onsdag 8 juli 2015

Trädgårdsresa

I helgen som var deltog vi i vår första trädgårdsresa för året. Föreningen brukar göra en sådan nästan varje år,i en eller två dagar. Den här gången var det en tvådagars-resa mot västkusten. Vi var 51 st  entusiastiska trädgårdsamatörer som åkte iväg på lördagen med strålande solsken och varmt väder.
Första stället vi besökte blev Stolpens trädgård  i Ölme. http://stolpenstradgard.se. Vi var där för några år sedan alldeles i början när han startade sin verksamhet. Hans egen trädgård hade utvecklats en hel del och plantskolan hade många intresseanda växter.
Efter det skulle vi äta lunch på Tössestugan i Tösse. Vi kom dit men bussen kom inte längre än så här. Den gick sönder i backen upp till matstället. Som tur var så fick vi maten men vi funderade förstås på vad som skulle hända och hela vår tidsplan verkade falla.
Efter maten väntade vi på en ny buss som skull föra oss vidare, men utan vårt bagage och vårt släp för växter. Den nya busen tog oss till Gullmarsfjordens Plantskola som var vårt huvudmål med resan.

Tommy Ahnbys ställe är ju en guldgruva för trädgårdsamatörer. Han tar emot trädgårdsföreningar som kan handla där. Vi hade ca tre timmar på oss att botanisera bland hans sortiment som är enormt, mest buskar och träd. Släpvagnen var på villovägar så vi visste inte riktigt hur vi skull få växterna med oss därifrån. Vi fick så småningom  besked om att bussen var reparerad och på väg till oss med släp och allt. Så när vi hade handlat klart hos Ahnbys och packat in växterna var släpet och bussen i stort sett fylld.
Sen sov vi över i Ljungskile och Ljunga gården. Innan dess åt vi en gemensam middag på stället.Efter det åkte vi vidare till Karin Olsson i Skara.www.olssonstradgard.blogspot.se. Det är en stor prydlig jättefin trädgård med många rabatter , dammar, vattenfall och massor av dagliljor.Om man vill se dom blomma kan man besöka henne i början av augusti.
Nu såg släpet ut så här, fyllt till brädden.
Portugisisk vattenhund.


Sen åkte vi till Kerstin Peterséns trädgård i Skultorp där vi möttes av tre glada portugisiska vattenhundar.Det var en  stor trädgård med massor av rosor som blommade och doftade . Jag såg en vacker iris med mörka stjälkar som jag gärna skulle vilja ha.
Sista besöket blev hos Leif Johansson i Finnerödja som är en samlarträdgård med många rhododendron och spännande träd.
Efter den här spännande turen var vi rätt trötta när vi kom hem på söndagkvällen.Vi köpte förstås några växter men om dom skriver jag i nästa inlägg. Ha det fint. Carita

7 kommentarer:

 1. Låter som en upplevelserik resa på flera sätt. Trasig buss har jag också råkat ut för, men imponerades av hur smidigt det löstes. Verkar har gått bra för er också.
  Gillar vattenblänket bland klipporna och trädet på sista bilden. Wow, alltså!
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 2. Det är väldigt trevligt att åka på trädgårdresor med likasinnade. Ni verkar ha fått uppleva många pärlor! Jag var i Danmark för en månad sedan, också fasligt trevligt.
  Allt gott!
  Milla

  SvaraRadera
 3. Det är väldigt trevligt att åka på trädgårdresor med likasinnade. Ni verkar ha fått uppleva många pärlor! Jag var i Danmark för en månad sedan, också fasligt trevligt.
  Allt gott!
  Milla

  SvaraRadera
 4. En resa full av upplevelser... Ja, det mesta verkar fixa sig, så skönt. Härligt att uppleva trädgårdar med andra entusiaster... Bilden med vattnet bland klipporna stannar kvar hos mig lite extra, så vackert!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 5. Ja visst är det roligt att åka i väg och få nya intryck och se hur andra har det i sina trädgårdar och kanske även köpa nya växter till sin egen.Ni fick ju även lite extra spänning på grund av Er trasiga buss tur att det löste sig till det bästa.Jag längtar till en tredagars resa som vi ska göra snart då vår resa går till Vasa i Finland.Ha det gott./Margareta

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig resa ni har varit på. Ser att vi har haft samma resmål på några ställen.
  Det är så fantastiskt kul att få fara runt och se andras trädgårdar. Man ser massor av nya spännande perenner, buskar och träd och sedan blir man så enormt inspirerad.
  Nästa års sommarresa är redan under planering här uppe. Vet att er trädgård ingår som ett av besöksmålen och det ser jag verkligen fram emot.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 7. En intensiv resa rik på upplevelser förstår jag. Jag missar vår förenings resa till Ahnbys i år, trist för jag har aldrig varit dit, men hoppas på nästa år. Undrar hur mycket i släpet som var ert...:)

  SvaraRadera