lördag 5 november 2016

Hösten börjar lida mot sitt slut

och vintern gör väl snart sitt intåg. Dom flesta löv har fallit men några buskar  och träd har en aning av höstfärg  kvar på några enstaka löv som vägrar släppa taget. Lindarna i vår allé har en del kvar och dom löven är stora som  dasslock. Jag krattar ut dom på gatan så att kommunen får ta upp sina löv själva, vi har inte plats för allt och måste ändå köra bort flera säckar med löv.
Idag har jag försökt ta in dom sista krukorna som ska till källaren i mörkret och ligga där till våren , en del av dom får stanna i uterummet för att få lite av det svaga vinterljuset.
Just nu har vi massor av extrabelysning och extra värme i uterummet för att kanonviskan och kanarieklockan  skall orka blomma. .

 Jag har grävt upp och tagit in knölarna för dom stora kobrakallorna Arisaema consanguineum, Den största var ca 15 cm i diameter, helt kolossal. Det här är fröställningen från den största.
 Hedychium gardnerianum, kanonviskan,   har kommit så här långt i sin blomning på en av stänglerna, det finns två till med knopp. Den doftar jättegott, mest när det är sol och varmt. .
Här kan man se knoppen på Canarina canariensis, man kan se att den börjar spricka upp litet i knoppen.
 Och sen har vi ett antal Echeveria av olika slag som vi har fått med julgrupper . Jag sparar dom ute på sommaren och inne på vintern och vattnar minimalt. Dom flesta har faktiskt blommat om flera gånger.  Jag försöker minimera antalet krukor som måste in men det går inte så bra, det blir lika fullt varje år. .
Nu börjar jag snegla lite på korgen med frön som jag har. Jag måste ta in en massa krukor som skall tvättas så att jag kan börja så så småningom.  Carita

8 kommentarer:

 1. Det har en förmåga att bli mycket som ska in. Ju mer utrymme, desto mer sparas i alla fall här.
  Echiverorna trivs verkligen hos er. Jag övervintrar mina för första gången i år. Blomställningarna kom som en positiv överraskning. Väldigt vackra och långblommande.
  Kan man använda fröställningarna från kobrakallan?
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Vilken växt, kanonviskan alltså! Den har jag varken sett eller hört talas om. Den är nog värd att fjäska lite extra för.

  Ha det så bra!

  SvaraRadera
 3. Du har så många fina växter som jag förstår att du vill vara extra rädd om.Så vackra fröställningar kobrakallorna har riktiga konstverk.
  Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 4. Vilka härliga och vackra växter du har.Dom är ju värda lite extra pyssel.
  Ha det gott/Gunsan.

  SvaraRadera
 5. Jo nu är vintern på ingång och det är mycket som ska fixas innan kylan. Alla era vackra växter förstår jag att du är försiktig med. Trevlig söndag!

  SvaraRadera
 6. Den där kanonviskan var underbar...och så doftade den tydligen också! Härligt!!
  KRAM - Susie

  SvaraRadera
 7. Mycket ovanliga växter, fröställningarna är så dekorativa.
  Kanonviskan är vacker, påminner om kaprifolens blommor.
  Ha en fin vecka /Marika

  SvaraRadera
 8. Vackra förstärkningar på Kobra kallan! Ha några små små som jag frösådd. Lär dröja länge innan det blir någon.
  Ha det gott!

  SvaraRadera