måndag 25 februari 2019

Spaljéer, pergolor och klätterstöd.

Vilket sammanträffande, ämnet i Trädgårdsfägring är just den här veckan är spaljéer pergolor och klätterstöd. Jag hade ingen koll på det men som av en händelse blev det bilder på spaljéer och klätterstöd i går när jag tog en tur i trädgården och fotade. Dom framträder just nu perfekt innan allt det gröna visat sig.
I går kändes det som vår, åtminstone inomhus så jag ville gå ut och börja städa upp lite i trädgården. Jag blev lite lurad för allt är fortfarande fruset och det gick inte att göra så mycket  därför blev det en del bilder i stället, av den ostädade trädgården.
 Mitten av vår trädgård ligger lite lägre än övriga omgivningen och därför ligger snö och is kvar längre där. I går fanns det en hel del is och snö kvar men i dag är det nästan bara is, i går smälte mcyket bort igen.


 Nu ser det mest stökigt ut överallt när allt gammalt skräp och löv ligger kvar.
Här kan man se en av våra pergolor mot grannen i söderläge. Mot grannen har vi ett staket och på pergolan har vi byggt ett solskydd av snedställda bräder. Det gör att det blir någorlunda skuggigt här
Här finns en del clematis som växer upp och skugga också så småningom. 
 Här ser man solpanelen som ska driva pumpen till 'dammen' nedan. Vi tömmer den på vintern så för tillfället är den fylld med löv och skräp.

En annan av våra spaljéer. Här hade vi en honungsros som täckte hela stödet förra året men den tog vi faktiskt ner under hösten . Den blev tyvärr alldeles för stor och växte flera meter under säsongen och höll på att rasera hela ställningen. Nu kanske det blir några mindre sorter av clematis i stället.
 Förra året sparade jag alla pelargoner som jag tog sticklingar av på våren. Nu har jag klippt ner alla och planterat om. Innan dess hade jag gjort mig av med nästan alla pelargoner för att jag hade tröttnat ,jag får se hur det blir med det efter den här sommaren som kommer.
 Till sist blev det en bild på en gråsiska som nästan somnat på sin pinne, förmodligen av för mycket mat.
/Här kan ni säkert få flera tips om klätterstöd och spaljéer. http://tradgardsfagring.blogspot.com/

5 kommentarer:

 1. Jag blev också lurad av söndagens väder - det blåste så kyliga vindar så det blev inte alls något trädgårdsfix hos mig.
  Visst syns alla strukturer mycket bättre så här års, det är så att man kan tycka att de är för stora/för många, men när växterna sedan klär in dem visar de sig vara närmast för små!
  Söta lilla gråsiskan, så trygg den är hos er!

  SvaraRadera
 2. Hej Carita!
  Det är inte så mycket som går att göra ännu, marken är hård. Solen tittar fram och det ser härligt ut. Fint med spaljéer och pergolor. Trädgården ser helt annorlunda ut, när allt har vuxit upp igen.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 3. Vädret gör att man blir lurad och tror att man befinner sig i April och inte Februari.Vi har snö här men den krymper jag längtar tills dess det ser ut som hos Er.Tänk vad trädgården ser naken ut utan all grönska eller snö.Pyssla om sina Pelargoner hör verkligen till vårens bestyr något som även jag har ägnat mig åt.
  Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 4. Inser att jag är lite bortskämd när jag läser ditt inlägg. Här är snön borta sen några veckor och tjälen har släppt. Så jag har haft möjlighet att komma igång i trädgården och njutit i solskenet. Jag hoppas våren kommer till dig också snart.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 5. Lite tröstande att se snön i er trädgård även om den antagligen försvunnit nu. Här är det mycket snö kvar och idag blir det påfyllning. Det snöar massor just nu. Nåja, våren kommer!

  SvaraRadera