fredag 29 juni 2012

En trädgård full av dofter...

har vi just nu. Ungefär mitt på tomten ståtar en luktpion som jag inte har något namn på men den doftar gudomligt. Den fanns redan när vi köpte huset så den är säkert ca 40 år eller mer. Vi har inte vågat flytta den utan byggt planteringar runt den i stället. Går man sedan längre bak i trädgården kommer man nästan till en tunnel av jasminer , Philadelphus någonting. Den har också funnits med från början. Vi har tagit bort en del sådana bestånd men några får vara kvar för doftens skull. Den blir ju rätt stor och yvig och brer ut sig och är inte så fin i övrigt. Vi beskär den rätt hårt när den blommat över. Där finns också Rosa Helenae som ännu inte slagit ut men som har hur mycket knoppar som helst i år. Doften känns i hela trädgården när den blommar. Närmare huset har vi en Philadelphus x lemoinei  med frisk doft. På framsidan har vi en stor matta med Dianthus plumarius som också har en fin doft som välkomnar en när man kommer hem.
En del sorter har nästan blommat över bl. a Hemerocallis lilioasphodelus och en del annat.
Man blir nästan bedövad av alla dofter i trädgården just nu. Många pollinerare har också piggnat till  när det har varit sol o fin ett par dagar. Hoppas det håller i sig ett tag. Det är väl risk för regn i morgon när vi har öppen trädgård men vi får göra det bästa som går ändå.
Fortsättning följer.........../Carita

Luktpion, okänt namn

Philapelphus, vanlig i trädgårdar

Dianthus plumarius

Philapelphus x lemoinei

Hemerocallis lilioasphodelus

Paeonia 'Buckeye Belle' doftar inte men har en fin lackröd förg.

Rosa 'Helenae'

3 kommentarer:

 1. Ha så trevligt idag! Det kommer säkert massor med folk trots regnet. Trädgårdsmänskor bryr sig inte om lite regn.
  Kram,
  pia

  SvaraRadera
 2. Tack carita och Bertel för att vi fick kika in i er underbara trädgård! Vi fick så otroligt mycket inspiration av besöket, allt var så utsökt vackert!
  Hälsningar Titti med make

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade trädgården. Jag skall gå in på din blogg när jag får tid.
   Hälsningar /Carita

   Radera