fredag 6 januari 2017

Blommig Fredag- Fröer eller inte

Så klart att jag ska så fröer i år, förra året sådde jag nästan inget och det jag sådde hann jag inte ta hand om. I år hoppas jag det går bättre. För några dagar sen hade vi vårväder, ingen snö och + 10,7 grader  Jag var ute ett par dagar och städade upp lite bland vissa perenner och krattade löv.  Visst kändes det lite udda men det var så skönt att vara ute i trädgården.
 Plötsligt när jag höll på såg jag att några krokusar hade kommit upp och blommade, Crocus speciosus, en blå och en vit.
 Julrosorna var gröna och fina och hade stora knoppar.
Då kändes det nästan att det var dags att fröså perenner och annat som man kan ställa ut och som gror när det blir dags. Dom här bilderna togs den 31/12
 Men så den 4:e januari kom vintern tillbaka med besked och då försvann lusten att så.
 Men vackert blev det.
 Arbetsbänken får stå öde ett tag till.
 Man får njuta av det fina snötäcket och snön på buskar och träd i stället. Fast nu har det mesta av snön blåst ner igen.

Korgen med alla fröer står framme och bidar sin tid och jag slänger ett öga åt det hållet oftare nu. Ibland bläddrar jag bland påsarna för att se vilka jag ska så först när det blir dags. Krukorna är tvättade och står i källaren och flera är på väg in för att tvättas rena.  /Carita
Idag på morgonen hade vi -22 grader, brrrrr.

Vill ni se mer om fröer- eller inte gå in på bloggen Bland Rosor och Bladlöss

13 kommentarer:

 1. Ja det går lite upp och ner med lusten att så. Dina krokus ser så sköra ut i vinterkylan, man blir lite orolig att de ska falla ihop, men de är ju tuffare än de ser ut.
  //Helene

  SvaraRadera
 2. Vi kan inte klaga på omväxlingen i vårt väder Ena dagen vår nästa varga vinter och isande kallt.Snart är det vår igen.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 3. Ja visst blir man peppad när man läser om alla frösådder som många har startat upp. Jag har några krukor som jag satt frön i de skall ut under snön men här har vi bara ca 2 cm så det blir lite svårt än. Nu när det är så kallt också så känns det inte så inspirerande med sådder. Krukorna står i uterummet så jag har koll på dom.
  Nu skall jag försöka bestämma mig vad jag skall sätta uppför väv i vävstolen.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 4. Det ser likadant ut hos oss, full vinter och ca 20 grader kallt. Det är riktiga svängningar. Det blir nog inget sått på ett tag.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
 5. Ja, då man startar upp med frösådderna känns det som om våren verkligen är på väg. Fast här hos mig dröjer det länge än innan det ens blir varmare. I går hade vi -30º, brr!
  Ljuvligt att hitta Krokus och Julrosor i knopp redan nu.

  Trevlig dag!

  SvaraRadera
 6. Lika kallt här. Bra att snötäcket kom som skydd för alla växterna.
  När värmen var här hittades några blåsippsknoppar. Då vaknade lusten ordentligt.
  Vackert med snön i din trädgård.
  Ha det fint i helgen.
  Anette

  SvaraRadera
 7. Visst är det en härlig tid vi går till mötes förr eller senare så kommer våren ändå även om det kan vara svårt att tro det.Snön den är ju bra för den ger ett så bra skydd och dessutom så blir det så vackert.Här har vi haft -32 grader så det har varit rejält bistert det gör att jag har inte fått upp ångan att tänka på fröerna ännu.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 8. Härliga foton! Ja, vädret är minst sagt omväxlande. Ha en skön helg.

  SvaraRadera
 9. Det hender med meg oså, at jeg ikke får tatt hånd om alt som spirer... Kjennes ikke bra.
  Men er det mulig? Krokus nå?
  For meg betyr snøen som kom i dag, at nå sår jeg stauder (perenner), for de stratifiserer jeg under snøen.
  God helg!

  SvaraRadera
 10. Det är minsann inte lätt att få vårkänslor nu när det är plus 10 ena dagen och minus 18 andra. Ändå ligger de där och pockar på uppmärksamhet, känslorna.
  Tänk att du hade blommande krokus!

  SvaraRadera
 11. Nej, någon större lust att börja så fröer har jag inte efter den här hemska blåsten och kylan (-12 grader) som varit sista dagarna. Idag var det visserligen endast nollgradigt, men det blåser fortfarande så jag avvaktar ett tag till. Rolle var ute nyss och kollade växthuset och det var +5 grader, men igår var det bara -2,5 så mina ömtåligaste växter har väl dött antagligen. Fläkten har gått för högvarv, mer kan man ju inte göra!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 12. Nu är det ju dax att börja med sådderna. I varje fall vintersådder. Jag kännde precis som du och var supersugen för det kändes som lite vår. Men i torsdags när jag började och snön yrde utanför så kändes det inte lika kul längre.

  Men snart, snart!

  //Veronica

  SvaraRadera
 13. Jag hoppas det är sen höstkrokus och inte tidig vårkrokus:-)
  Verkar som storm och allmänt busväder är våra vintrar i Småland på sistone. Snön lyser med sin frånvaro. Så vackert när allt ligger inbäddat mjukt, tyst, stilla.
  Ser spännande ut i den frökorg.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera