fredag 11 april 2014

Blommig fredag, tålamod.

April, april , våren tog tvärstopp och förkylningsbacillen har slagit till och nu tryter tålamodet lite .
Jag  har egentligen inte tålamod att  sitta still inomhus när det finns så mycket som behöver göras i trädgården. Regnet och det gråa kyliga vädret hjälper mig lite för det känns inte inspirerande att gå ut nu. Jag var ute igår när det var soligt men det kanske inte var det klokaste jag kunde göra för det blåste kallt och jag frös faktiskt, min förkylning blev väl inte bättre av det precis. Men nog klagat om det.Jag gjorde en runda  och tog några bilder av tillståndet i trädgården för att visa hur våren fortskrider.
Katharine Hodgkin, vi planterade den i ren sand i höstas och det verkar den trivas med för den har blivit låg och fin.


Här är ett par bilder från våra stora rabatter där allt står och väntar på värmen. Växter måste ha ett inbyggt  ´tålamod´ för dom verkar kunna anpassa sig till väder och vind  och väntar snällt med tillväxten när det blir för kallt. Men ibland blir dom nog lurade av det lynniga aprilvädret som skiftar från ena dagen till den andra. Jag får väl också ta fram mitt tålamod och bara vänta.
Vårflor av Corydalis, blåsippor, tandrot och senare liljekonvalj och annat. Så småningom täcks allt av funkiornas  blad längs hela kanten.
Jeffersonia diphylla, en av favoriterna, på väg upp Man kan redan se blomknopparna som också är på väg .Helt otroligt.
Den här Cypripedium farreri köpte jag jag förra våren (eller året innan ) . Den vissnade och tvärdog, trodde jag och tyckte jag fick skylla mig själv som köper såna dyra omöjliga växter. Jag har haft tålamod och tänkt att kanske den finns där så jag har skyddat platsen och till min förvåning kommer den nu med två skott. Jag blir så glad över det och hoppas att den klarar sig.Sen börjar tålamodet tryta över alla växter som jag köpt in, alldeles för tidigt och som står i uterummet och tar upp all plats. Dom har ju vuxit till sig mycket men tyvärr kan jag  inte plantera ut dom ännu.
Egentligen tror jag att vi trädgårdentusiaster har ett oändligt tålamod, för trädgård tar tid och man måste ha tålamod att vänta. Ha nu en fin helg/Carita   

5 kommentarer:

 1. Jag säger som du, förkylning och solväder funkar inte så bra ihop. Jag vill ut och gräva nu!!! Jag försöker träna mitt tålamod..tänk om det är likadant med växterna, att de står där och "hoppar" av otålighet för att inte värmen kommer och vecklar ut dem? :)

  SvaraRadera
 2. Ja våren har verkligen kommit av sig. Men jag håller med dig - det måste finnas ett inbyggt tålamod i varje växt. Tänk så de anpassar sig!
  Ha en fin helg

  SvaraRadera
 3. Jag ser att ni också har huset fullt av växter. Det är ju lite jobbigt när man inte får plats själv, men man får tänka på hur fint det blir i trädgården till sommaren, då är det lite lättare att ha tålamod. Trist att ni är sjuka nu, man vill ju bara ut och pyssla i trädgården så här års. Hoppas ni kryar på er/ Kram Titti

  SvaraRadera
 4. Usch så trist med vårförkylning. Hoppas att den försvinner snart. Det är kanske tur i oturen att det är mulet idag så du får kurera dig inomhus. Vet hur svårt det är att hålla sig inne (även om man är sjuk) när solen skiner ute.

  Grattis till de två skotten på orkidén, Cypripedium farreri. Så spännande det ska bli att följa den. Känner igen hur det är i uterummet den här tiden på året. Man får knappt plats själv :)

  Krya på er och ha en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 5. Så flott og frodig det er hos dere og enda flottere blir det når man har tålmodighet.
  Flotte bilder, god helg fra Marit.

  SvaraRadera