torsdag 4 maj 2017

Resa med STA - Kiekeberg, Appeltern, Hessenhof, Uetersen, Hachmanns.

Resa med STA 21-26 april.
Första stoppet vi gjorde i Tyskland var på växtmarknaden i Kiekeberg,www.kiekeberg-museum.de/pflanzenmarkt.html Den marknaden sker två ggr per år, vår och höst. Det är nog en av de större marknader jag sett. I materialet vi fick om marknaden räknade jag till ca 150 säljare och utställare och det var ju inte enbart växter utan allt som tillhör trädgård. Den verkar vara välkänd bland trädgårdsintresserade och vi träffade bekanta från  bl a Nyköping och Pålsboda  som åkte på egen hand och en tjej från Södertälje som åkte med ett annat trädgårdssällskap.  Jag hade ingen önskelista på växter så det var en omöjlig sak att välja ut något vettigt.  Priserna var humana.
Vi hade några timmar på oss men jag tror inte vi såg allt. Regnet hängde i luften och ibland fick vi söka skydd i något museum som fanns på området.
Det jag hittade var bl a en ny Physoplexis fomosa, djävulsklo som vi försöker med igen, en Iris Barbata nana Firestorm, en Iris Gingerbred Man  och en variegerad blåsippa + en Daphne medfordensis Susannae.

Nästa ställe  blev De Tuinen van Appeltern, https://appeltern.nl som ligger i Nederländerna. Ett stort ställe med en massa uppbyggda visningsträdgårdar att titta på och inspireras av.  Lite annorlunda tyckte jag. Det var lite för tidigt på året att besöka det här stället för alla rabatter kom nog inte till sin rätt  och dessutom har det varit den kallaste våren på länge. Som tur var kom solen fram på eftermiddagen så att vi tom kunde sitta ute och äta lunch och fika. Här fanns också en plantskola men jag köpte bara en Epimedium Lilafee som ett minne från platsen.


 En underbar blomsterkornell, har inget namn på den
 En del av den japanska trädgården som fanns
 Sen fanns det en hel del mindre trädgårdar och installationer, här är en, en installation med sopsäckar i trädgården. Det tyckte jag inte var så snyggt och jag förstod inte riktigt meningen, kanske handlade om våra avfallsberg som växer.
 Det här gillade jag mycket, jättesnyggt.
Efter det åkte vi till Hollands mest välsorterade , handelsträdgården de Hessenhof, www.hessenhof.nl
Där fanns ca 2500  arter till försäljning. På väggen  fanns en lista med alla namn på växterna i bokstsvordning och i vilken avdelning man kunde hitta dom.  Visste man vad man ville ha var det lätt annars fick man bara irra runt och se vad man hittade. Dom hade haft kalla nätter med frost och minusgrader så en hel del var skadade av kylan.
Sen tillbaka till Tyskland och  Alpine Stauden Peters www.alpine-peters.de. Är man intresserad av alpiner är detta ett eldorado men dom har mycket annat fint och roligt  också. Sen blev det en tur till Hachmanns plantskola, www.hachmann.de och där är det ju surjordsväxter som råder. Endast ett fåtal rhododendron hade slagit ut på grund av kylan och en del hade blivit skadade av  frost där också. Tog inga bilder , batteriet tog slut.
Det jag handlade i dom här trädgårdarna är
Polygonatum multiflorum typ. uetersen, rams, riktigt häftig med bruna bladutspring, hoppas jag klarar den.
Saxifraga cortusifolia hubr. Mugison, också fin
Ramonda Nataliae, vit
Dianthus monspessulanus sternbergii, nejlika
Hepatica americana ,rosea
Astilbe simplicifolia Hen. Grafland
Saxifraga stolonifera Kunki Purple (ej härdig)
Nectaroscordum tripedale, en lök som jag gillar, har haft den men är osäker på om den kommer upp i år.
Sen köpte jag en  Rhododendron ´Hot Shot´vareigerad (japansk azalea) och en Kalmia latifolia Mitternacht på Hachmanns.
Det var en riktigt rolig och intressant resa. Det är bara att gå in på dom olka ställena och kika, ni kanske får lust att åka till någon av dom.
När vi kom tillbaka till Göteborg besökte vi Göteborgs botaniska, mitt favoritställe. Skriver mer om det senare.  Carita

1 kommentar:

  1. Vilken underbar resa ni har varit på och vilka fina inköp ni gjorde.
    Vackra bilder från trädgårdarna.

    Önskar er en härlig dag!

    SvaraRadera