torsdag 8 juni 2017

Blommig Fredag- Skönhet i det lilla

Det här får bli mitt inlägg till morgondagens tema. Äntligen har vi fått det efterlängtade regnet och man ser att växterna trivs nu. Dom sträcker på sig och allt har blivit grönt och frodigt på bara ett par dagar och så slipper jag vattna, i alla fall för tillfället.
Ogräset kommer förstås att ta fart också så det är bara att fortsätta med en bekämpningen. Det som är bra med att ha tätt med växter är att nu när dom vuxit till sig ser man inte ogräset som finns emellan och under dom. Just nu är det fulaste alla lökväxter som ska vissna ner med blasten för att få en bra blomning nästa år. Jag försöker plantera så att dom också döljs av perenner men det är inte alltid jag lyckas med det. Scilla och pärlhyacinter  rensar jag och hoppas att så många lökar som möjligt följer med.
Att se dom små detaljerna i trädgården bland växterna kräver att man verkligen måste ta sig tid att studera växterna på nära håll. Dom små försvinner gärna bland allt som växer över dom och själva blomman ska man studera nära för att se alla detaljer. Man ser helt underbara mönster och formar om man tar sig den tiden.
 Sanguinaria canadensis, en favorit bland vårblommor emn blommar kort tid.
 Iris släktet har helt otroligt fina blommor med olika färger och mönster
 Ett par av våra kaktusar som blommat i år, så vackra , men blommar bara några dagar.

 Små små blommor i massor på en  enda planta. Jag har köpt den som Dianthus subacaulis Plena men den kan heta D . furcatus ssp subacaulis, svårt att hitta rätt namn
 En pytteliten hosta, Country Mouse, den är inte många centimeter och försvinner lätt under annan växtlighet.
 Den här såg jag på vår resa till Östergötland. Det är en cypripedium med en söt liten blomma  men jag har inget namn på den.
Sen är det här kanske ingen skönhet i det lilla men det är ett försök till en liten odling i växthuset av sånt man kan äta. Längst bak står gurkor och framför odlar jag Pak Choi, Red Choi F! och Choko F1. Det har blivit jättefina plantor som växer fort. Det ska bli roligt att börja använda dom och dom är dessutom väldigt vackra. Jag vill nästan inte äta upp dom.
Ha det bra nu alla, Riksmötet nästa. Carita
Vill ni se små skönheter i det lilla kan ni gå in på Bland rosor och bladlöss, där kan ni se flera inlägg så småningom.

6 kommentarer:

  1. Så fina bilder på Era skönheter i trädgården Iris den är som en Orkidé tycker jag och verkligen en skönhet i det lilla.Just nu så måste man ta sig tid och gå nära det som blommar för det är det verkligen värt.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
  2. Blodörten är en favorit här också, otroligt läcker den korta tiden den blommar.
    Jag tycker också det är svårt med lökväxterna som vissnar, det ser skräpigt ut och det är svårt att lyckas dölja det.
    Ha en fin helg!
    Kram Nora

    SvaraRadera
  3. Mycket smått och gott du visar. Jag gillar när nejlikorna ser ut som på din bild.
    Snart är de där fula lökbladen här också, än är de gröna. Jag har lätt för att vänta ut dem, det är sämre för min äkta hälft.
    Den övre bladkaktusen känns igen, har en likadan. Blev överraskad av den korta blomningen.
    Trevlig helg!
    /Anette

    SvaraRadera
  4. Om man tar sig tid att titta lite noggrannare är det mesta verkligen vackert. Det är också då man kanske ser och räddar de där små raringarna som lätt blir övervuxna av annat.
    //Helene

    SvaraRadera
  5. Ler när jag läser - jag gjorde misstaget att sätta några fortfarande små rhododendron tidigt i maj. Nu när de stora hostorna kommit upp synt inte buskarna. Får ta och rädda dem.

    Vad heter den nedre bladkaktusen? Jag fick en planta som blommade med två nästan vita blommor som liknar din. Skulle vara kul om jag kan luska ut vilken det är. Hur sköter du dem över året?

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  6. nice article great post comment information thanks for sharing.
    หนังใหม่

    SvaraRadera