torsdag 17 maj 2012

Vår Trillium albidum......

har aldrig varit så fin som i år. Vi har haft den i många år och till slut blev det en stor rugge. Jag tyckte att blommorna blev mindre efter ett tag så förra året beslöt jag mig för att försöka ta upp den och dela på den. Det var inte så lätt för rotklumpen såg ut som en stor  sammansatt klump med morotsformade rötter som liksom satt ihop. Jag beslöt att i alla fall försöka få isär något av den. Dom rötter som satt ytterst i klumpen gick rätt bra att få loss. Jag använde bl a maskrosupptagaren att bända isär dom med.
Jag lyckades efter några timmar att få loss ett antal men den innersta delen fick vara kvar som en planta.
Jag tror jag fick loss ca 20 rötter som blev nya plantor att sälja eller ge bort. Jag behöll dom största delarna , jag tror jag har sex olika plantor  kvar i gruppen nu.
Dom verkade i alla fall att må bra av delningen och blommorna är väldigt stora nu och dom doftar underbart. Man skall nog inte vara så rädd för att dela växter, det mår dom bra av. Själv är jag lite dålig på det och väntar ofta för länge så att dom blir alldeles för stora.

Ha det bra i trädgårdslandet./Carita    

4 kommentarer:

 1. Tack för att vi fick komma!
  Tänk inte på det att du inte hann med jag tyckte du mer än väl tog emot oss :-)
  Det är roligt att gå runt själv oxå.Jag hade nog några frågor men som vanligt kom jag på dom i bilen när jag reflekterade över vad jag sett.
  Hur länge ni haft er trädgård,hur såg den ut från början,den STORA Magnolian hur gammal var den o Camelian vilken sort var det osv....
  Ja så kan det vá ;-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Nu svarar jag så här så gott det går. Vi köpte huset 1981 och då var det en djungel , vildvuxen men syrenbuskage, vresroshäckar, två enorma granar ca 15 m höga, 9 stora äppelträd och annat bråte.Då var barnen i 10-12 årsåldern så mesta tiden gick åt till dom. Första 10 åren röjde vi mest och tog bort saker efter hand. Det enda vi har kvar från då är 4 äppelträd i övrigt är det mesta omgjort.
   Vi gick med i Trädgårdsamatörerna 1995 (tror jag) och efter det har trädgårdsintresset utvecklats mer o mer och trädgården också.
   Magnolian är 19 år och heter Magnolia stellata x Ballerina. Camelian vet jag inte , den är köpt för många år sedan och heter väl bara Camelia japonica, vitrosa melerad, väldigt fylld blomma.
   Sörmlandskretsen hade Riksmöte 2008 och efter det träffades några av dom trädgårdsägare som hade visningsträdgårdar och diskuterade om vi skulle fortsätta att ha öppet för allmänheten några dagar per säsong. Vi gjorde det som en test året efter och det föll väl ut så sen har vi bara fortsatt. Så länge det är roligt och kommer folk så fortsätter vi väl ett tag till. Ja, det var lite info och historik.
   Jag tycker det verkar kul med en så liten förening som ni har, det är inte så många viljor som skall samsas då.
   Ha det så bra/Carita

   Radera
 2. Tackar för svaren!
  Det är ju ofta så att man kommer på en del frågor efter hand :-)
  Jag samlar på Camelior har 5 st. det är ju inte så många men min svala glasveranda ska ju rymma en hel del annat på vintern oxå!
  Om du bara visste vad roligt vi har i vår lilla förening :-)
  Jag är så tacksam för att vi har den!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 3. Vacker trädgård!! Försöker övertala min sambo att visa sin trädgård Men hon tycker inte hon e klar. Vi har bla massor med iris som blommar överdådigt runt midsommar. Mvh Gunnar Grafström , Huddinge

  SvaraRadera