fredag 4 januari 2019

Nu ser jag framåt

men har inte riktigt kommit igång med vad jag vill göra i trädgården under våren. En del planer har jag men dom är på  ett tidigt stadium så jag kan inte riktigt sätta ord på dom ännu. Men nu börjar jag verkligen längta efter våren med  mera ljus och att det blir en fin vår med lagom av regn och sol och att det inte kommer snö så sent som i fjol och att jag hinner med allt jag vill . Förra våren kom ju sent och allt skulle göras på en gång, det blev stressigt och jag överansträngde min vänstra lårmuskel så jag hade ont flera månader . Jag måste tänka på hur jag gör saker det här året och variera mig lite mer. 
Häromdan beställde jag några nya växter från Bulbs, några hosta, ett par astilbe och kobrakallor, ett par stycken. och sen tror jag att jag beställde från Botanicus redan i  november. Jag har glömt exakt vad det var men förmodligen små vildtulpaner och andra små lökväxter. Jag är väldigt förtjust i astilbe men förra sommaren mådde dom inte särskilt bra, dom vill ju ha mycket fukt. Få se om dom har klarat sig, jag misstänker att en del torkade för mycket. .
I övrigt har jag inte någon önskelista på växter, det är rätt fullt överallt - Men hittar jag något jag vill ha så blir det väl en del spontanköp.
Här är förstås en del favoriter som jag gärna vill ha fler av , krokus och corydalis 
 och förstås julrosor.

Anemonella thalictroides vill jag fler av men den enda jag lyckats med är den här enkla vita. Jag har provat med många andra men inte lyckats alls med dom så jag får nog testa igen.
 I den här rabatten har jag nästan alla små vildtulpaner och en massa andra små lökväxter. Den är finast tidigt på våren, sen vissnar ju lökväxterna. Jag vet inte vad jag ska plantera där som också skulle vara fint under hela sommaren.
 Så här såg vår Magnolia Ballerina Stellata ut förra våren och jag har inte sett något liknande. Jag kan inte hoppas på att den blir så här i år igen.
 Glaucidium palmatum, vit lunddocka, en favorit. Den blommar ca tre veckor tidigare än den blå hos oss.
Clematis Propertius, en clematisfavorit.

10 kommentarer:

 1. Mycket att se fram emot! Magnoliablomningen var den mest makalösa jag skådat. Hon må väl vara ursäktad om hon tar det lite lugnare i år.
  Än har jag inten vår i sikte, faktum är att vintern med snö och riktig kyla brukar vara som värst i februari/mars här. Det hindrar förstås inte att en hel del sådder nu kommer igång inomhus och en del står redan på stratifiering i jordkällaren.
  Med hopp en normal sommar
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Jösses vilken magnoliablomning ni hade! Välkommen tillbaka förresten :)

  Jag skulle nog ha satsat på olika bladväxter i din rabatt med tidiga vårblommor, Du vet, Alunrot, hostor, ormbunkar... olika former och färger. Rabatten har ju så snygg form och i en upphöjd rabatt kommer bladväxterna fram så snyggt :)

  Kram

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt vackert magnoliaträd och blomningen är ju helt sagolik. Jag tänker att den upphöjda lökrabatten får mycket sol och nog blir torr sommartid? Kuddar av dianthus och kanske mindre nävor som inte sprider sig för mycket kan nog trivas i den miljön. God fortsättning/Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en väldigt torr och solig rabatt så jag får nog välja något torktåligt. Dianthus tror jag passar bra.

   Radera
 4. Magnifik magnolia :) Jag hade som du en liten upphöjd bädd för känsliga lökar som botaniska tulpaner. Men den täckte jag bara med grus eftersom de vill bakas sommartid. Kändes helt ok med en grusad yta och lökarna var nöjda.

  God fortsättning! Carina

  SvaraRadera
 5. Hej Carita!
  Vilken fantastisk Magnolia, min vill inte växa, den är fortfarande som en liten buske. Så härliga bilder från din trädgård, och visst är de första vårblommorna något speciellt.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 6. Magnolia blir jag så hänförd av att se och den Ni har i Er trädgård måste ha varit en otroligt vacker syn.Den behöver kanske vila ett tag efter den där blomningen men underbart att ha varit med om.Fina bilder från Er trädgård någonting att längta efter.Nu går vi ju mot härliga tider igen nu när ljuset återvänt.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 7. Vilka ljuvliga, vårliga, härliga bilder! Och magnolian! Den är ju helt makalös! Det var ju lite samma sak med fruktträden våren 2018. Jag har så smått börjat kolla frökatalogerna men för mig blir det mest ätbart.

  Ha en skön vecka!
  /Anita

  SvaraRadera
 8. Den där vit/lila Corydalis var läcker! Några såna skulle man ju kunna täka sig!! NEJ, jag har ju bestämt att jag ska inte ha mer nu. Jag håller ju på att lägga igen rabatter - inte utöka. Men det är svårt att stå emot.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 9. Hej på er!

  Ja den Magnoliablomningen är ju något utöver det vanliga! Imponerande är ett för svagt ord.
  Jag längtar definitivt inte till våren, flera år av extrem torka har reducerat mina förväntningar så jag försöker bara leva i nuet. Vi har extremt låga grundvattennivåer ännu så jag hoppas väl fortfarande på att vi får en riktigt snörik vinter, annars väntar bara problem om vi går in i säsongen med underskott av vatten. När det väl börjar växa så fylls inte vattnet på längre.

  Ha det bra!

  SvaraRadera