måndag 15 juli 2013

Äntligen har vi tagit bort

enen som dog av vinterskadorna. Den har fått stå kvar för att skugga växterna bakom men nu har vi äntligen hittat det vi ville ha i stället, en rönn förstås, Sorbus chinese lace. Den ser lite speciell ut med sina lite ledsna blad  och lite oregelbundet grenverk men jag gillar den. Det är ett mindre träd som skall ha fina höstfärger och klara sig till mellansverige så jag hoppas att det går bra här. Det här medförde ju att jag fick kruka upp alla växter jag ville ha kvar för att sen plantera tillbaka dom på gamla eller nya platser. Hela området kring den här platsen fick ju göras om lite men vi försökte att behålla så mycket som möjligt av ursprunget . Vi tog även bort en klippt sälg som var halvdöd. Jag har många aurikler och dom fick flytta tillbaka på baksidan av rönnen för att få lite skugga. . Där sälgen stod har jag planterat ett blodgräs och en sandoxalis. Blodgräset har jag haft i kruka och inne på vintern men nu har jag delat tuvan och planterar ut en bit för att se om det fungerar. Oxalis har vi provat förut men det har inte gått bra så nu försöker jag igen.


Så här blev det i stället för sälgen, blodgräs och oxalis, sten o grus

Annat som hänt sen senast är att vi i fredags åkte på en liten trädgårdsrunda med ett par bekanta.
Vi hälsade på Solveig Lax , utanför Eskilstuna ,som håller på och bygger upp en ny trädgård. Hon har stor tomt där hon har byggt fina öar med spännande växter och sen är det mycket annat på gång också bl a stenparti, surjordsparti osv.
 Nästa  stopp blev www.odlargladjen.se och det var värt ett besök. Där fanns så mycket spännande så jag som inte skulle köpa mera växter, köpte  förstås några måste ha växter  med hem..Bl a blev det en Athyrium filix-femina Victoriae , en jättefin ormbunke och ett gult gräs Carex elata aurea och en en del annat smått o gott.
Därefter åkte vi till Ingrid Hoffer , Skogstorp för att besöka hennes innehållsrika trädgård. Där finns allt man kan önska sig i växtväg, planterat på varenda millimeter, nästan. Lite gräsmatta fanns kvar i mitten . Vi hade en jättefin dag och kunde titta på trädgårdarna i lugn o ro.
Väl hemma upptäckte vi att några marodörer varit framme i vår trädgård, rådjuren förstås. Vi har klarat oss länge nu,utan skador, men nu hittade dom hit. Dom har riktigt kalasat och gått runt i hela trädgården, det syns på floxen  som finns på olika ställen och så har dom ätit liljeknoppar. Det har jag inte varit med om tidigare , jag blev väldigt förgrymmad över det. En mörk asiastisk lilja som hade säkert tjugo knoppar som precis skulle slå ut har dom kalätit helt, 4-5 stycken blev kvar som dom inte såg. Fy sjutton. Nu sätter vi upp rådjursnät och stänger för på nätterna, det omaket får vi ta nu.
Fortsättning följer, ha det bra/Carita
Lite av inköpet

Här har odjuren varit framme och ätit så fint så fint


4 kommentarer:

 1. Aj, aj så trist med liljorna men rådjursnät rekommenderas, då får man ha allt i fred och sova gott på nätterna.

  Så fint det blev med nyplanteringarna men det var mycket extra arbete som denna vårvinter ställde till med. När det väl är gjort känns det bara trevligt med något nytt.

  Ha det skönt i sommarvärmen men jag längtar efter regn.

  SvaraRadera
 2. Rådjur är verkligen skadedjur! Fy så trist att bli av med liljeknoppar och annat. Liljan kommer ju igen men inte förrän nästa år. Ett helt år att vänta. Tur att det finns så mycket annat fantastiskt i er trädgård!

  Instämmer med föregående talare! Lite regn skulle inte sitta fel, men bara nattregn!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Rådyr er flotte dyr men ikke i hagen, så kjedelig at de har forsynt seg av blomstene.
  Men jeg ser dere har så mye vakkert i den nydelige hagen deres, den er så frodig og flott.
  Fine bilder og spennende nyinnkjøpte planter.
  Marit.

  SvaraRadera
 4. Usch så trist med både rådjur och döda träd! Inte visste jag att rådjur var förtjusta i liljor! Jag är glad att de inte har tuggat på mina Liljor ännu./ Kram Titti

  SvaraRadera