måndag 6 augusti 2018

Nu ska jag äntligen skriva något om vad som händer i trädgården ,

just ingenting egentligen.Vad ska jag då skriva om. Några funderingar. Dagarna går och solen fortsätter stråla från en klarblå himmel. Man kan fika ute tidigt på mornarna och  vistas ute sent om kvällarna utan att frysa och ta på sig en massa kläder- Det har ju varit ett helt underbart väder egentligen och jag har börjat anpassa mig till värmen. Det märkte jag idag när det var lite svalare, ca 22-23 grader, då blev det 'kallt'  och något långärmat fick letas fram.Men nu ska visst värmen återkomma igen ett tag. Det är skönt, men visst blir man egentligen fundersam över hur det kan bli. Det kan ju vara helt naturliga variationer men kanske lite för ofta , jag vet inte. 
Hur som helst, trädgården har klarat sig hyfsat med lite bevattning och häromdan fick vi äntligen det efterlängtade regnet med besked, 28 mm fick vi då under en timme, förra veckan var det. Sen har vi fått några mindre skurar också efter det så nu har vi 300 l i våra tunnor att vattna med..
Gräsmattan har vi inte vattnat . Den brukar återhämta sig när det väl kommer regn men jag är lite tveksam om den klarar den här torkan.
Jag har inte gjort några åtgärder i trädgården under den här perioden, det går ju inte att plantera om och flytta något t ex. Vi har beskuret och klippt på träd och buskar för konstigt nog har dom vuxit som aldrig förr. Jag har inte köpt något nytt heller  och det känns lite som om om det fattas något. Jag brukar alltid förnya någonting. Jag hoppas jag kan ta igen det senare under hösten.
Det som är annorlunda i år är ju att nästan allt blommade över före midsommar, så nu är det nästan bara grönt och inte så mycket som blommar.
Som tur är planterade jag väldigt många nya liljelökar och dom verkar trivas med värmen. Det är dom som får stå för blomsterprakten just nu.
Lilium Gold Class

Hemerocallis

Lilium Sweet Surrender

Lilium Night Flyer

Hemerocallis

Hemerocallis Citrina

Lilium Leichtlinii

Lilium Zambesi

Lilium Pretty Woman

Lilium Mister Pistache
 
 Efter att bara ha suttit i skugga halva juli och gjort nästan ingenting beslöt vi oss att tillsammans med ett par vänner göra en utflykt på ett par dagar.Det blev en tur på två dagar till områden runt Vättern, i 30-gradig värme.  Hur klokt var det egentligen.  Ovan en bild från Tåkern, vårt första stopp. Det var en överraskning och nytt för oss . Det är ett jättefint naturreservat med massor av fåglar även om det inte var högsäsong och ett otroligt vackert område. Jag kan tänka mig hur det är där vår och höst under fåglarnas flyttider.
 Vackra byggnader täckta med vass på väggar och tak fanns där också.
 Sen tog vi en tur till Alvastra kloster eftersom det låg utefter den väg vi skulle.
 Huvudmålet för den första dagen 24 juli var egentligen Omberg naturreservat. Där gick det åt många svettdroppar och många liter vatten. Vi tog den enklaste vägen upp men i den värmen som det var så kändes det verkligen. Men vilken utsikt över hela nejden, Vättern och Tåkern. Underbart.  Sen åkte vi vidare till Gränna där vi bodde över natten och följande dag åkte vi över till Visisngsö.  Där badade vi och åt en god lunch på ett fint litet värdshus. Det var en riktigt trevlig resa i goda vänners lag.

Igår hade vi öppen trädgård sista gången den här säsongen. Länstidningen i Södertälje gjorde ett reportage i vår trädgård på torsdagen den 2:a och det hjälpte nog till att vi hade många besökare. Vi tackar alla som kom och hoppas dom fick en härlig trädgårdsupplevelse hos oss. 
Ha det fint i värmen/Carita

11 kommentarer:

 1. Liljorna verkar ha gillat sommaren. Jättefina. Känner igen mig i beskrivningen - det har varit en lugn juli. Mycket har fått vänta. Grattis till regnet. Vi har bara fått ynka 3 mm på den senaste tiden.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera
 2. Hej Carita!
  Det syns att det är ett liljeår i år, så vackert de blommar hos dig. Mina har varit finare än någonsin förut. Men de flesta har blommat över.Några dahlior har kommit igång, men de i lådorna har inte kommit igång med blomningen ännu. Njuter av det svalare vädret, och vi har också fått regn, skönt.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 3. Skönt med liljor som klarar blomningen i värmen. Här har floxen räddat mig från total blomstertorka (känns det som, för visst finns det annat också men inte som vanligt i juli). Vi har fått ett par omgångar om 2 mm sedan midsommar. Jag är så glad över skuggan från skogen i år. Inatt kom det 5 mm och i kväll har jag använt alla 150 litrarna till att ge rosorna och floxarna rejäla rotblötor. Kanske chockade jag dem alla i stället? Det får vi se om någon vecka om de vissnar i stället för att leva upp...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Vilka fantastiska liljor du har! Helt underbart. Alla mina har blommat över redan.
  Ha det jättegott!
  /Anja

  SvaraRadera
 5. Så vackra Liljor du har i trädgården, de är verkligen så underbart med dessa vackra skapelser och de blommar även om det är torka för de har ju allt i sin knöl.Här har det även kommit lite regn så pass att gräsmattan blev mindre torr.Så härligt med utflykt trots värmen.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 6. Din fundering över vädret i början är klockren. En naturlig variation men de är ju så många variationerna nuförtiden... Utflykten ser fin ut. Det är inte så himla långt från mig och kanske är det just därför jag aldrig varit där :) Tack för tipset!

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 7. Yellow flowers are my absolute favorite! It looks like you saw a wide array of flowers in your garden. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

  World of Animals

  SvaraRadera
 8. Så fint i Tåkern området. Vi var också där, ungefär samma runda för några år sen. Ni missade väl inte Ellen Keys hem vid Vätterns strand?
  Vilken liljeprakt! Night Flyer och Petty Woman blev genast favoriter, men visst är de ganska kortlivade skönheter... eller är det bara här de försvinner efter ett par år.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 9. Ja du, även om mn bor fint och verklighen trivs hemma å är det skönt att komma hemifrån ett tag. Man liksom uppskattar miljön hemma mycket bättre.....
  Här verkar det som om gräset på framsidan har brännts upp helt, det som kommer tillbaka nu efter 29 mm´s regnet i helgen, är endast ogräset. Vi har fått stora ruggar med maskrosor - som vi aldrig haft tidigare - överallt och tyvärr verkar det som dom tagit över. Dom få ställen vi sådde i med gräs förra året och som var jättefint och grönt tidigt i våras, dom är nu döda partier med sandjord! Trist, men vi får ta nya tag senare i höst.
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 10. Great article..I am looking so forward to your blogcomment and
  I love your page on your post.. That is so pretty..
  หนังออนไลน์

  SvaraRadera
 11. I'am glad to read the whole content of this blog and am very excited,Thank you for sharing good topic.

  ดูหนัง

  SvaraRadera