fredag 5 maj 2017

Blommig Fredag- English Style

Av det jag sett på bilder och alla filmer från engelska trädgårdar så är dom min favorit i trädgårdsvärlden, trots att jag inte sett någon i verkligheten i GB . Jag har varit i Skottland men jag vet inte om dom har samma stil men dom har ju rätt liknande klimat som vi  har. Så sortimentet i skotska trädgårdar passar oss kanske bättre, i alla fall klimatmässigt.
Jag försöker hela tiden skapa våra rabatter lite i engelsk stil men lyckas inget vidare tycker jag. Jag får anpassa mig till våra förhållande och vårt växtsortiment och göra det bästa av situationen. Dessutom har jag lite svårt att hålla mig till en stil, det blir ofta lite olika stilar på olika ställen i trädgården bara för att anpassa mig till våra förhållanden. Och sen när man som jag vill ha alla möjliga växter så blir det så. Men just nu är jag riktigt nöjd med min egen stil, det är jag inte alltid, bl  annat när allt har blivit för stort och rufsigt.
Idag skiner solen och det skall bli vårvärme men i natt hade vi frost igen och den ska tydligen fortsätta några nätter till.
På söndag ska vi ha öppen trädgård och lagom till dess ska kylan komma, + 8 grader, men tyvärr inget att göra åt./ Carita
I ´vårrabatten´slår det ut fler och fler sorter
 Helleborus, frösådd
 Tulipa turkestanica och Muscari latifolia

 Fylld blåsippa och vit presidentsippa

 Backsipporna är fortfarande fina


 Helleborus foetidus Wester Flisk

 Favorit just nu, corydalis, nunneört. Snart försvinner alla och vissnar ner till nästa år.
Vill ni se mer om engelsk stil gå in på  Bland rosor och bladlöss.

10 kommentarer:

 1. Nu har jag inte sett er trädgård i verkliga livet... Men av alla bilder jag sett så tänker jag den som engelsk därför att.. Ni har stigar som vindlar runt och ständigt överraskar, växter som döljer blickfång, många planteringar med blandade träd, buskar och perenner. Det känns som engelsk trädgårdsstil för mig.

  Önskar er en härlig öppen-trädgårdsdag i solsken! Carina

  SvaraRadera
 2. Det är tur att vi får bestämma över vår lilla plätt på jorden Och plantera allt som vi gillar.Det gör mig glad.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 3. Som anglofil har jag naturligtvis läst och har många trädgårdsböcker därifrån, dessutom har vi rest runt i Storbritannien över 30 gånger - så jag kan ärligt bekänna att någon typisk "engelsk stil" finns det inte. Även om just det här med spikraka rabatter och sånt inte direkt är engelskt. Men det finns också och det vimlar av stilar - som tur är - det enda jag kan komma på är väl att det är helt OK att vara trädgårdsintresserad. Det ses som en "fin" och önskansvärd hobby.....
  Här i Sverige har det väl varit lite si och så med det, även om det har hänt massor under dom sista 10-15 åren!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 4. Jag tycker mig märka att det finns allt tecken på engelsk stil i Er trädgård. Så underbart det blommar med vackra vårblommor som Backsippa och vacker Nunneört.Hoppas att värmen kommer tillbaka till Er nu när Ni ska ha trädgårdsvisning.Här har vi haft uppemot 20 härliga grader men nu i morgon blir det bara fyra så det växlar.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 5. Så mycket fint som blommar, jag väntar och väntar på mina backsippor.
  Helleborus blommar i omgångar, de vita har blommat klart och då börjar de röda och svarta, helt perfekt.
  Har varit rena rama sommarvärmen, och dagarna tillbringas ute.
  Lycka till med visningen.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
 6. Undrar om man inte är som allra mest kritisk till sin egen trädgård! Jag har ju varit hos er ett flertal gånger och tycker att ni lyckas hur bra som helst med era rabatter! jag får alltid inspiration och ideer när jag är hos er. Hoppas ni får många besökare på söndag!
  Kram nora

  SvaraRadera
 7. Jag har en bild av det som kallas engelsk trädgård men förmodligen finns kanske inte det i verkligheten alls. I sin egen trädgård får man göra som man vill och så småningom lär man sig att vi inte bor i zon 1.

  Lycka till med er öppna trädgård och hoppas ni får massor av besök!

  SvaraRadera
 8. Visst ser jag drag av engelska trädgård hos er! Men så tidigt att ha Öppen trädgård redan nu, speciellt denna konstiga vår Vi har det inte förrän om en månad och då hoppas jag att mitt blåregn är som finast.
  Lycka till i kylan!

  SvaraRadera
 9. Tycker allt att dessa bilder skulle passa utmärkt i engelska trädgårdstidningar. På appen Readly finns det garden magasins tillgängliga även för oss, så jag tror mig veta vad jag pratar om. Har blivit helt beroende av underbara reportage om alla möjliga sorters engelska trädgårdar.
  Bara det faktum att ni har visning så här års är ett bevis på att man "håller måttet".

  SvaraRadera
 10. Hoppas ni hade vädret med er på öppen trädgård i söndags. Kallt antar jag men snö också? Ser ju ganska välfyllt ut i era rabatter trots att det är så tidigt. Håller med om att det är lätt att inspireras av engelska trädgårdar, även om de kan ha många stilar också.
  //Helene

  SvaraRadera