måndag 5 oktober 2015

Från lund till stenparti,

var namnet på helgens aktivitet i Uppsala under lördag och söndag. Trädgårdsamatörerna i Uppsala har ju under några år hållet en lök och knöl helg med en massa intressanta föreläsare. Vi har varit på väg till den många gånger men vi har alltid haft något förhinder. I år bestämde vi att vi skulle åka oavsett vad och det blev verkligen en intensiv helg . Starten var på lördag med lunch och sen följde ett antal  spännande föredrag. Föredragshållare var Jan Jermyn som tidigare drev Edrom Nurseris i Skottland . Han berättade om växter för woodland, Sen följde Jonny Karlsson från Pålsboda , han berättade om sina stenpartier och dess växter.
Sen följe Peter Linder, handlade om buskar och små träd www.linderplantskola.se,  och Arve Elvebakk, Tromsö arktisk-alpine botaniske hage, han berättade om stenpartier och deras ekologi i Tromsö.
Efter det startade den efterlängtade växtmarknaden, det är ju för den som dom flesta deltar.
Vi kunde köpa växter av Janis Ruksans, Peter Linder, Jim Jermyn, Jonny Karlsson, Stolpens trädgård, Gerben , Annika Hultman och frön från  Magnar Aspaker.
Det blev några lökar och en del små rötter som knappt syns och de minsta var dyrast. Spännande att få se dom i vår. Dom jag är mest nyfiken på är Corydalis buschii, Corydalis solida Coscoroba, Corydalis nudicaulis och Anemone ranunculoides Muku, den sista är en fylld gulsippa
På kvällen åt vi middag och blev underhållna av Magnus Lidén från Uppsala universitet  som berättade om sina strapatser som plantjägare.
På söndagen fortsatte föredragen av Magnar Aspaker som pratade om växter för stenparti , sedan Jim Jermyn igen som pratade om hur man odlar europeiska alpina växter och sedan Arve Elvebakk som berättade om sina resor i Chile.
Jag har ju förstått att det inte är lätt att odla alpina växter  hos oss , ändå vill man försöka för det finns så mycket vackert . Dessutom är dom små och lätthanterliga om man lyckas få dom att trivas. Man måste nästan göra ett stenparti för att det överhuvudtaget skall bli något resultat. MAn får läsa sig till hur man gör i böcker och på nätet.
Det som jag aldrig kommer att få till är såna växter som växer på ställen med ständig fukt fast inte stående vatten. I fjällvärlden rinner det ju nästan alltid vatten under växterna som håller rötterna fuktiga men inte blöta och hur man skall åstadkomma det i vår trädgård, det tror jag inte går.
Det var en trevlig helg med mycket information och vi lärde oss en hel del.
På vägen hem åkte vi förbi Uppsala botaniska och tittade på deras nya stenpartier som är under uppbyggnad. Många idéer får man med sig hem.




4 kommentarer:

  1. Så spennende, stein i alle former er så flott.
    Du har handlet mye fint ser jeg, jeg må få noen nye løk i jorden snart jeg også.
    God ny høstuke til dere.

    SvaraRadera
  2. Det høres ut til å ha vært en inspirerende helg !
    Vi har noen steinbed etterhvert, og er nok heldige som har en skrånende tomt.
    Endel av plantene er sådd av frø fra Magnar Aspake :-)
    Ha en fin uke.

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig helg ni haft! Spännande med alla fynd. Uppsala botaniska är trevligt att besöka, vi hann inte i år, men var där förra året. Ha det gott!
    Titti

    SvaraRadera
  4. Hej på er!
    Vilken intressant helg ni har haft, det är verkligen hög klass på program som anordnas av STA. Roligt att vår förening håller fanan högt.

    Allt gott!

    SvaraRadera