fredag 30 januari 2015

Blommig fredag- vitt

Jag var tvungen att läsa lite om färger inför fredagens ämne. Jag blir alltid så förvirrad av  svart och vitt som ju inte är färger. Jag har läst lite om färglära från Glasbranschföreningen. Färger är ljus av olika våglängder. Ur vitt ljus hittar vi en skala av alla färger. Svart saknar alla färger och vitt är summan av alla färger. Enligt det här så är vitt egentligen alla färger. Hmmm, blir jag klokare av det här?  Jag vet inte.
Jag har i alla fall letat fram bilder på vita blommor eller vad dom nu har för färg egentligen. Jag skulle faktiskt vilja ha en rabatt med vita blommor men än har jag inte fått till det. Vi har ju rätt många vita  om man börjar se men dom är utspridda lite här och där. Dom kanske skulle gå att samla i en rabatt. Jag har nog skjutit på det  för att det medför så mycket arbete, vi gjorde så mycket annat förra året. Det är väl en sån sak som hela tiden blir framskjuten men drömma går ju alltid bra.
Anemone hybrida Whirlwind. Den här gillar inte vinterfukt och jag har inte täckt den, få se om den har klarat sig.

Paeonia Festiva Maxima

Stewartia pseudocamelia


Yucca filamentosa, blommade första gången sommaren 2014


Clethra alnifolia, konvaljbuske

Lilium speciosum var. album

Vit flox, har inget namn på den

Aster ericoides Snow Flurry.  Jag hoppas den här blir som en vit sky så småningom.

Sorbus prattii

Campanula ?

Crocus Jeanne D´arc

Iris sibirica White Swirl o Paeonia White Wings
Bland rosor o bladlöss

24 kommentarer:

 1. Oj, ni har ju så många vita blommor att det skulle kunna fylla en rabatt. Men samtidigt så lugnar det vita och passar därför bra bland andra färger också. Dom lyfter ju fram varandra så att säga. Fast nu består ju tydligen vitt av alla färger :) Hm, man blir ju alldeles förvirrad. Paeonia White Wings blev jag väldigt förtjust i, jättevacker. Jag köpte ju dubbel blodört av er på Torekällberget för ett par år sedan. Jag hoppas den kommer upp i år igen. Förra året kom den upp och blommade så fint. Den är ju verkligen vit. Hoppas ni har den kvar i er trädgård även om den inte finns med just den här vita bildkavalkaden.

  Önskar er en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ett stort bestånd av blodrot så du kan få nya om den skulle försvinna. Carita

   Radera
 2. Ni har fina vita växter.En rabatt med nästan bara vita blommor är något som jag tänkt göra flera gånger men det har stannat vid tanken.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 3. Vackert med så många fina vita blommor. Skall nog komplettera med några vita pioner till, de är så fina. Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 4. Det var många vackra men färglösa:) Själv tror jag mer på att ha dem lite här och där än i grupp. De klär andra bättre än sig själva?

  SvaraRadera
 5. Vad många fina vita du har. Irisen har jag fått i höstas hoppas den blommar i å, jag tokgillar irisar.
  Ha en fin fredag
  kram Meta

  SvaraRadera
 6. Åh vad många härliga vita växter! Speciellt förtjust blev jag över skenkamelian - har funderat på en sån länge, men den gillar nog inte jorden här tyvärr!! Men lijan och irisen var inte dumma dom heller.....
  fast det är ju ingen. Har kommit på att jag gillar nästan ALLA växter i nästan ALLA färger - och visst är både svart och vitt färger. Även om färgläran säger annorlunda....
  kram
  Susie

  SvaraRadera
 7. Jag planterade höstanemon - Anemone hybrida Whirlwind - förra året och har inte heller täckt dem. Det är bara att hålla tummarna i år.

  SvaraRadera
 8. Åå så flott, hvite blomster passer inn overalt.
  Jeg plantet dobbel anemone i høst og er spent på om den vil blomstre til sommeren, ellers er jeg veldig begeistret for hvite liljer.
  Nydelige bilder, god helg.

  SvaraRadera
 9. Yuccan är så imponerande och irisen, helt underbar! Jag har kommit fram till att jag är en färgallätare. Men ska jag vara helt ärlig så är nog den del av trädgården, som är mest rofylld mest bestående av grönt i skiftande nyanser. Men visst en månskensrabatt i vitt hade ju varit fint det också...
  Ha en härlig helg!
  Milla

  SvaraRadera
 10. Vita blommor är bara bäst.
  Härligt inlägg och vackra bilder. Ha de gott, Catarina

  SvaraRadera
 11. Nu blev jag så himla glad. En gång för typ 5 år sedan så var jag någonstans tillsammans med en fd. arbetskollega som är duktig på blommor och blader. Vi gick förbi de vackraste och jag frågade vad det var... Har inte kommit på namnet förrän nu: konvaljbuske :D

  Tack och ha en skön helg!

  //Veronica

  SvaraRadera
 12. Oj så mycket fint!
  Man behöver inte prata om färg när det gäller vitt, man kan bara säga vitt. :)
  Jag tänker på samma färglära när jag läser inläggen, men det är inte så många som säger färgen vit vad jag har sett hittills.
  Men nog om det, ni ser ut att ha det jättefint! Så härliga bilder på er trädgård!

  Trevlig vecka och helg, hälsningar Ewa :)

  SvaraRadera
 13. Åh så många vita skönheter! Konvaljbusken är väldigt trevlig, vi hade en hel häck av den när vi bodde i Skåne. Minns att de doftade så gott och fjärilarna älskade dem...de hängde i klasar på buskarna och blev nästan berusade av nektaren så man kunde plocka fjärilarna med händerna till barnens stora förtjusning. Kanske inte så bra för små spröda fjärilsvingar kan jag tänka mig.
  Ha en trevlig helg/ Titti

  SvaraRadera
 14. Fina vita! Tyckte mycket om eran stenkant och dammen också...är lite sten galen;)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 15. Tack för kommentaren. Det var myckwet fina vita här också. Och en del nya för mig. T ex Stewart......, som jag får googla på. Men även den på bilden under. Man ser vad bra det är att skriva namnet under växterna, borde kanske börja göra det jämt. / Britt

  SvaraRadera
 16. Vackert, vackert!
  Speciellt tar jag med mig ljuset i pionbilden, underbart. Näckrosorna i dammen får mig att önska näckrosor i min egen lilla. Kanske en minivariant kan få plats... Ja, och nu undrar jag var min strandiris 'White Swirl' tagit vägen. Svaret på den frågan får vänta tills sommaren. Tålamod, tålamod.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 17. Vilka fina bilder med många vill ha växter.

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 18. Vilken fin liten damm! Ser att den är belägen alldeles intill den likaså mycket fina sittplatsen! Vi går i "dammtankar" och samlar på oss idéer. Ska leta runt lite här och se om ni berättat hur ni gjort...
  Ha det gott! /Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har skrivit lite mer om ´dammen´i nästa inlägg. Carita

   Radera
 19. Tanken att göra sin egen vita rabatt finns i bakhuvudet hela tiden, men blir liksom aldrig av. Vi drömmer vidare ;) Fina bilder! Särskilt den lilla Astern på muren.
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 20. Sista bilden väckte habegär, så snyggt med irisens avlånga blomma och pionens runda!

  SvaraRadera
 21. Så många godingar i vitt eller vad det nu är för färg ;) Vackert är det i alla fall. /Anette

  SvaraRadera