torsdag 16 januari 2014

I början på veckan

hade vi vårt första föredragsmöte med bildvisning för Trädgårdsamatörerna. Pia Myrberg, Torvan trädgård,
  visade fina bilder från sin trädgård och andra ställen och berättade om hur hon gör sina våtbäddar. Vi fick många tips och råd om vad man skall tänka på för att inte göra alltför många misstag som gör att man får göra om allt efter några år. Till lotteriet som vi brukar ha hade vi köpt ett antal Primula för att få lite färg och jag vann tillbaka två av dom. I vår planterar jag ut dom i min pimularabatt.

Innan snön kom såg jag årets första liljebagge som lyste så fint men den fick inte vara med så länge. Jag hoppas att dom som kläckts fryser bort nu när det blev kallt.  Jag har inte sett dom så tidigt någon gång förut.Tibasten började också slå ut men nu har den säkert dragit sig tillbaka.


Vi satte ju upp rådjursnät under hösten och har lyckats hålla rådjuren borta rätt bra än så länge, vi ser ju att dom rör sig här runtomkring. Problemet är att nätet inte hjälper mot kaniner, dom äter hål i näten för att komma in på tomten fast dom kan ta sig in på andra ställen utan att ha sönder nätet, vad ska man göra. Vi har satt upp hönsnät  längst ner också på dom flesta ställen men det är ju inte klokt att man skall behöva stänga och näta in sig helt för att få vara ifred av sån ohyra. Kommunen skjuter av kaniner så mycket dom hinner och det hjälper väl lite men att bli av med dom helt går nog inte.


Just nu händer det inte så mycket i trädgården i övrigt. Jag försöker planera vilka växter jag skall köpa till våren , jag vill gärna förnya lite och ta bort sånt som inte är så ´fint´och som jag tröttnat på.
I senaste Allt om trädgård finns bra adresser på nätet där jag varit in och kollat och det finns så många nya växter jag vill ha, problemet är att välja. Jag brukar skriva en lång lista först men sen gå tillbaka och behålla "måste ha" växterna.
Fortsättning följer/Carita
En Amaryllis som nu har blommat över, den blommade till jul.Har inget namn på den

Tibouchina, Diadembuske. Den blommar just nu i uterummet. Den klarar inte att stå ute på vintern men klarar mellan +7 -+10. Den ställs ut på sommaren.

Ljuslykta


Trädgårdssmycken i blått med snö

Första snön som kom

Gräsvippor blir fina med snö på.

Den här blommar nu och har en knopp till på väg. tyvärr namnlös den också.
  

4 kommentarer:

 1. Så där gör jag också - börjar först med en lång lista med allt som är intressant och så försöker jag korta ner listan och bara behålla "måste-ha-växter". Ibland går det bra och andra gånger är det jättesvårt att välja bort.
  Just nu håller jag på med en lista på träd och buskar som jag skall beställa från B. Ströö på Öland. Jag funderar och funderar - men det är roligt också:-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
 2. Jag är glad att jag hann, innan snön, gå många funderarvarv och skriva opp vilka växter jag behöver fler av och vad som behöver bytas ut. Mycket lättare att se när bladverket inte breder ut sig som mest. Listan blev förvånansvärt (?) lång.Och så finns ju de där "vill ha-växterna", men var ska jag få plats med dem... :)

  SvaraRadera
 3. Jaså den heter Diadembuske...vi såg mängder av dem på Madeira men det var ingen som kunde säga vad den hette. Så bra att jag fick reda på det. Underbar blå färg på den! Visst är det tråkigt med odjur av varierande storlek, vi har samma problem här också./ Kram Titti

  SvaraRadera
 4. Vilka snygga amaryllisar! Har aldrig förut sett en amaryllis med gula inslag. Ser att ni har samma problem med kaniner som vi har. Vi har förstärkt det svarta rådjursstängslet med grönt gunnebostängsel men dom lyckas till och med bita sig igenom det. Och igår såg jag två stycken inne på tomten. Var dom av olika kön så vet man ju vad man har att vänta. Men ... vi går i varje fall mot ljusare tider.

  Ha en fortsatt fin helg!

  SvaraRadera