onsdag 27 februari 2013

Iris sibirica

Iris sibirica är en av mina favoriter bland irisar. Den är lättodlad, trivs vid dammar men också vanliga planteringar om den får tillräckligt med fukt. Jag gillar dom stora ´grästuvor´som den bildar. Den bör delas efter 4-5 år för den blir tom i mitten efter några år. Den skall planteras just under markytan och vill gärna stå i sol-halvskugga. Hos oss står dom på lite olika platser men i vanlig rabatt . När den är nyplanterad får den helst inte torka ut.Höjden är 70-100 cm och blommar gör den i juni-juli.Dom jag har är olika blå nyanser men numera finns det flera färger.

Jag har inte fått tag i såna som jag velat här så nu har jag beställt från England, 8 st blev det. Jag valde Iris sibirica ´Caesars Brother´ , Cambridge, Dreaming Yellow, Flight of Butterflies, Roaring Jelly,Sparkling Rose, Teal Velvet  o Victorian Secret. Av bara farten hängde det med en låg Iris´´ Little Blackfoot´ och en hög Iris Foreign Legion. Dom är nog av germanica-typ.
Plantorna skickas barrotade och jag får dom i slutet av mars, men jag vill ha dom nu!. Jag får ju plantera dom i krukor så länge tills vädret tillåter att dom planteras ut.Det blir spännande att se vad jag får.
Idag har vi sol och några plusgrader, det droppar från taket och snön sjunker undan lite. Jag längtar ut./ Carita

Den här har jättefina knoppar med silkesliknande hölje innan den slår ut. Det här höljet är mera markant än på dom andra, tyvärr har jag inget namn på den.  

10 kommentarer:

 1. Spännande att se hur dina nya Irisar ser ut. Jag har bara blå i olika toner i min trädgård, men jag är verkligen förtjust i dem. Undrar om de finns i lila nyanser, vore ju läckert!/ Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iris ´Caesars Brother´ är mörklila, Roaring Jelly o Sparkling Rose är rosa/lila, spännande färger, jag hoppas dom blir så också.
   Ha det bra/Carita

   Radera
  2. Tack för tipset! Vilken firma har ni beställt från?/Titti

   Radera
  3. Jag beställde från ´Claire Austin Hardy Plants´. Man får leta sig fram till iris på hemsidan. Beställningen var inte så krånglig. Hoppas det går bra./Carita

   Radera
  4. Tack snälla för svaret och för att du påminde mig! Ska genast kika in där!/ Kram Titti

   Radera
 2. Så flotte dine Iris Sibirica er! Jeg har nok plassert mine for tørt, for jeg tror de fleste døde før de kom i blomst :-(
  Neste gang skal jeg plassere dem nær en dam! :-D
  Ha en fortsatt riktig fin dag.
  Stein

  SvaraRadera
 3. Här det ingen idé att plantera Iris sibirica, det är för torrt. Jag skulle ju kunna ha dem i mina blötbäddar men jag är för snål om utrymmet i dem. Jag satsar på I. germanica och pumila istället. Så spännande sorter du har valt! Jag förstår mycket väl att du vill ha dem NU!
  Kram
  pia

  SvaraRadera
 4. Hej hej!
  Iris kan man inte få för mycket av tycker jag.Det blir spännande att få se bilder på de nya sen :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 5. Så fantastisk flotte iris dere har, nydelig farge.
  God kveld fra Marit.

  SvaraRadera
 6. Vackra bilder på Irisarna.
  Spännande sorter du har köpt.
  Hoppas du visar här på bloggen då dom blommar.

  Önskar er en härlig dag!

  SvaraRadera