fredag 3 februari 2017

Blommig fredag- om jag fick börja om från början

Om jag fick börja om från början skulle jag köpa en tomt med ett naturligt berg i dagen, i söderläge med skog mot norr och bygga mig ett nytt hus.
Nu blir det ju inte så utan jag för hålla tillgodo med den tomt jag har, en från början alldeles plan villatomt och ett hus från 1943.
Trädgården var helt vildvuxen när vi kom hit och jag borde kanske tagit bort allt då. Barnen var i 10-års åldern och vi arbetade heltid så den tiden och det intresset fanns inte då.
Intresset för trädgård fanns förstås men då kom trädgården i andra hand.
Sen har allt i trädgården vuxit fram under åren utan någon speciell planering egentligen. Vi har planerat allt eftersom , då blir det som det blir.
I synnerhet har jag våra två stora perenna rabatter som jag aldrig blir nöjd med. Jag gör om och gör om tar bort och planterar till men det blir ändå inte som jag vill.
Jag borde egentligen gräva bort alla växter och börja om från början men det tar emot att börja med ett så stort projekt. Jag försöker fortsätta byta ut växter och ta bort sånt jag inte vill ha  men jag vet inte ännu om jag får till något vettigt.
Jag ser fram emot den dagen jag är nöjd men det kanske aldrig blir så. Det är kanske bra att ha ett mål att sträva efter, då ger man inte upp så lätt.
Här nedan är några bilder av rabatterna i olika stadier.
Jag vill ha in flera olika perenner, dom höga bak och lägre fram, med färger och bladformer som passar ihop och framhäver varann, det är min dröm./ Carita
Äntligen har fröna från STA kommit.
Vill ni flera såna inlägg gå in på Bland rosor och bladlöss

11 kommentarer:

 1. Ibland är det svårt att få det precis som man vill. Men gillar verkligen din fantastiska rabatt med alla vackra vårblommor.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 2. En enormt stor rabatt,veldig flott! Jeg erfarer at man mister evne til å se hvor fint det er i egen hage. Ser mest feilene etter hvert...

  SvaraRadera
 3. Det är väl det som är lite tjusningen med att ha trädgård, att det aldrig blir riktigt färdigt, utan det finns alltid något att flytta på eller byta ut.
  Vi har en stor rabatt runt vår uteplats som har blivit rätt vildvuxen och där vi tagit bort och planterat nytt under de senaste åren men inte fått någon riktig ordning på men i år är planen att klippa ner rosenspiréan rejält och plantera hostor och vita pioner. Petri vill ta bort våra hängpilar men jag vill ha dem kvar. Vi får se hur det blir med det.

  Trevlig helg!
  /Birgitta

  SvaraRadera
 4. Vackra bilder från din trädgård. Frågan är kanske - blir vi nånsin nöjda? Och om jag får till den där fina kombinationen kommer det då ändå inte börja klia i omgörar-fingrarna ändå? Det känns naturligt att en trädgård utvecklas och förändras över tid. Smaken och livet förändras och då hänger trädgården med :)

  Trevlig helg! Carina

  SvaraRadera
 5. Ni verkar ha en fin trädgård men det är så klart så att man gärna vill förändra i alla fall det är ju det som är roligt.Även om jag är nöjd med vår trädgård så blir det ändå vissa förändringar man gör men i en mindre skala.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 6. Väldigt vacker med alla lökväxter och andra vårblommor. Längtar till när det ser ut så här och längtar också efter de där perfekta kombinationerna i landet året runt. Nu växer ju växter olika fort så även om man tänkt rätt händer det saker på vägen. En del trivs andra inte.
  Skulle också vilja ha ett berg och tomt i söder.
  Trevlig helg
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Inte heller jag har skisser och planer över hur trädgården ska bli. Vi tar en bit i taget och det blir som det blir.Tycke och smak förändras ju hela tiden.
  Er trädgård ser så fin och spännande ut på alla bilder!!
  Lycka till med sådderna!

  SvaraRadera
 8. Så vackra bilder från en härlig trädgård!
  Jag tror... att för en trädgårderare blir aldrig trädgården klar. Det är en process, en ständig utveckling. En lek, ett sökande och finnande, som i sig gör att vi söker vidare. För vad gjorde vi - vore vi? - om den var klar?
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 9. Perennrabatter är bland det svåraste som finns att göra i en trädgård, det har jag insett med tiden. Men som tur är så är de ju de flesta perenner hyfsat lätta att flytta så man ändra med tiden.
  Sen är ju frågan om man någonsin blir 100% nöjd? Jag tror inte det, det kommer nog alltid vara något man vill ändra.....och det är ju också något av tjusningen med trädgård.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 10. Fina bilder du visar. Ja man längtar väl oftast efter det man inte har, som berg i dagen, tex. Jag har det, men svär ofta över att det går upp i ytan precis där jag hade tänkt sätta den där trädet eller lähäcken eller...
  Men klar blir man ju aldrig, i trädgården eller med andra kreativa saker. det ligger väl i sakens natur att ständigt testa nya idéer.
  //Helene

  SvaraRadera
 11. Vilka häftiga klot ni har! Sådana vill jag också ha men det är ju inget som är gjort i en handvändning direkt ;-) Tack för härliga bilder! Kram Katarina

  SvaraRadera