måndag 5 januari 2015

Äntligen, nytt trädgårdsår.

I går tog vi en sväng till lite olika ställen med till viss del inriktning på trädgård.Vi skulle egentligen leta efter kokostorv som jag tänkte ha för frösådderna i år. Jag skall i alla fall prova och se hur det fungerar. Den vi hade tänkt köpa var slut på Ikea  så där blev det några små växter i stället, att ha ute i krukor eller inomhus i uterummet på vintern.  
Vi åkte vidare till Hornbach . Där hade dom förstås rea på mycket, 50 % nedsatta priser. Det blev några krukor, mera växter och och en produkt som egentligen är till för terrarier. Det heter TerraBasis och är en ogödslad  naturprodukt. Jag tänkte använda det att så i också, blandat med små lecakulor och sand. Allt sående i dom här för mig nya produkterna är lite av ett test. Jag vill prova något nytt och se hur det fungerar.Sen sår jag väl på mitt vanlig sätt också, planterings- och såjord blandat med leca, sand eller perlit .
Jag har inte börjat med mina frösådder ännu men snart är det dags att sätta fingrarna i jorden.
Jag köpte  ett par stycken Calochepalus brownii eller heter dom Leucophyta brownii, silvergirland. Jag gillar den silvriga färgen. Jag läste att dom kommer från Australien, vill ha ljust och full sol, men konstant fukt och lä hela sommaren.Hur jag skall lyckas med det vet jag inte  men försöka duger. Det var ju 50% nedsatt så det gör inte så mycket om det misslyckas. Om dom överlever våren skall jag föröka göra en kruka eller plantering med gråa, silvriga toner.Till det passar Echeveria som också går i grå nyans. 
Sen fanns det lökpåsar som såldes ut, Narcissus Tete a Tete och Narcissus Jetfire så det blev några såna som jag ska plantera i kruka nu. Dom växer i påsarna  redan så får se om det blir något av dom.Och så hittade jag några fina grå- silverfärgade krukor också som också är användbara.
Sen blev det en udda krukväxt Sansevieria cylindrica, pinnlilja. Den skall också planteras ut under sommaren som ett utropstecken någonstans.
Ytterligare en större  Echeveria åkte med i påsen.
Beträffande kokostorv så har vi ett torvblock som vi inte ännu använt. Det skall läggas i vatten och då skall det falla sönder av fukten och bli användbart. Just den sorten finns att köpa hos Lena , Wexthuset.  Nu börjar det, trädgårdsåret. Carita

11 kommentarer:

 1. Så mycket fint du lyckats hitta i januari! Jag är inte så mycket för krukväxter men pinnliljan var sannerligen stilig, en växt med karaktär. Måste bli ursnygg i en lämplig rabatt.

  God fortsättning Carita och Bertel!

  SvaraRadera
 2. Så roligt att kunna köpa växter för senare utebruk.Underbart att vi går mot rätt tid nu.Och solen lyser även idag.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 3. Pinnliljan var ju en kul och snygg växt. Förstår jag det rätt. Ni tänker alltså plantera ut den någonstans i en rabatt under sommaren och sedan ta in den på hösten, inte ha den i krukan på altanen eller så? Det låter ju som en kul idé. Det skulle man ju faktiskt kunna göra med en hel del inneväxter.

  Ha en bra trettondagshelg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så tänkte jag, kanske ha den i en större kruka med lite udda växter t ex med Echeveria och dom silvriga silvergirland och andra fetbladsväxter. Jag tänkte att dom kanske trivs i solen vid vår södra gavel på huset, där är det sol hela dagen . Alla dom har jag i uterummet på vintern och då kan jag ta in hela krukan.Ha en fin helg du med. Carita

   Radera
 4. Lycka till med dina sådder! Spännande med testningen av nya produkter.
  Själv skall jag dra ner på sådderna i år. Jag har så mycket från tidigare år som jag måste ta hand om först.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 5. Hei, og så fint å finne en for meg ny hageblogg! Her skal jeg komme tilbake og lese mer. Fant siden via Nora sin hageblogg, og legger meg til som følger.
  Riktig godt nytt hageår! Herlig med tid for frøsådd og hageplaner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittade vår blogg, välkommen till oss. Det är kul att kunna läsa om trädgårdar i andra länder och se vad som händer där. Vi ses igen på bloggen. Carita

   Radera
 6. Så fine og spennende kjøp, en er alltid klar for noe som en kan glede seg til og over i hagen.

  Godt nytt år til deg også og ha en fin kveld.

  SvaraRadera
 7. Så spännande med olika saker att så i. Vore jätteroligt om du berättar hur det går. Själv kör jag sedan ett par år med root it-kuber. Jag som förr gjorde egna tidningspapperskrukor. Men det är så smidigt om med många sådder så blir det på tok för många tidningskrukor att sno ihop.

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera
 8. Det låter så kul med att så en massa växter, men jag är urdålig på det. eller rättare sagt på det här med att omskola, avhärda och plantera ut. Så det blir dåligt med sådder för mig. Bara "fådda" luktärtor!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 9. Va härligt:) Provar att sätta ut frön nu och hoppas på grönt i pytsarna till våren.
  Ha det gott!

  SvaraRadera