onsdag 5 augusti 2015

Riksmötet 2015

Så var det över för den här gången, riksmötet för trädgårdsamatörena 2015som den här gången var förlagd till Borlänge och Dala-Gästrikekretsen. Det var ett fullspäckat program från början till slut som vanligt. Det första var ju minglet på fredag kväll med god mat och mycket prat. På lördag åkte vi runt med bussarna och besökte många trädgårdar med olika innehåll.
På kvällen var vi på supén och åt mera god mat med underhållning och lotteridragning. Nästa dag på söndag åkte jag ännu en sväng med buss och såg tre fina trädgårdar till. Efter lunchen var det förstås den efterlängtade växtmarknaden som alla vill delta i. Det var många säljare med massor av växter så jag tror att alla säkert kunde köpa det dom hade på sina önskelistor. Jag hade faktiskt ingen lista och det blev inte så många växter. Jag  hittade några astilbe som jag ville ha, Astilbe chinensis Visions in red och en som heter Chocolate Shogun, en variegerad Physostegia virginiana  och en Cantaurea bagadensis som verkar spännande i ett stenparti.
 På vägen till mötet åkte vi förbi Enköping och var bara tvungna att stanna och ta en titt på Enköpings parker.Där var det lika fint som det alltid brukar vara.


I Borlänge, innan mötet skulle börja, hade vi lite egen tid om vi bl a tillbringade i vattenparken, ett stort grönområde med dammar och växtlighet en bit från centrum. En fin park att strosa i. 


I rosenträdgården

En liten ravin med en naturlig bäck i botten och massor av clematis längs kanterna på olika ställningar.


Ett tips om man vill bli av med några sniglar men jag är tveksam till att dom är läskunniga. 

På lördag gick vår rundtur bland trädgårdarna i Borlänge, eller dom flesta låg en bit utanför själva stan.Det var trädgårdar med varierat innehåll. En gillade rosor väldigt mycket och en annan var inriktad på Clematis. Alla trädgårdar hade många fina liljor men vädret har gjort att dom inte hade slagit ut ännu. Det var synd för det hade varit fint att få se alla olika sorter och känna doften.
På söndag gick rundturen till Söderåsen utanför Rättvik och Insjön. Det här möttes man av i trädgården i Söderåsen .Trädgården var mycket kinainspirerad och jag gillade den verkligen.Trädgårdarna i Insjön låg grannar så det var bara att gå emellan.I den första var liljorna ägarens favorit och det fanns gott om dom, stora och fina med massor av knoppar.  

Nästa trädgård var också japan- kinainspirerad  med dammar och kinesiska broar
Alla trädgårdar var vackra och fina på sitt sätt. Det är trevligt att få se olika trädgårdar och kanske ta med sig någon ide hem som man snappar upp. Liljan ovanför blommade så här fint när vi kom hem och doftar underbart i hela trädgården, Lilium regale är det och den har alla blommor samlade tätt i toppen av stjälken.
På söndag har vi Öppen trädgård kl 10.00-17.00 för sista gången den här säsongen så jag får väl försöka putsa lite till innan dess. I dag fick vi en rejäl regnskur med åska men det blir vackert till helgen, har dom lovat. Ha det fint. Carita

5 kommentarer:

 1. Fina och intressanta trädgårdar ni besökt. Ser så fint ut på bilderna.
  Klinten och drakmyntan hade jag på mitt bord, men det kan ha varit fler som sålde just de förstås.
  Gillar båda, särskilt klinten. Drakmyntan är lite vidlyftig, men den går att kontrollera.
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Va trevligt ni verkar ha haft det! Vi var på bröllop i helgen så jag kunde inte vara med på mötet, hoppas jag kan det nästa år.

  SvaraRadera
 3. Roligt att se bilder från olka deltagare som fastnat för helt olika saker och vyer. Föstår att det var en givande resa.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 4. Vilken rolig resa du har varit på och fått mycket inspiration det är ju det som är meningen med dessa trevliga trädgårdsresor.Själv ser jag fram emot en bussresa till Vasa inom kort.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 5. Takk for inspirerende innlegg. Alltid hyggelig å besøke private hager, selv om jeg skjønner at vi nok må få med oss parken i Enkøping.
  Lykke til med åpen hage på søndag :-))

  SvaraRadera