fredag 12 maj 2017

Blommig Fredag- Vad händer i rabatterna

Bland rosor och bladlössÄntligen börjar det hända saker i rabatterna efter en tid av stillestånd på grund av det minst sagt usla majvädret. I dag har jag ägnat tid åt att ta hand om rabatterna och försöka se om det som jag väntat på börjar visa sig. Det som det finns gott om i några av våra rabatter är scilla och jag försöker rensa bort så många som möjligt när jag går igenom rabatterna. Dom har funnits i trädgården sen vi köpte huset och dom riktigt gamla lökarna ligger långt ner i marken och är svåra att få tag i. Jag måste i alla fall försöka  hålla efter dom annars blir det en scilla-trädgård så småningom för dom förökar sig snabbt.
 Den här underbara violen fick vi av en bekant förra året och jag hade glömt den tills jag upptäckte att den blommade i ett litet stenparti. Väldigt söt, Viola jooi
 Sen har vi försökt med Fritillaria michailowskyi flera gånger  och aldrig lyckats med den , men i år har den en blomma. Jag köpte kanske bara en lök men den blommar, helt otroligt. Nu har jag planterat den väldigt upphöjt så att den blir dränerat.
 Trillium chloropetalum har legat omkull flera gånger på grund av kylan men hittills repat sig varje gång.
 Haquetia epipactis  Thor ser rätt tilltufsad ut men förhoppningsvis tar den sig så småningom.
 Muscari Mount Hood planterade jag under hösten förra året. Pärlhyacint blir lite ogräsaktig men jag hoppas att den här förökar sig för jag vill ha fler av den.
 Sanguinaria canadensis , rosa, en ögonsten. Köpte den på trädgårdsmässan 2013, då var det bara en liten rhizom med ett blad.  Nu ser den ut så här. Blommar max 1 vecka , underbart är kort.
Trillium pusillum, höll nästan inte på att hitta den, den är max 10 cm för närvarande.Det här är några favoriter nu på våren men nu dyker det upp nya nästan varje dag- Det gäller att ta en runda för att hinna se allt som kommer.
Vill ni se mer om vad som händer i rabatterna gå in på Bland rosor och bladlöss

11 kommentarer:

 1. Hej Carita!
  Mycket fint, hos dig. Söt liten viol. Fritillaria michailowskyi satte jag också, och den kom upp fint och blommar nu. Den var mindre än jag trodde, men riktigt fin.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 2. Deilig når det blomstrer i rabattene! En uke til og det hadde nok vært enda mer..
  Ellers har vi også en kamp mot scilla, den brer seg utrolig raskt. Et bed må vi også grave hekt opp pga. liljekonval.
  Fritillaria michailowwsky trives i et tørt bed hos oss:-)
  Ha en fortsatt fin helg.
  Eirin

  SvaraRadera
 3. Så mycket fint i dina rabatter. Det verkar vara en bra början även om det varit en lång och kall vår.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Mye smålekkert her! Trillium'en er imponerende tøff.
  God helg!

  SvaraRadera
 5. Så skönt att vårvärmen äntligen har kommit, till oss kom den idag och vi hade grillpremiär. Äntligen. Trevlig helg! /Charotte

  SvaraRadera
 6. Det är roligt med växterna som blommar kort och intensivt. Man bara måste stanna upp och ta sig tid. Många vackra växter och violen är en liten drömväxt.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 7. Mångar finingar! En eller ett par dagars värme märks tydligt nu. Nånting slår ut och nåt annat är färdigt. Precis i starten på "Mellan hägg och syren" här.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 8. Visst blir man glad när något som man glömt bort kommer med fina blommor som den söta Violen.Nu ska det bli skönt med värme både för växter och andra.
  Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 9. Visst är det märkligt hur en del klarar sig galant i kylan, Trillium t.ex. medans andra dukar under. Men det ser fint ut hos er!

  SvaraRadera
 10. Så fint det är hos er, till trots för kyla och torka!
  Jag har några små Trillium som kämpar på, hoppas de så småningom bildar så stora fina bestånd som hos er!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 11. Fina Trillium du har. Kan aldrig bli för mycket av den. Många andra som är värda att vänta på också.
  //Helene

  SvaraRadera