fredag 14 april 2017

Blommig Fredag- Överblick

Det är så bra just den här tiden att få en överblick över trädgården, innan allt vuxit till sig och det är som en djungel. Då ser man inte några strukturer längre. Nu kan man fantisera om hur man skulle vilja att det blir sen, när allt är grönt och frodigt. Sällan bli det egentligen som jag skulle vilja ha det.
Jag vill ha en bra ordning på växterna och lagom storlek, inte så att dom slänger sig över varandra och täcker sånt jag vill se och jag skulle vilja att man ser varje växt för sig.
Såna sparsmakade trädgårdar ser jag ofta när vi är ute och reser och jag vet inte riktigt hur dom bär sig åt som har sådana. Väljer man växter som har en viss storlek och ett visst växtsätt och som inte brer ut sig eller putsar man dom hela tiden så att växterna inte får bli för stora. Kanske ska man plantera dom med stora mellanrum så att var och en står för sig. Jag har försökt men tycker att dom ändå växer ihop. Det är svårt , jag vill ju inte heller ha för mycket öppen jord.
Just nu ser jag i alla fall varje växt , dom som har kommit upp och det ser ut som om det finns plats emellan. Fast sen poppar det upp lite av varje där det ser tomt ut och snart är det fullt igen . Jag får väl börja ta bort  varannan så kanske det blir bra.
Nu har det blivit så kallt så att tillväxten har stannat av, tråkigt, fast kanske bra att det inte går för fort. Man pratat om ca -5 till - 6 grader på nätterna, få se hur det går med allt då. Vi har i alla fall inte fått någon snö än.
Några av översiktsbilderna ville jag inte ens gå ut och ta så några är tagna genom fönstret. Fåglarna gillar att bada i den här ´dammen´. Det finns stenar dom kan stå på. Problemet är att vi får skura stenarna hela tiden för dom smutsar ner rätt mycket.
 Den här gräsmattedelen är ett hopplöst ställe och nu ser den bedrövligare ut än vanligt. Vi måste göra något åt det , snart.

Här gäller det att kämpa på , trots kylan.
Vill ni se flera överblickar, gå in på Bland Rosor och Bladlöss


13 kommentarer:

 1. Takk for fine oversiktsbilder !
  Fint å kunne planlegge på denne tiden, både løkplanting til høsten, og evt omgjøring med flytting av stauder. Vi har flyttet på flere busker og trær som fikk for liten plass, og da er det raskt andre planter som også må flyttes på.
  Lykke til med planleggingen:-)
  Eirin

  SvaraRadera
 2. Många gillar att ha växter lite en och en så att varje enskild växt får "glänsa". Själv är jag inte åt det hållet men en trädgårds-och bloggvän, Birgitta, som har bloggen Glädjekällan, kan "allt" om detta. Hon har det nämligen så som du förmodligen skulle vilja ha det. Birgitta har lyckats ovanligt väl - i min smak. Hennes trädgård var också vald till Sveriges vackraste trädgård härom året. Jag vet att Birgitta begränsar växternas livsrum genom att t.ex. dela dem. Men, för att få riktigt bra kläm på det hela: Besök hennes fantastiska blogg och ställ frågan. Kanske vill hon hjälpa dig?
  Själv gillar jag ängskänslan och att skapa en impressionistisk OCH expressionistisk känsla i rabatter och i trädgården. Jag mycket långt kvar till min vision.
  Ha det gott!
  Glad Påsk!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt besökt hennes trädgård,underbar och precis en sån jag önskar.Jag har bilder därifrån som jag kan titta på och få ideer.

   Radera
 3. Det är minsann inte lätt att få till det som man skulle önska för man har ju en bild inne sitt huvud som man gärna vill få att fungera i verkligheten men växterna de gör lite som de vill och det är ju det som gör det spännande.Glad Påsk/Margareta

  SvaraRadera
 4. Så mycket fint redan...men ja, gräsytorna ser särskilt grääsliga ut så här års. Känner igen det där om att det poppar opp lite allt möjligt :)

  SvaraRadera
 5. Det är svårt att få det precis som man vill, har nog lite tätare rabatter, och så poppar det upp lite nya frösådda, dem försöker jag ta bort. Trädgården ser nog inte så inbjudande ut nu utan grönskan, men när den kommer så blir det bra igen. Du har många fina växter som blommar redan.
  Glad Påsk /Marika

  SvaraRadera
 6. Ni har en fin trädgård Carita, vi handskas med levande material som inte låter sig styras av våra önskemål alltid. Jag tillhör dom som vill att alla växter skall synas och få utrymme, planterar väldigt glest och är försiktig med invasiva växter men jag lyckas inte heller hålla det som jag vill ha det. Därför tycker jag också att våren är så fin, då är det som jag vill ha det - ungefär i alla fall.

  SvaraRadera
 7. Ja, nå ser man jo de enkelte plantene - men på et øyeblikk er det tett i tett.... Vil heller det enn bar jord, sånn er det med den saken.
  God påske!

  SvaraRadera
 8. Mmm.. det var isande kall vind som drog genom gatorna när jag var inne i Göteborg igår kväll och minusgrader på termometern :(

  Tycker precis som du att den avlövade tiden är perfekt att fundera över strukturer. Och problemet du beskriver - det lagoma för att allt ska synas är väldigt svårt att få till. Tror nog att många av trädgårdarna man ser, de perfekta, tuktas ganska hårt.

  Glad Påsk! Carina

  SvaraRadera
 9. Åh, som jag känner igen mig i din problembeskrivning! Det är inte lätt att få till det där "lagom" som man eftersträvar.

  Glad påsk och hälsa Bertel!

  Kram Nora

  SvaraRadera
 10. Oj, vilken spännande trädgård du har! Ser jättefin ut.
  Ha en härlig påsk!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 11. Kul med översikter och så fint hos er redan innan grönskan kommit.
  Glad påsk
  /Anette

  SvaraRadera
 12. Visst kan man trösta sig med att en del kommer stå sig längre nu när det är så kallt, men trist när man har rariteter som inte gillar kylan. Lökväxterna, iaf dom vanligaste, brukar ju klara iskalla nätter - men det är ju betydligt trevligare med lite värme på dagarna så man kan få lite gjort. Som det är nu vägrar jag att göra någonting ute!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera