måndag 27 juli 2015

Plötsligt händer det

att man tar tag i saker som hängt i luften ett bra tag. I går hände det plötsligt massor i vår trädgård.
Fram med sågar och sekatörer, nu skulle  det röjas. Vi har klippt en massa redan tidigare fast mera sporadiskt och liksom i förbifarten. Jag har reducerat mycket på våra schersminer eller jasminer och skulle fortsätta städa upp runt en jasmin vid komposten som också ligger på gränsen till grannen. Längs tomtgränsen har vi olika buskar och träd som växt sig stora och också några gamla syrener från kanske 50-talet.
Vi har länge pratat om att ta ner lite på syrenen som är kanske 5-6 meter hög. Där började det med att vi reducerade lite på den, klippte ur och sågade bort gamla stammar. Sen fortsatte vi längs gränsen och stöttade upp aronian som lagt sig över rådjursnätet som vi har på tomtgränsen. Vi städade till den också och friserade till en gulbladig fläder samtidigt som står bredvid. Jag passade på att rensa ogräs också där på områden som jag låtit bli att krypa i tidigare för det har varit svårt att komma åt.
Sen kom vi till ´skogen´. Vi har haft ett område som nästan känts som en  skog som man kunde gå in i. Där växer en stor guldtuja med många stammar en f.d bolltuja som inte är det längre, en gammal paradisbuske som lätt blir spretig, en gammal stor ormhassel och en Thujopsis dolobrata (inget svensk namn) och under allt detta har jag planterat gulplister som numera täcker hela området i ´skogen´.
Här tog vi bort massor på bolltujan som har några stammar kvar, stammade upp guldtujan ännu mer, 
rensade ur och klippte paradisbusken, tog bort några gamla grenar på ormhasseln och kapade några toppar på Thujopsisen.
Oj, vilken skillnad det blev. Nu kommer det in ljus under träden och vi ser till grannen som vi inte gjorde tidigare, det var helt tätt. Jag tror inte han misstycker , nu slipper han att ha grenarna hängande på sin sida.
I dag fortsatte vi  med  den del som ligger mellan husen så nu har vi fixat till nästan allt som gränsar till grannen. Nu återstå bara resten. Puh.


Här växer högarna av ris fram. Det blev en släpkärra full som kördes till återvinningen
Det som tidigare var helt i mörker blev ljust och fint. 
Det här är under jasminen och dom gamla syrenerna. Jag skall fixa till den rabatten och fundera på vad jag skall göra här. Vi tar nog bort mera av syrenerna senare.
Här syns stammarna av guldtujan, sju st tror jag. Vi funderar på att ta bort några stammar men jag tror att den blir väldigt ful då, vi får se. 

Under hela tiden när vi höll på att klippa och såga hade vi sällskap av den här lilla rödhaken som for runt i buskarna och på marken och hittade en massa godsaker när vi rörde om. Han hittade så mycket mat att han var tvungen att vila sig lite i solen en stund.
  Vad är det här och vem har varit framme, det skulle vi gärna vilja veta. I morse upptäckte vi att någon röjt ordentligt i en av torvkanter som är täckt av blåbärsris och grästuvor. Vi upptäckte att det var ett humlebo som någon ville åt. Vi visste inte ens att det fanns.Det var en hel del humlor som for runt  och var vilsna på morgonen. Nu har Bertel lagt ett nät över så att inte fåglarna kommer åt, om det nu var en fågel. Har det varit ett fyrfota djur hjälper ju inte det men vi får se. Det verkar i alla fall som om humlorna bor kvar och försöker återställa boet, vi hoppas på det.   

8 kommentarer:

 1. Det var ett riktigt röjarparty ni hade, och fint blev det. Er trädgård är frodig och fin.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 2. Ja, ibland behöver det röjas ordentligt. Vi har också gjort det på ett ställe med gamla syrener och olvon buskar...så tomt det blev med några glesa kvistar. Men dom kommer ju igen. Bästa att hålla efter då.
  Det ser fint ut med stammar som sticker upp från havet av marktäckare.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Åh, jag hoppas det inte är en grävling! Skönt med röjarskiva ibland :) Och så snyggt med uppstammat!

  SvaraRadera
 4. Grävlingar äter med god aptit humlebon. Hoppas ni slipper den framöver!

  SvaraRadera
 5. Efter bilden var som du skriver ett lyft även om det inte är klart. Jag blir glad av den nakna jorden = möjligheter. Jag gjorde ett liknande röj hos mina föräldrar i våras och ormhasseln rensades rejält. Nu ser man det vackra i busken igen.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 6. Man undrar verkligen var alla grenar kommer från när man har röjt. Hur fick de plats. Luftigt och fint blir det. Trevligt med rödhakar. De är så orädda och mysiga, men att fota nån som solbadar har jag inte lyckats med. Roligt också med humlebo. Om det är en grävling som varit framme lär ni väl se fler grävmärken, små hålor i trädgården.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 7. Så fint det blir med ljusinsläpp och lite öppen jord. Denna regnvåta sommar gör att det mesta växer långt mer än önskvärt.

  Ha det bra!

  SvaraRadera
 8. Ang. vallmon så hoppas jag du har rätt:) För jag hade den i min förra trädgård. Den nuvarande har vi haft i fyra år i sommar och där fanns inga... för ens nu.

  SvaraRadera