lördag 29 juli 2017

Nya projekt och äntligen regn,

som jag väntat på det. Hela växtligheten höll på att gå under av torkan men igår fick vi en ordentlig regnskur, ca 20 mm. Samtidigt blev det förstås ett riktig åskoväder och regnet kom , inte som ett stilla sommarregn, utan som om hela himlen öppnat sig.  Men jag är väldigt glad för det och idag slipper jag vattna och alla tunnor och kannor vi har är fulla med vatten.
Det har hänt en del senaste tiden och jag har varit väldigt lat med att skriva.
Vi har besökt en del trädgårdar som vi har planerat och det är alltid kul. Man blir så inspirerad av att se andras vackra och fina trädgårdar och får många idéer att ta med sig hem.
Och sen har vi haft besökare i vår trädgård bl a från Norge. Det var verkligen ett trevligt besök att få och vi hade många gemensamma upplevelser av trädgård.
Vår svarta nysrot, Veratrum nigrum håller på att slå ut. Här är en bild efter regnet igår med alla vattendroppar.
Vi besökte en otroligt vacker trädgård i Sörmland när tidningen Land hade öppna trädgårdar.Det som slingrar sig över stenarna är ett klippt oxbär, Cotoneaster. Exakt vilken sort vet jag inte men det väldigt snyggt.

Vi har ägnat oss åt en hel del ändringar senaste veckorna. Av grannen fick vi en hög med röd ölands sten som vi ville göra något med. Vi vill ju ha in lite roliga detaljer i vår platta trädgård så det blev ett litet stenparti till på en ny bit av gräsmattan. Idag är det ingen gräsmatta bara en torr brun yta. JAg vet inte om den någonsin blir grön igen.

    Vi har ju en hel del gamla syrener som vi länge velat ta bort. En tog vi bort tidigare och nu försvann en till. Dom står alla mot grannens tomt och vi har egentligen haft dom kvar för insynsskydd och skugga.
Samtidigt som B grävde bort hela stubben började jag gräva i ett gammalt parti som behövde göras om. Där hade vi en fjällkåpa som brett ut sig över en stor del av utrymmet. Det är en gammal rabatt där vi i vårt oförstånd gjorde rabatten med markduk under, ca 30 cm ner. Då hade vi inte ett ända träd där utan bara vilda växter från Gotland. Det är kanske 30 år se. Vi fick rådet då att lägga duk för att inte få in trädrötter i rabatten. Vi kommer aldrig att lägga duk under flera gången, det är helt hopplöst när man ska plantera nytt och göra om. Alla växter får samsas om utrymmet , det gör dom ju i naturen.

Jag fick ta i som bara den för att få bort all duk och alla stenar vi lagt där. Men det gick till slut.

Så här blev det med ny jord och stnearna omplacerade. Sen planterad jag in en Abies koreana 'Silver Show' och Abies koreana 'Molli'. Jag sparade en liten del av fjällkåpan, Alchemilla alpina.
 Så här blev det där syrenen togs bort och en ny syren kom på plats, Syringa pinnatifolia. Fjädersyren heter den och jag hoppas jag slipper rotskott på den.
Här där vi tog bort en syren tidigare planterade jag en Malus 'Ture' och en Euonymus macropterus, båda har vi fått av trädgårdsvänner.

En bild på mina favorit allium
Plantagen hade kvällsöppet till kl 21.00 igår och vi måste bara åka och se vad dom hade på rea. Det fanns inget på rea vi ville ha men en hel del stenpartiväxter till vårt nya parti. Jag blir väldigt irriterad på att dom inte har ett enda namn så nu blir det till att försöka hitta det på nätet.
  Nästan färdigt. Fattas lite kantsten.
En favorit, blå gräsfibbla, Catananche caeruela
Så här blev det, jag är nöjd. Man får bara bortse från den bruna gräsmattan, det blir säkert snyggare när och om den blir grön igen.
Och till sist en Veronica av något slag, också en favorit just nu.
Det blev mycket den här gången. Idag ska jag försöka läsa bloggar och se vad ni gör. /Carita

10 kommentarer:

 1. Hej Carita!
  Stenpartiet blev riktigt fint, speciellt med stenarna på högkant. Den blå Veronican är så fin, har köpt en liknande i år. Vi har också avverkat, både krikonträd och en fläder, vet inte om jag blev så glad över resultatet, för nu har vi insyn från grannen. Regnet vräkte ner igår, det behövdes, vår gräsmatta ser lika torr och trist ut. Men tror säkert att den kommer igen.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 2. Det blev verkligen fint, Och annorlunda, med Ölandsstenen på högkant! Snyggt!

  Vi fick bara 4 mm regn här så det är bara att fortsätta vanna. Vi som kan!

  Så klart ni är välkomna :)
  Slå en signal bara!

  //Veronica

  SvaraRadera
 3. Googlade benveden och vilka fina frukter den hade. Fådda blommor är så härliga att ha. Kul att ha lite projekt hemma och att besöka och få besök däremellan.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Vilken skillnad med kantstenen runt stenpartiet, lyfte verkligen till toppennivå och jag tänker inte alls på att gräsmattan inte är grön. :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Ni har så fint i er trädgård.Man får verkligen lust att gå ut och jobba när man ser hur ni gör.Bruna gräsmattor är vi nog många som har.Blir så avis när jag läser om hur mycket regn ni fick.Här har inte kommit en droppe på jättelång tid.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 6. Suck! så fint ni gör. Det nya stenpartiet med kantsten blev otroligt fint. Inte ser man "gräsmattan" då:-)
  Visst är det härligt att få en massa input från andras trädgårdar. Det händer även att man kommer hem till sitt eget och tänker: Jag har det inte så pjåkigt heller ;-))!
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 7. Den svarta nysroten ser mycket spännande ut, den måste jag läsa mer om!
  Snyggt med de röda ölandsstenrna! Vi har en hel de mindre bitar av skiffer....nu fick du allt mina tankar att börja spinna🤔
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 8. Den svarta nysroten ser mycket spännande ut, den måste jag läsa mer om!
  Snyggt med de röda ölandsstenrna! Vi har en hel de mindre bitar av skiffer....nu fick du allt mina tankar att börja spinna🤔
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Nysroten ser spännande ut och fint blir det efter syrenen. Gillar syrener, men de behöver plats för att komma till sin rätt.
  Till nästa säsong är gräsmattan säkert som ny igen. Min trädgård ligger på sandås och dessutom två stora björkar som är törstiga. Gräsmattan blir alltid brun därunder andra halvan av sommaren.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 10. Förstår att du är nöjd. Det set jättefint ut. Jag hade en Syringa pinnatifolia men tog bort den för något år sedan. Grundstammen som var ca 20 cm växte i omfång väldigt medan ympen inte gjorde det i samma omfattning så det blev en väldigt konstig balans där. Inga rotskott alls dock.
  //Helene

  SvaraRadera