måndag 29 december 2014

Trädgårdsåret 2014, del 5

Här kommer nu dom sista trädgårdsbilderna för det här året som gått. Jag tycker jag börjar känna en ljusning och att dagarna blir längre men det är väl fortfarande bara en chimär. Men snart, snart börjar man nog märka det på riktigt. Jag börjar känna mig mer och mer beroende av dagsljus och  långa ljusa dagar. Jag försöker klara den mörka årstiden bl a  genom  bilderna från trädgården  och allt spännande som kommer att ske. Jag ser väldigt mycket fram emot att se hur alla ändringar vi gjort kommer att utvecklas. Jag vet att jag kommer att få plantera lite nytt i dom omgjorda rabatterna. Tur att jag tog lite bilder så att jag kan se hur det var.
 Den här kanten var tidigare gjord av  trästörar. Tyngden från jorden hade med tiden gjort att den började luta utåt.Nu har vi ersatt den med sten i dubbla rader som vi tror skall hålla emot bättre . Dom är nergrävda i jorden ca 30 cm så dom bör hålla för tyngden.
Här gjorde vi om en del av en gammal upphöjd rabatt till en liten rabatt med sten på högkant. Vi tog bort en vanlig benved som inte hade några bra egenskaper, ingen höstfärg och ingen blomning att tala om. Här skall jag plantera lite flera småväxter mellan stenarna i vår när vädret tillåter.
Det här är baksidan av samma kulle, där har jag också förnyat nästan allt och tagit bort allt gammalt skräp i växtväg. Trädstammen är en körsbärsbenved som får vara kvar .
Här har vi gjort två små 'blötbäddar' under asken som tar all fukt. Vi har lagt dammduk i botten för att hålla fukten kvar. Där planterade jag irisar som kräver mycket fukt för att överhuvudtaget blomma och lite olika primula 

 Den här rabatten är också omgjord till viss del. Jag tog bort en massa vårnävor som hade spritt sig på hela kanten.Jag har planterat in några nejlikor och en Campanula punctata Wedding Bells (har inget svenskt namn). Det är nog spridningsvarning på dom nya också men jag hoppas jag kan hålla dom på lagom nivå. 
 Den här kanten var full av liten flocknäva som jag rensat bort. Jag misstänker att den kommer att komma igen för det blev en del rötter kvar.
Här är en liten del av en annan upphöjd rabatt som vi ändrat kanten på. Tidigare var det trästörar som tappat formen och delvis ruttnat och som är ersatt med en stålkant.I en liten vinkel blev det ett ministenparti  som också skall fyllas med småväxter.
 Här är hösten på gång och dimman ligger lågt
Katsuran har tappat nästan alla sin löv men någon pepparkaksdoft kunde jag inte känna.
 Det här partiet gjorde vi väldigt sent i oktober. En stor gammal syrenbuske fick stryka på foten och i stället blev det grus och några små barrväxter.
 Höstfärgerna blev fina när dom äntligen kom
Här är mina säckar med löv som skall kompostera under vintern och förhoppningsvis kunna läggas ut i rabatterna till våren. Nu ser jag fram emot att börja om med ett nytt trädgårdsår. Carita

5 kommentarer:

 1. Så vackra bilder Carita! Stenkanten är snygg och annorlunda än de traditionella stenkanterna. Det är en trevlig sysselsättning att gå igenom trädgårdsbilderna på vintern, var det verkligen så grönt och vackert? ...och jodå, det var det men minnet sviker.

  Ha det gott, nu skall det bli varmare igen!

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig, tycker redan att det känns ljusare men det är kanske tack vare det fina vädret vi har haft senaste veckan. Men bara vetskapen om att dagarna blir längre för varje dag som går gör att det känns lite lättare åtminstone. Och visst är det skönt att ha trädgårdsbilder att njuta av nu? Jag hoppas kunna komma på besök om/när ni har öppen trädgård i 2015. Det verkar hända hur mycket som helst i er trädgård hela tiden så jag misstänker att det är mycket som har ändrats sedan vi var hos er i 2013.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 3. Nu har jag suttit en lång stund och läst alla dina 5 delar av trädgårdsåret 2014. Vilket jobb du lagt ned på att sammanställa allt. Jag är väldigt imponerad. Och jag är ännu mer imponerad av allt jobb ni gjort under året i trädgården. Jag ser fram emot nästa gång då jag kan besöka er trädgård. och se allt nytt (det som gjorde efter 1000 trädgårdar).

  Nu har värsta kylan gett med sig och dom hotar om några dagar med plus 6 grader och regn. Då kommer väl allt vatten att lägga sig på den fortfarande frusna jorden. Det känns just nu inte som någon bra växtvinter men vi får väl hålla tummarna för att våra trädgårdar klarar av vinterns prövningar.

  Önskar dig och Bertel ett gott slut på 2014 och ett riktigt Gott Nytt 2015!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar dig detsamma. Du är välkommen på besök i vår eller sommar, det ser jag fram emot. Ha det fint. Carita

   Radera
 4. Åh, den där bilden med dimma ser precis ut som lummiga sydvästra England.

  SvaraRadera