lördag 18 juli 2015

Sol, regn, åska, hagel,

det är en sammanfattning av vädret under senaste veckan. Man kan ju inte säga att det är enformigt men jag skulle önska lite mera värme, tack. Trädgården ser ut att trivas med det här vädret. Allt har vuxit alldeles för högt så jag får binda upp det mesta för att inte alla växter skall blåsa av. En dag hade vi nästan storm  och jag trodde att det skulle bli mera skador än vad det blev . En annan dag var det fint väder nästan hela dagen men precis när vi skulle fika lite satte det igång att åska och regna  och det blev ett riktigt skyfall med stora hagel som smattrade mot taket.Sen var det bara ut igen och försöka skaka av allt vatten som tyngde ner.
Några dagar framåt är min mesta sysselsättning att använda sekatören och försöka klippa mig fram bland alla träd ock buskar. Jasminerna är dom första jag börjar med, dom blir ju lite ogräsaktiga med sina rotskott och all tillväxt. Jag försöker klippa bort och in alla grenar som blommat . Det är inte lätt att få en snygg fason på dom samtidigt, dom blir lätt spretiga.
Trots vädret är det mycket som blommar  och liljorna börjar visa sig. Jag planterade många under hösten som nu börjar visa sig och jag hade inte direkt noterat var jag planterade dom så dom kommer som en liten överraskning här och där. Nu är det bara att fortsätta att springa ut och in mellan regnskurar och sol så blir det väl en ljusning så småningom.

Arabian Night heter den här krollliljan, snygg tycker jag

Philadelphus Belle Etoilé

Iris dietes, en iris som inte klarar att vara ute på vintern

Klätterrosen Valdemar är en favoritros. Den klättrar på en gammal stubbe och var jättefin i början av sin blomsterperiod. Nu har den blommat ett tag och nästan blåst av stubben så vi får ta tag i det när den är överblommad.t  

Stewartian har blommat med minst hundra blommor i åt.Lite svårt att ta bild på den här stäppliljan som sträcker sig mot skyn.

Det här är ett riktigt irritationsexemplar. Jag sådde en Campanula `Wedding bell´som skulle vara vit med dubbel ´kjol´men vad blev det, en rosa som jag har massor av tidigare.

Honungsrosen i sitt esse för en vecka sedan.Nu har den nästan regnat sönder.


Bertel gjorde ett försök att gjuta dom här populära krukorna  som blev hyfsat bra.
Här ovan, några vyer från olika delar av trädgården

9 kommentarer:

 1. Dere har en utrolig flott hage og nå var det mange vakre blomster også.
  Krolilje har en vakker blomst og honningrosen deres er litt av ett syn.

  Håper solen vil skinne på dere og hagen i helgen, Maritklem.

  SvaraRadera
 2. Det syns även hos er att det regnat mycket.Allt blir så stort och yvigt.Fast måste säga att jag tycker det blir fint.Och alla rosor verkar älska det här vädret.
  Ha det bra.

  SvaraRadera
 3. Det ser grönt och frodigt ut, men vilken konstig sommar,vi hade också stora hagel i veckan men idag hade vi riktigt fint, lite blåsigt, men varmt och skönt. Fina liljor, jag upptäckte några liljor idag, som jag inte minns att jag planterat, men det skall bli skoj att se vad det blir. Ha det fint!

  SvaraRadera
 4. Ni har en otroligt fin trädgård med massor med vackra blommor.Krollliljan gillar jag men även Era Rosor så fina.Vilket bra försök att gjuta krukor de blev jättefina.Trädgården mår inte så bra av slagregn det kan verkligen förstöra och slå sönder vackra blommor.Hälsningar Margareta

  SvaraRadera
 5. Så FINT ni har det, så välrensat och vackert!! Det kräver en hel del omsorg minsann. Jag har själv börjat röja efter vår semesterresa och det är imponerande vad det hinner växa under en endaste vecka. Det är bra trädgårdsväder i år om man bortser från hagelskurar och blåst. God fortsättning på sommaren! Kram!

  SvaraRadera
 6. Så fint och fräscht ni har trots ovädret. Här har mycket blåst eller regnat sönder så senaste dagarna har jag fått klippa ner många växter. Det ser lite trist ut nu, hoppas på varmare och framförallt mindre blåsigt väder. Ha det fint/ Kram Titti

  SvaraRadera
 7. Tycker trädgården ser väldigt välvårdad ut trots varierande väder och rejäl tillväxt. Många vackra bilder och vyer :) Igår kväll fick vi äntligen lite regn. Men jag skulle kunna önska mig en riktig rotblöta för växterna. Och lite sämre väder som gjort för en städning... ..inomhus.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 8. Ser ypperligt ut. Så olikt mitt rufs. Det är väl därför jag inte ville anmäla trädgården som besöksträdgård till riksmötet. Tråkigt med det osynliga Gästrikland.
  /Anette

  SvaraRadera
 9. Er honungsros går inte av för hackor jag längtar tills mina blir så stora!!

  SvaraRadera