulea Blue wonder

Hemerocallis Strawberry Candy

En massa funkior längs gången, Clematis viticella , trädpion och katsura


5 kommentarer:

 1. Yucca filamentosa är verkligen en underbar upplevelse när den blommar. Här har den snart blommat över men blomningen har hållit förvånansvärt länge trots hettan.

  Jag har också gett upp, här är mycket nedvissnat och brunt och jag klarar inte av att vistas ute i denna förfärliga värme så inget blir nerklippt och städat, det är inte vackert i trädgården. Andra året nu som vår trädgård torkar bort. Det här är kanske framtiden för oss trädgårdentusiaster, vi får glädja oss åt vårblomningen och försommargrönskan för sedan är det över för säsongen. Det känns onekligen ganska bistert att glädjen över trädgårdens förändringar under säsongen förvandlas till en kamp för överlevnad.

  Fåglarna du ser som visslande flyger över trädgården är förmodligen tornseglare. De har ungar nu och jagar luftplankton i luften. De lever hela sitt liv i luften och när ungarna är flygfärdiga inom ca en vecka är de borta. De påbörjar omgående sin långa resa till tropiska Afrika.

  De har numera svårigheter att hitta boplatser i våra moderna byggnader. Här häckar de under takpannorna på den gamla ladugården. Vi har avstått från att sätta upp hängrännor där för då kan de inte komma åt att krypa in under tegelpannorna.

  SvaraRadera
 2. Det är lite som om våren, om jämförelsen tillåts, allt blommar över eller dör snabbt och det är inte grönt på gräsytorna :/ Men det finns ju fina växter som står på önskelistan att ersätta det som försvinner med :)

  SvaraRadera
 3. Precis så kände jag häromdagen, jag ger upp, orkar snart inte med detta ständiga vattnande. Härligt med den lilla skur som kom igår kväll, det får gärna komma mer:-)

  SvaraRadera
 4. Ja, denna torka är verkligen påfrestande för både växterna och oss som är trädgårdsintresserade. Listan på växter som har gett upp blir längre och längre och jag inser att en del får bytas ut.
  I natt fick vi faktiskt 16 mm regn - så mycket har vi inte fått på ett dygn på hela året. Det var verkligen skönt att gå ut i trädgården i morse. Skönt att slippa vattna på ett par dagar och även skönt att alla vattentunnor är fyllda till bredden nu:-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
 5. Trots torkan ser det grönt och frodigt ut på dina bilder. Här har vi fått en ordentlig skur idag och jag hoppas det kommer mer inatt. Hoppas även ni fått lite regn.
  Birgitta

  SvaraRadera