torsdag 31 maj 2018

Sol, sol sol och brist på vatten

fast ännu har vi inte fått något bevattningsförbud bara ett påpekande om att vi ska vara sparsamma med dom dyrbara dropparna. Idag är det 31 maj och våren kom av sig helt, det blev sommar på en gång. Vilken sommar vi fick , det känns som det kommer att bli en lång sommar det här året om vädret fortsätter så här. Fast jag hoppas att vi får regn snart, det ser inte bra ut med den här torkan för växterna och jag är trött på att vattna.  Men ändå har det blommat som aldrig förr och allt slår ut på en gång. Många blommor blommar samtidigt som aldrig har gjort det tidigare och det känns som det mesta blommat över innan ens den riktiga sommaren har börjat.
Det har varit härliga dagar och så vackert överallt. Jag försöker njuta så länge det varar.
 Den här fransade tulpanen med en udda brun färg blommade i mitten av maj, den gillar jag men har tappat namnet.
 Sen hade vi en ca 25 år gammal  cryptomeria som inte gillade våren så den har vi varit tvungna att ta bort.
 Häxalen blommade så fint och doftar honung
 Trillium och trillingsippa
 En favorit just nu, krypkornell , Cornus canadensis
 Paeonia rockii, en som jag har sått av frön från Göteborgs botan.
 Krypflox, underbar blå färg
 Här har det nu blivit ett planterat område och det får ligga så till hösten, vi har inte bestämt vad vi ska göra här.
 Trädpion
 En annan trädpion som vi har köpt som Paeonia potaninii, vackra tegelröda blommor.
 Doftande Iris germanica, doftande
 Gul trädpion
 Allium

 I år har parasollbladet jätteblad trots torkan. Dom står skyddat och gillar inte blåst så än så länge har dom klarat sig bra.
Jag är väldigt nyfiken på hur alla trädgårdar som ska vara visningsträdgårdar på STA:s riksmöte i mitten av juni kommer att se ut i år. Vi får väl förbereda oss på en annorlunda blomning, kanske höstblommande som blommar då eller något annat spännande.
Alla kanske inte har tillgång till obegränsat med vatten men vi hoppas på det bästa.
Vi har också hunnit med vår växtmarknad som vi hade på Torekällberget och så har vi haft vår öppna trädgård första gången i år. Det är alltid så roligt att träffa många trädgårdsbekanta och flera återkommer varje år.
Nu ska jag ut och vattna ingen på sådant som måste ha lite mer än andra växter  men jag förösker att vattna så lite som möjligt och hoppas på att dom blir härdigare mot torrt väder. /Carita

11 kommentarer:

 1. Hyggelig med innlegg fra dere igjen:-)
  Ja, det er skikkelig tørt og varmt. 31 grader er ikke temperaturen for hverken planter eller beboere her. Som hos dere blomstrer omtrent alt samtidig, og har kort blomstring.
  Når jeg ser hvor frodig vårfloksen din er, skjønner jeg at vår står alt for tørt.
  Nå skal jeg ut og vanne krukker, og det tar tid..
  Ha en fin uke/Eirin

  SvaraRadera
 2. Hej Carita!
  Det känns som att alla växter vill blomma nu, men hoppas det blir något kvar till senare.Dina pioner är riktigt fina, och den tegelröda färgen har jag inte sett förut. Vi har lika torrt och varmt, inget regn i sikte.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 3. Ja det blev verkligen högsommar i maj. Vattnet är ett problem för många. Det blir ju också jobbigt med tunga jobb i värmen så Cryptomerian måste har kostat en del energi. Vackra bilder och blomman på P. rockii är ju verkligen underbar.
  //Helene

  SvaraRadera
 4. Så fint! Många vackra Trädpioner ser jag. Det var kul att se alla vy bilder över er trädgård. Den ser stor ut! Jag har börjat plantera ut sommarplantor och det är mest dom jag försöker vattna och hålla i liv. Gräsmattan ser fortfarande grön och fin ut trots det torra vädret, men visst behöver vi regn.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Ni har säkert mer fukthållande jord än vad vi har här, för om jag inte vattnar hela dagarna (spridarna får stå på minst en timme på varje plätt) så skulle allt ha dött vid det här laget. Jag lärde mig "the hard way" förra året. Men då var det faktiskt värre; Det var strålande sol varje dag då med, men kallt och oftadt även en isande vind - och inte en droppe vatten. Massor av växter dog trots hjälpbevattning, redan i april fick vi bevattningsförbud och brunnsvattnet räckte inte till allt. I år är det iaf varmt och skönt och vi fick så mycket vatten i höstas att grundvattnet har klarat sig. Men nu får vi förbud den 15 juni.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 6. Ja vi får hålla tummarna för att det blir regn. Vill inte ha bevattningsförbud. Konstigt att vi klarat oss, det är rekordmånga kommuner i landet som infört förbud i år. Det är helt klart en hel del växter som inte klarat vintern vi hade. Men ni har mycket fint som blommar. Många pioner, mina har ett tag kvar. Jag ska komplettera med lite fler Cornus canadensis. Har en "lucka" i azaleasluttningen där jag tror att den skulle passa perfekt.

  Nu håller vi tummarna för att det kommer regn! Ha en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 7. Varmen og tørken er er hett tema om dagen😅. Her har vi hatt vatningsforbud med slange i mange dager og plantene tørker! Fine blomster du viser! Allium er en pryd så lenge den varer. Ha en fin helg🌺

  SvaraRadera
 8. Va tråkigt med Cryptomerian! Ska ändå bli spännande att se vad ni hittar på med det området.
  Vi var tillfrågade att visa trädgården till riksmötet men vi tackade nej. Ett svårt beslut, men nu känns det rätt. Och som läget är nu så hinner man ju knappt med annat än att vattna, så allt annat arbete blir lite eftersatt.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 9. Idag har vi vår första mulna dag på två månader och äntligen temperatur runt 20° istället för 30°. Som sagt ska det bli spännande att se vad som blommar i augusti, men kanske hinner en del komma igen med en andra blomning istället.
  Er trädgård verkar ju ha klarat sig bra så här långt med så mycket vackert.
  Vi kör två kubikmeter i tank från sjön varje kväll och det mesta går till grönsaksodlingarna. Här har till och med syrenbuskagen vissnat.
  /Anette

  SvaraRadera
 10. Great article..I am looking so forward to your blogcomment and
  I love your page on your post.. That is so pretty..
  หนังออนไลน์

  SvaraRadera
 11. I really appreciate your professional approach.These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.

  ดูหนัง

  SvaraRadera