onsdag 17 juni 2015

Celebert besök

Vi ha fått ett celebert besök och till och med boende i vår trädgård som vi inte har sett hos oss tidigare. För någon vecka sedan såg grannen en fågel som han inte kände igen men trodde det var en rödhake.Efter många observationer kom vi fram till att det är en rödstjärt (Phoenicurus phoenicurus) . Vi trodde att den bara gjorde en kort visit men nu har det visat sig att den har tagit en av våra holkar, som sitter i ett äppelträd,  i besittning.  Den är rätt skygg och håller sig runt trädet och en liten bit ifrån i andra buskar och träd. Den sitter ofta på staketet och vi ser att den hela tiden fångar någon insekt som finns där. Det här är jätteroligt, att få in en sån fågel i trädgården.

Sen har vi fått ytterliga en hyresgäst som vill etablera sig här.Jag är lite tveksam till om vi skall ha den eller störa bort den. Jag vet inte hur det blir om den får hållas. Tänk om vi får trädgården full med sådana varelser . Jag tror inte jag vill det även om dom sägs vara fredliga.
Det är nämligen en bålgeting som vill bygga i taket på förrådet.
Nu är det hatten av för alla som vill använda vår trädgård till sitt revir.
Våra Löjtnantshjärtan har nästan blommat över men den här vita är fortfarande väldigt vacker.

Iris har vi många sorter av och dom blommar som bäst just nu. Den här har jag inget namn på men den doftar underbart, ca 80 cm hög och ljus, ljus blå med stora blommor.

Iris graminea, gräsiris

Namnlös, kanske en sibirica

Iris setosa? Kan det var en sån, vacker är den i alla fall..

Iris chrysographes
Tänk att det är midsommarvecka redan. Det känns som om jag blivit lurad på minst en månad av sommaren det här året för jag tycker att den inte inte ens börjat och efter midsommar börjar det ju gå åt andra hållet. Nu blev jag en riktig pessimist.
En Glad Midsommar på er allihopa och glöm inte dom sju blomstren under kudden. Carita

10 kommentarer:

 1. Nej, stopp, STOPP! Nu vill jag verkligen stoppa tiden. Jag byter november mot dubbel juni.
  Gräsliljorna ser väldigt trevlig ut för att inte tala om den svarta läckerheten. Hatten av, kul bild och stort grattis till rödstjärten! Inte bara att den häckar hos er utan att den lyckats fastna på bild också. Vacker gynnare! Hoppas ni inte blir invaderade av fågelskådare.
  Bålgetingen har vi också. Det är så man ryser i hela kroppen när denna jätte surrar förbi fikabordet, men de verkar aldrig bli särskilt många och det har aldrig hänt några olyckor. Verkar mycket fredliga.
  Önskar er fin midsommar
  Anette

  SvaraRadera
 2. Så fin denne fuglen er, den har jeg aldri sett før.
  Det er artig å ha sånne fine sommergjester i hagen.

  Vakre blomster og bilder fra junihagen din, ha en fin dag.

  SvaraRadera
 3. Vilken fin bosättare ni fått i trädgården. Er trädgård kanske är en oas med massor av spännande insekter som ger mat till fåglarna.

  Tror inte du behöver oroa dig för bålgetingar, de är oerhört fredliga och inte så vanliga. Storleken och ljudet gör att de kan verka skrämmande men jag fick faktiskt en bålgeting i munnen i fjol som satt sig i läskburken men inte ens då bet den. Har hänt med vanliga getingar också och de nyper blixtsnabbt.

  SvaraRadera
 4. Trevligt med så rart besök i trädgården. Många vackra Iris ni har, mina har inte börjat blomma än. Jag tror inte de trivs så bra här, fast jag försöker pyssla om dem. Hoppas värmen kommer snart för det här lynniga vädret är jobbigt/ Titti

  SvaraRadera
 5. Så trevligt med fågelbesök, jag har också en rödstjärt som bor i träden intill vår tomt. Den hälsar på varje dag. Så många vackra Iris.
  Ha det bra! Marika

  SvaraRadera
 6. Oj! Oj! vilken underbar iris på den nedersta bilden. Den bara måste jag ha :) Jag håller med i din pessimism och gnäller jag med över den kalla ickesommaren... Men förr eller senare måste det ju (väl?) bli sommar. Om inte annat får vi lite semester och då planerar vi en tripp till er ;)

  Kram

  SvaraRadera
 7. Vilken härlig fågel! Grattis! Rödhake finns här... men ingen rödstjärt. Annars är det en talgoxe som "äger" trädgården.
  Underbara bilder på vacker blomning... men den där bålgetingen fick mig att rysa, hu!
  Det blir sommar, det blir sommar, det blir sommar... Upprepar man något många gånger blir det till sist sant. Eller? Hursomhelst blir det säkert en sensationellt lång sommar, eller hur?
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 8. Haha luret känner jag igen. Tror bestämt att nån tagit tiden ifrån oss ;) Vackra bilder och jag kikar extra nyfiket på irisarna som jag tycker är fantastiska växter i rabatten med eller utan blomning.

  Ha en härlig midsommar! Carina

  SvaraRadera
 9. Kul med den tvåbenta raringen! Bålgetingar har vi också haft på besök några gånger. Sett dom men inte störts av dom. Har säkert haft bo under takpannorna eller vinden...Fina Irisar!!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 10. Så roligt med så celebert besök. Och vilken lycka att dom valt en av era holkar som bostad. Och så måste jag säga att jag är lite avundsjuk på att ni har ett bålgetingbo. Jag tycker inte speciellt mycket om vanliga getingar som kan bli irriterande men bålgetingar gillar jag. Vi hade det för rätt många år sedan men nu är dom försvunna och jag saknar dom väldigt mycket. Jag studerade dom och fotograferade dom ofta på nära håll. Dom brydde sig inte det minsta om mig även om jag nästan snuddade dom med objektivet. Dom är lite stora och lufsiga, ungefär som humlor tycker jag :)

  Hoppas ni får en fin vecka, trots regn, mörka moln och blygsamma temperaturer!
  /Anita

  SvaraRadera