lördag 19 januari 2019

Favoritsommarblomma

Trädgårdsfägringdet var ett svårt ämne. Vi har en salig blandning av blommor och inte någon speciell inriktning  vad gäller färgval  heller så att bestämma en favorit var svårt. Jag  gillar ju pioner och iris  så i början av   sommaren  är nog dom mina favoriter-
Favoriter är alltså iris. Dom flesta blommar i maj ,juni. Jag har sått många irisar men förra året tyckte jag att dom såg lite ynkliga ut och blommade inte som dom brukar- En del kanske led av torkan men vissa gillar ju sol och värme. Jag är lite lat med att plantera om dom som man kanske ska göra vart tredje år  och ge dom lite ny jord, jag får bli bättre på det.

En annan favorit, pioner blommar i juni . Dom trivs bar hos oss i vår lerjord och behöver inte speciellt mycket omvårdnad. Jag ger dom lite benmjöl på våren, det ser ut att räcka. .
 Vallmo går också bra, den kan man inte misslyckas med, snarare att den tar för sig lite väl mycket ibland. Den är t o m svår att bli av med om den har brett ut sig för mycket fast vacker när den blommar .

 Blommande buskar, som kalmia gillar jag också och förstås liljor. Problemet med om är att man får jaga liljebaggar men börjar man så fort man ser någon brular det gå rätt bra.

 Ettåriga sommarblommar brukar jag sällan ha men förra sommaren köpte jag en del och dom gillade den varma sommaren, blommade hela sommaren ända till långt in på hösten.Väldigt tacksamt.
 Det här är en underbar sommarblommare,  blommar hela sommaren, blå gräsfibbla , har en vit också.
Når jag gick igenom bilderna för att leta passande bilder upptäckte jag  att vi inte har så mycket blommor som sticker ut, eller som syns . Vi har däremot väldigt mycket grönt i olika nyanser och bladformer. Vi har egentligen massor av olika perenner också men dom är ju planterade i allt det gröna och och för det mesta en och en och då framträder dom inte lika mycket som när man plantera massor av samma sort på ett ställe. Sen har vi ju många vårblommande men dom flesta vissnar ner på våren och då tar det gröna över. /Carita
Trädgårdsfägring, om ni vill se  mer.

4 kommentarer:

 1. Hej Carita!
  Härliga favoriter. Mina Iris har också stått orörda alltför länge. För två år sedan grävde jag upp dem och delade dem. Fick ingen blomning förra året, men vi får se. Hoppas de blommar i år. Pionerna är också en favorit.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
 2. Så mange fine favoritter,
  Pionen er nydelig.
  Blir herlig med vår etterhvert.

  Klem, Ida

  SvaraRadera
 3. Känner igen det du skriver - blommande perenner bland gröna blad. Sommarblomslådan blev jättefin :) Iris är favoriter här också och visst blommar de vackert på försommaren. Jag har börjat plocka liljebaggar när jag behöver pausa från tyngre jobb. Det blir något lugnt, nästan meditativt även om de är eländiga och äckliga rackare.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Så fina favoriter du visar bilder på jag fick en lila Iris av en granne och den är så vacker och blommar varje sommar så fint.Liljebaggen hade jag på besök för ett par år sedan och då jag har olika Liljor så blev jag ju inte särskilt imponerad men jag hittade källan som var Gräslöken som fick åka i väg långt bort, sedan har jag inte sett till någon bagge.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera