måndag 28 september 2015

Vilka härliga höstdagar,

som gjorda för att ta ut sig helt i trädgården. Trots allt grävande och allt annat som  följer med när man skall göra saker så har ryggen visat sig från sin bästa sida och inte klagat alls och jag antar att både kropp och själ mår bra när man kan vara ute i höstsolen och sensommarvärmen. Jag gör om  och förnyar igen, nu i rabatter som jag inte rört på många år.
Bakom växthuset har vi haft gamla mörkröda fyllda bondpioner, utan doft . Dom har blommat fint men blivit så fula redan i augusti så jag har fått klippa bort allt bladverk. Det har pågått i många år och dom har inte visat någon bättring så nu har jag grävt bort dom två pionerna  och ersatt dom med en ny Rhododendron Marcel Menard och en Azalea luteum som vi grävde upp under våren och som stått i kruka hela sommaren. Samtidigt åkte nästan alla flox också som stått där. En del har jag krukat upp till våren, resten hamnade i sopsäcken.
 Sen fick jag för mig att äntligen ta bort en Acanthus mollis som stod i den bortre ändan av rabatten.Den hade blivit alldeles för stor och tog över allt som fanns i närheten.
Det ledde till att jag ville göra om hela den rabatten . Det har varit mest dagliljor i den som blivit för stora och vuxit ihop.Jag grävde upp allihop men lämnade några rudbeckior kvar i mitten.
Jag fick t o m bort en stor daglilja som heter Victora Aden, fast den fick jag hjälp med. Jag tror den var kanske 10-15 år. Vi har haft en kant av stockar som murknat och som jag ville passa på att byta ut.
Alla dagliljor har jag delat och planterat tillbaka små plantor som kanske kan växa till sig något år.

 I den här ändan fanns en massa iris som rensats bort .
Ny stenkant från vårt stenlager. Den här rabatten har alltid haft raka kanter så det får den fortsätta med.
Ungefär så här blev det. Jag har klippt ner liljorna och putsat till lite.
En skottkärra  med Hemerocallis Victora Aden.  Jag skall försöka få loss en liten planta i morgon som ska planteras längst bort till höger i den nygjorda rabatten  Jag är riktigt nöjd med dagen och veckan som varit. Nu ska jag fundera på vad jag skall ge mig på härnäst. 

5 kommentarer:

 1. Så du jobbar och sliter.Och fint blir det.Önskar jag kunde göra lite grävjobb men handen måste få vila till i vår.
  Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 2. Bra jobbat! Jag är också igång med omplanteringar. Blir en massa grävande, fixande och donande. Hoppas det vackra vädret håller i sig till helgen... o längre ändå.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 3. Takk for innlegget !
  Det virker som om høsten får oss hage entusiaster til å tenke nytt.. det er inspirerende:-)
  Bra jobbet, og spennende å følge med videre. Godt at det gikk bra med ryggen.
  Ha en fortsatt fin høst :-)

  SvaraRadera
 4. Oj, imponernade! Det där med fula blad på pioner har hänt mig också de senaste åren. Dom var hur fina som helst förr men nu vill dom sig inte. Har haft samma funderingar som du ... att ta bort dom. Sånt som inte trivs är ju egentligen ingen idé att satsa krut på. En kväll för ett par veckor sedan var vi ute på hundpromenad och passerade ert hus. Det låg mörkt och öde, ni var säkert på någon STA-träff :)

  Ha en fin kommande vecka!
  /Anita

  SvaraRadera
 5. Visst känns det skönt när man fått rensa upp. Det behöver jag också göra, har startat lite smått.
  Fint resultat.
  Ha det fint!

  SvaraRadera