tisdag 15 januari 2019

Fyrverkeri

Härligt med lite fyrverkeri nu mitt i allt det enfärgade, gråvita , ibland med gul sol och blå himmel.Jag har valt tulpaner den här gången , dom flesta är röda med lite olika nyanser. Sen vi hägnade in innerträdgården med rådjursnät har vi fått ha våramt med marken tulpaner ifred. Innan dess såg jag bara lite rester kvar  när dom hade varit i trädgården och kalasat.
Därför tycker jag att det är underbart att kunna ha tulpaner som får blomma i fred och också vissa ner efter blomningen.
 Det tycker jag är ett litet problem för det är inte snyggt med alla vissa tulpan blad. Jag försöker planera så att dom täcks av andra växter när dom kommer upp. Ibland klipper jag bara av dom men får räkna med att dom inte kommer igen. Man kan nästan se dom som ettåringar
 Dom här har jag haft ni i ett par år och dom har återkommit. Jag tror att dom nyare sorterna  inte är så bra på att komma tillbaka. Jag tar inte upp lökarna efter blomningen som jag kanske borde göra för att få dom att blomma om.Hellre köper jag nya, känns kanske lite slösaktigt. 
 Dom här har funnits i trädgården sen vi flyttade in och återkommer år efter år,
likaså dessa. Dom låga röda sprider sig och blir fler och fler men har inget namn på dom tyvärr. 
Resten av bilderna är på nyare sorter och på små vildtulpaner.  Vildtulpaner är tacksamma, kommer varje år och sprider sig lite och bladverket försvinner rätt snabbt utan att skräpa så mycket.Flera fyrverkerier kan ni se på Trädgårdsfägring. Carita
                                                       

3 kommentarer:

 1. Håller verkligen med om det där att dom "moderna" tulpanerna är ettåringar. Dom gamla sorterna man har kommer tillbaka år från år, trots det så faller man för dom nya varianterna. Dom är ju så vansinnigt läckra så man kan inte åta bli. Fast i år tror jag inte jag ska köpa några tulpaner (fast det säger jag varje år, men man kan ju kanske ha några i en kruka i växthuset eller i pallkragarna *fniss*) utan bara satsa på narcisser till "parken". Det har jag gjort nu i flera år och det är verkligen kul att se vad jag har för sorter av dom. Man hinner ju glömma mellan åren - och dom skriver jag aldrig upp, dom är så många och "parken" så stor.
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 2. Hej Carita!
  Skönt att få ha tulpanerna ifred för rådjur, man vill ju inte att de skall äta upp dem, innan man fått njuta av blomningen. Jag lägger ett tunt diskret nät, där de brukar äta, det har fungerat de senaste åren. Jag fyllde på med nya lökar av olika vårblommor,skall bli spännande att se hur de kommer upp i vår. Jag har tulpanerna i mina stora lådor, så jag tar upp dem, när de blommat klart, för att ge plats för andra blommor.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 3. Fint att ni blivit av med rådjuren! Upplever precis som du att äldre sorter är bättre på att överleva säsong till säsong. Kanske kommer handeln, förhoppningsvis, att börja satsa på sorter som kommer tillbaka och blommar fint.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera