onsdag 25 april 2012

Nu går det fort .....

Nu har vi haft riktigt fint vårväder några dagar så nu har det gått fort med tillväxten. Det bara exploderar av växtkraft så fort solen visar sig och höjer dagstemperaturen. Blåsipporna blommar för fullt nu och vit- och gulsippor börjar också blomma på dom soligaste ställena. Den här perioden gör jag nog några rundor i trädgården flera gånger under dagen för det händer så mycket. Det är lika roligt varje vår att se vad som kommer upp, en del har jag ibland glömt att jag planterat, vissa växter bli en riktig överraskning.  Grannen kommer ofta med våra namnskyltar som av någon anledning hamnar i hans rabatter, då är det inte lätt att alltid hålla reda på vad man planterat och var.
På vissa ställen har vi  upphöjda rabatter med torvkanter . Tyvärr får torven inte vara ifred för  bl.a.trastar så nu har jag lagt hönsnät på dom ställena. Det är inte så snyggt men det blir bättre när det växter lite mossa på torven så småningom. En del gamla trovkanter har jag förbättrat och bytt ut mot sten.
Under asken har vi haft en sk våtbädd men den fungerade inte bra tycker jag så nu har jag tagit bort den och i stället gjort en vanlig rabatt. Den blir rätt skuggig när löven  slår ut så där har jag planterat en Rodgersia  pinnata 'Chokolate Wing' och hoppas att den skall trivas där.
Vårt uterum har ju varit belamrat av växter och sådder så idag har jag börjat tömma det och flyttat ut en hel del till ett plasttält som vi har. Det får gälla som mellanförvaring tills jag kan börja plantera ut allt. Vi vill ju gärna börja använda rummet  för t ex frukost eller lunch.
Det börjar spira i krukorna i odlingsbänkarna nu också så nu måste jag börja se över alla växter där.
Ha det bra i trädgårdslanden, fortsättning följer.
Carita
En del av blåsippsstället i sol


Ungersk tandrot , Cardamine glandugilera

Paeonia mlokosewitschii

Idag när vi äntligen kom oss för att ta en morgonpromenad såg vi en strandskata på en grässlänt vid Södertälje kanal.
Det är ovanligt att se den i dom här trakterna. 

    

3 kommentarer:

 1. visst är det härligt då det äntligen börjar spira i rabatterna:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 2. Margareta i Umeå25 april 2012 23:20

  Hej vänner. Blir rent mycket avundsjuk på allt som växer i er trädgård. Här i Umeå finns fortfarande mycket snö kvar. Men rabattkanter här och där i soliga lägen har kommit fram och där tittar genast krokus och andra lökar upp.
  Längtar att släppa loss och gräva ner mej. :)
  Många kramar till er. Margareta.

  SvaraRadera
 3. Oj vad det blommar hos er.
  Här ligger det fortfarande snö kvar och det är så otroligt blött.
  Hoppas att det torkar upp så att jag kan börja med lite trädgårdsjobb snart.

  Krokus och en julros har börjat blomma . De växer i rabatter som värms upp snabbt .
  Torvblocken får inte vara ifred för mig heller, trasten är verkligen besvärlig.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera