lördag 6 december 2014

Trädgårdsåret 2014, del 2

April månad, då börjar den hektiska trädgårdstiden. Enligt mina anteckningar hade vi mycket sol nästen hela april men det var torrt och nätterna var ibland kalla med minusgrader. 10:e april fikade vi ute i trädgården första gången, det var varmt och fint på dagarna.
April är en städmånad i trädgården om vädret tillåter. Jag tycker att jag brukar städa undan det mesta på hösten men varje vår ser det i alla fall skräpigt ut med löv som blåst in, vissna perenner , kvistar som blåst ner  och annat skräp som ligger lite här och där.
Det tar minst en vecka  att plocka och kratta undan det värsta. Efter det brukar jag göra en  'finputsning' . Då klipper jag ner perennerna ännu mer där det behövs, delar, flyttar , lägger på ny jord och gödsel osv.  Eventuella spontana frösådder som jag hittar försöker jag ta till vara om dom ser bra ut., men en hel del hamnar i komposten också. Städjobbet tar nog ca fyra veckor totalt.
Komposten är delad i tre delar, en för enbart löv, en del för annat trädgårdsavfall och oftast är en del färdig mull.Den delen försöker jag få ut i rabatterna på våren men i år har jag faktiskt kvar ungefär halva den komposten. Den skall jag lägga ut i rabatterna när den nya våren kommer och sen hoppas jag att en ny del av komposten har blivit mull. Det ser jag när jag flyttar över en del till den tomma avdelningen. Komposten har blivit ett riktigt bra kretslopp och fungerar bra med förmultningen. 
I slutet av mars öppnade jag bänkarna för att få ljus och vatten på alla krukor.Den nya stenlagda gången blev klar.Vi hade fått hem en massa sten som skulle bearbetas och senare användas till en hel del som kom att göras om under sommaren och hösten. Vi  besökte en krukmarknad i slutet av mars och lyckades göra en del fina fynd.
Redan i slutet av mars och april börja allt spira i rabatterna. Först kommer vintergäck och snödroppar, sen kommer krokus, nunneörter , iris , olika narcisser, pärlhyacinter, tulpaner, påskliljor osv.  
Bilden ovan innehåller bl a Corydalis Fire Bird, iris Katharine Hodkin och Arum maculatum , fläckig munkhätta. Munkhättan är jag riktigt förtjust i trots att den sprider sig och är giftig. Den har väldigt fläckiga blad, kolven blir mörk lila och även hölsterbladet är lila i kanterna. Den har fått en egen plats under en buske vid komposten där den kan få växa.
Backsipporna dyker i början av april och tillhör vårfavoriterna. Dom är fina hela våren och sommaren med sina fröställningar. Crocusen Jeanne D´arc är en favorit, alldeles kritvit.

Primula blommar tidigt och är en riktig färgklick på våren.
 Här börjar alla stora perenner att visa sig. Det blåa är scilla som funnits i trädgården sen vi köpte den, omöjlig att bli av med. Jag rensar i bland bort säckvis och kastar. Några blir alltid kvar och förökar sig, den är fin på våren men blir så skräpig när den vissnar ner.
Corydalis är också en sort som självsår sig hejdlöst. Jag tycker den är jättesöt när den kommer på våren och är lätt att rensa bort men knölarna blir ju kvar om man inte gräver upp dom. Den har fått vara kvar men jag måste nog börja reducera den också. En del frösådder blir rätt bleka i färgen men en del blir riktigt fina.
I den här rabatten har vi många  Camassia som kommer tidigt, sen växer här olika Allium, Irisar, olika Astilbe, pioner , nävor, gräs och diverse annat. 
Alla ovanstående bilder är tagna i april, så nästa avsnitt blir från maj månad. Carita

4 kommentarer:

 1. Jag gillar din idé att ägna vintern åt att minnas och gå igenom säsongen en gång till. Det är ju lite det jag gör med "trädgårdsfärger" också. Man blickar bakåt, men inte för att tråna utan för att få ny inspiration för nästa säsong. Och så känna glädjen som susar genom kroppen när man minns allt fint också förresten. :)
  Du kommenterade hos mig att koltrastarna pickar bort mossa som du försöker plantera ut. Jag blir så full i skratt, för hos mig finns det mossa i massor och överflöd. Inte bara i gräsmattan vill jag lova. Tänk vad det är spännande att det som en trädgårdsmästare sliter för att få att växa, det kan en annan slita med att försöka får bort. Underbart med trädgårdar och man lär sig ödmjukhet.
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 2. Härligt att minnas våren så här års! Den där "vilda" nunneörten har jag också i min trädgård, och jag tycker faktiskt att den är riktigt söt på våren. Det gör inte så mycket att den sprider sig, för den är lätt att rycka upp om det blir för mycket. Så fin trädgårdsgången blev, den pryder verkligen trädgården. Ha en skön helg/ Titti

  SvaraRadera
 3. April var ljuvlig i år vill jag minnas, fast den var rysligt torr. Hos oss fick vi bara 23 mm regn i april och när det inte var någon snösmältning att tala om heller blev det torrt redan då. Men visst är det en fin månad med alla vårblommorna. Och vårstädningen är ett kärt nöje, jag älskar att rensa på våren och få se alla växter som spirar. Att en hel del av dem är ogräs får man försöka stå ut med - de är åtminstone hyfsat lätta att rensa bort på våren:-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
 4. Egen kompost er gull i hagen og det ser jeg plantene dine synes også, så flotte bilder.
  Den stein laget stien er som ett smykke, veeeldig fint må jeg si.

  Jeg gleder meg til våren når jeg ser på dine bilder,
  ha en fin adventssøndag.
  Marit.

  SvaraRadera