torsdag 7 augusti 2014

Äntligen kom regnet

som vi längtat efter så länge och i natt och på morgonen fick vi en rejäl dos. Som tur var så drabbades vi inte heller den här gången av något skyfall , fast det regnade ordentligt emellanåt. Tiden har gått så fort plötsligt så det är ett tag sedan jag skrev senast. På grund av värmen vi haft har jag egentligen inte gjort så väldigt mycket men jag har i alla fall börjat  med att gräva om en rabatt helt och hållet för att försöka bli av med en växt som inte borde kommit in i trädgården.
Det är en Anemone canadensis, ängsanemon.Det är egentligen inget fel på den, ser ut som en stor vitsippa och är säkert jättefin på en vildäng eller i ett naturligt woodland eller så. Problemet är ju att den sprider sig alltför mycket i den lilla  rabatt jag ville ha den. Nu försöker jag gräva bort den men om jag lyckas vet jag inte. Den skickar ut en massa trådsmala  rötter åt alla håll som jag måste försöka får bort och jag vet inte om det blir nya plantor på varje liten rotbit, då får jag verkligen problem.Nu har jag i alla fall grävt upp allt i rabatten, det jag skall ha kvar har jag krukat upp så länge. Jag skall nog gå igenom jorden en gång till innan jag planterar tillbaka något. Jag kommer också att fylla på mera jord och plantera in mera växter. Det blir spännande att se, nästa år kanske jag får lika många sippor igen eller ännu fler. Ja, man lär av sina misstag.
Vi har också hunnit med att besöka Pia på Torvan och tog en titt på hennes gulliga trädgård  och därifrån åker man förstås inte tomhänt. Det blev två liljor, Lilium speciosum var. album och en African Queen, två Iris sibirica och en anemon, jag har inte namnen på just nu. När vi var i närheten av Skärholmen bestämde vi att vi äntligen skulle ta en titt på parken med perenner som dom anlagt.
Det var svårt att hitta parkering i närheten men vi lyckades stanna till så att vi kunde ta en snabbtitt.Den påminner en del om parkerna i Enköping förstås.
Nu skall jag ta itu med att snygga till lite inför söndagen när vi har "Öppen trädgård" igen, sista för i år.Ha det fint/Carita
Vi har haft så otroligt mycket humlor och fjärilar på våra Rudbeckior . Det sitter en på nästan varje blomma, man kan se det om man klickar på bilden så att den blir stor. Jag kan stå och titta på dem en lång stund när dom arbetar med att samla nektar


Här är mitt  eländiga projekt, så här långt har jag kommit.Bilderna ovan är från Skärholmen

Lilium African  Queen

Lilium Scherazade, min favoritlilja. Den har två stora stänglar och en mindre i år, jag har inte räknat blommorna  men  är mellan 30-40 blommor

Lilium Lesley Woodriff

Den här nya rabatten börjar växa till sig riktigt bra.

Nerium blommar för andra gången

Jag fick en jättefin födelsedagsbukett av Johanna, barnbarn, idag.

7 kommentarer:

 1. Å vilket vackert Nerium ni har.Har ett med ganska mörkt röda blommor.och trodde det skulle bli fyllda blommor men de är enkla.Vackra ändå.Håller med om att man kan stå länge och titta på alla Humlor och Fjärilar som sitter på Rubeckiorna.Humlor är så söta.
  Hoppas ni får en bra dag för visning av er trädgård.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är hopplöst när man får fel växt i rabatten. Höll själv på med en revsuga som det tog tre säsonger innan jag hade flyttat till fullo. Nu hålls den instängd i en stensättning och gallras dessutom flitigt.
  Men jag tycker att det låter väldigt intressant med ängsanemon. Den är nu uppskriven på min önskelista och jag har en nygjord lund där den nog kan trivas och dessutom gärna får bre ut sig.
  Så jag tackar för tipset!
  Fint i Skärholmen och helt otippat. Finns ju ingenstans de kommunala områdena är så vanskötta och tråkiga som runt Stockholm. När jag var i Skärholmen och Vålberg för ett par år sen påminde det mycket om Polen och Tjeckien. Stora bostadsområden med helt oplanerade kringytor, oklippta och tuviga. Så extra kul att det finns oaser även i denna öken.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 3. Åå ja det gjorde nok godt med regn, blomster og planter trenger en rotbløyte og i sommer har det ikke vært mye nedbør.
  Så flotte solhatter, liljer og blomster du har i august hagen din,,vakkert,,

  Gratulerer med dagen, så nydelige blomster du har fått.

  Fine bilder som gjør meg glad, Maritklem.

  SvaraRadera
 4. Er "nya rabatt" börjar verkligen se snygg ut! Och precis som ni skriver, man måste hela tiden förändra sin trädgård antingen beroende på växterna...eller på ens egen smak har förändrats!
  Jag har alltid förundrat mig över trädgårdar som har beskrivits att dom är "klara". Här blir det garanterat aldrig klart.... *fniss*

  SvaraRadera
 5. Visst var det härligt att vi äntligen fick regn, det kom 50 mm igår natt. Det behövdes verkligen för växterna såg minst sagt hängiga ut. Fantastiska liljor du visar, jag borde nog också skaffa några sensommarblommande liljor./ Kram Titti

  SvaraRadera
 6. Va skönt det var med regnet som kom! Fulla vattentunnor och en ordentligt regnvattnad trädgård är skönt!
  Visst finns det växter man ångrar att man har skaffat, vissa av dem kan verkligen vara svåra att bli av med! I år har jag varit noggrann med att klippa bort överblommade stjärnflockor och jättedaggkåpor - tror jag har rensat bort tusentals små självsådda plantor i år :-(
  Grattis i efterskott på födelsedagen!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 7. Visst är det fantastiskt härligt med solhattarnas lockelse på humlor och fjärilar. Som du säger man kan knappt slita sig därifrån när man ser insekterna arbeta så flitigt och förnöjsamt.

  SvaraRadera