torsdag 10 september 2015

Jag har köpt några nya lökarr

som skall planteras och det är så roligt med lite nytt. Det känns som om jag inte förnyat växtsortimentet på länge utan bara lekt grävling hela tiden och rensat bort, rensat bort, rensat bort.
Som till exempel senaste veckan har jag tagit bort två stora bestånd av iris på 1 kvm vardera. Enligt etiketten som fanns under den ena ruggen så var dom planterade 2005 och jag har inte gjort något åt dom sen dess. Ja, någon gång kanske jag tagit någon planta och krukat upp.  Men nu är allt helt borta och jag har kastat 3 säckar med iris. Jag har förstås sparat några plantor och krukat inför nästa år, det blev kanske 15 krukor, jag har inte räknat så noga.  Den en sorten är en skomakariris, Iris aphylla, den andra har jag inget namn på, den fanns i trädgården sen tidigare.
 Bilden ovan är från våren 2014, skomakariris blommar rätt tidigt. Den har varit väldigt rikblommande varje år men nu är den borta från det stället. Jag skall ha den kvar någonstans.

Den andra irisen syns bakom stenbänken, en grön massa. Den är också borta nu .  Jag har inte riktigt bestämt vad jag skall göra på dom platserna men det lutar åt att det skall bli små barrväxter i stället.. Jag har inte riktigt gillat alla små barrväxter som många har men jag börjar ändra uppfattning , allt annat vi har är så yvigt så den kanske blir bra med lite miniatyrer som omväxling.
 I går kväll var vi och lyssnade på ett  en och en halv-timmes föredrag om lökar och knölar med Gerben Tjeerdma, http://gerbianska.com som säkert många har hört talas om eller känner. Föredraget arrangerades av Tom Tit´s Experiment. Det var kul och jag blev inspirerad att plantera flera lökar. Vi fick många jättebra tips om hur man skall få dom olika sorterna att trivas och han hade med sig en hel del spännande till försäljning. Han berättade också mycket om hur man kan så själv och hanteringen av såna frösådder.Intressant.
Förra helgen tog vi en tur till en liten växtmarknad i Tullinge vid ett café , Kajkkanten, ett mysigt ställe som jag inte visste fanns. Där köpte vi några lökar av Jenny på Jennys frön och sånt,
http://fron-och-sant-se. Hon har väldigt mycket trevligt som hon säljer på nätet, fast nu är säsongen snart slut.
Följande lökar har jag köpt: Scilla bifolia rosea
                                              Tulipa humilis ´Black Base´
                                              Allium ´Ostara´
                                              Gladiolus flanganii
                                              Tulipa ´Little Princess´ (mössen har ätit upp dom vi hade)
                                               Tulipa ´´Little Beauty´
                                               Narcissus watieri
                                               Corydalis vittae
Dom tre första är från Jenny och resten från Gerben. Jag vill gärna ta en tur till hans plantskola.

Och sen, en riktig överraskning. Häromdan damp det ner ett litet brev i brevlådan och jag hade ingen aning. När jag öppnade låg det en liten blåsippslanta i och jag fattade ingenting. Men när jag började läsa förstod jag, det var en liten planta från Anette på Solbacken som skickade den. Jag läste om den på hennes blogg i våras och blev så förtjust. Jag blev såå glad, tack Anette, så jättegulligt av dig, jag skall försöka vårda den ömt, oberoende av vad den får för färg.  Det är så kul med växter man fått, då kommer man ihåg personen man fått den av varje gång man ser den .

13 kommentarer:

 1. Fina och stora iris bestånd i eran trädgård, men visst är det kul med lite förnyelse i trädgården också. Gick just idag och hade lök funderingar. Det får nog bli fler tulpaner och krokusar här.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Ni skulle ju kunna ha en egen plantskola, eller det kanske ni redan har... Tycker alltid det är så synd att slänga även om det inte är ovanliga växter. Låter mycket intressant med föredraget. Kanske man kunde få en liten sammanfattning här... hoppas, hoppas.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon plantskola har vi inte men jag brukar sälja lite växter på föreningens växtmarknad och när vi har trädgårdsbesök. Det är så bra att kunna ta med sig och ge bort också när vi besöker någon trädgård själva.
   Vad gäller Gerbens föredrag så kan jag inte hela men jag tar det som jag brukar göra fel på som jag trodde var rätt. När han sår lökfrön använder han en blandning av 50% såjord, 25% lite grövre sand och 25 procent sånt grus som man ofta sandar med, men utan salt, vet inte vad det heter. Han täcker krukorna med samma grus för att hålla mossan borta.
   Dom flesta lökar vill ha regnig vår och varm och torr sommar och det har ju inte vi, därför är det svårt att få dom att återkomma.
   Han har testat olika saker med svårare lökar och då planterar han dom under stora träd som tar all fukt under sommaren så att det blir torrt och det har fungerat hyfsat bra. Det går också bra att plantera mellan perenner som vill ha mycket vatten men då får man väl plantera i framkant så att dom syns.
   Vad gäller frösådden så sår han många frön i samma kruka och väntar till dom gror, det kan ta ett tag med vissa frön. Sen får dom växa till sig där några år tills dom blir så stora att dom kan blomma. Under tiden kan man plantera om dem till större kruka efter hand men det är absolut förbjudet att dela på dom, plantera hela krukan med alla groddar i en ny kruka. Delar man dom förstör man rötterna och hela sådden blir till ingenting. Det har jag gjort för jag trodde dom ville ha mera plats, var och en men det blev inte så mycket av det och nu vet jag varför.
   Olika Allium går bra att fröså och gror ganska lätt. Tulipa Sprengeri är en riktig raritet som inte finns till salu i handeln så får man tag i frön, köp dom direkt.
   Man får försöka läsa sig till var lökarna har sin egentliga hemvist och se hur dom växer i naturen och försöka anpassa sig till det. Dom flesta som vi kan odla här växer på höga höjder så dom tål kylan bra men inte sommarfukten.
   Det var lite kort om det jag tyckte var viktigt.
   Ha det bra/Carita

   Radera
 3. Så synd att jag missade föredraget. Jag jobbade som vanligt när det är aktiviteter i föreningen. Spännande med nya ytor att plantera på. Underbart väder vi fått, det är så skönt att vara ute i trädgården och pyssla i solskenet/ Titti

  SvaraRadera
 4. Det brukar alltid kännas lite i maggropen när man ska slänga växter men i bland så måste man bara göra det.Nu har du ju fina ytor att plantera på och det är ju alltid roligt.Nu är ju vädret perfekt för trädgårdssysslor så det är bara att ta vara på dessa fina dagar när man kan det.Ha det bra/Margareta

  SvaraRadera
 5. Jag känner igen mig i grävlingsmetaforen. Gräver och drar och sliter, men jag har svårt att göra den där rejäla utrensningen. Det är som att varje stadium ändå har sin tjusning och just då är det så svårt att göra radikala ingrepp i rabatterna. Nästa år kanske....? ;)
  Ha det gott!
  Kram ♥

  SvaraRadera
 6. Så roligt att få en överraskning i brevlådan :)
  Varje gång jag går in på din blogg så ser jag bilder som är så vackra och jag känner: Jag gillar!
  Vi vill gärna komma och frågar nu: Hur ser er helg ut? Den som kommer?

  Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Veronica.
   Om det passar får du/ni gärna komma på lördag, jag är hemma hela dagen.
   Hoppas på det. Det är ju fortfarande lite blomning kvar och det ser ut att bli hyfsat väder.

   Radera
  2. Åh, nu får vi besök till trädgården på söndag så nu blir vi hemma i helgen :) Men nästa??

   Radera
 7. Så fina Iris, synd att kasta dem, men vad skall man göra, det är trevligt med något nytt.
  Lökar har jag börjat kika på, men inte beställt några ännu. Det råkade ramla ner några påsar då jag var och handlade förra veckan, men det blir nog fler.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 8. Men visst är det så, förnyelse sätter fart på skaparglädjen i trädgården - fina lökar du har investerat i.
  Jag tycker iris är vackra när de visar sina blommor men just det där att de bildar så stora bestånd av bladmassa gör att jag slutat plantera iris.

  ...och välkommen in i barrväxternas förtjusande värld!

  Vi ses i helgen!

  SvaraRadera
 9. Underbart söt liten narciss, det blir fina saker att se fram emot till våren.
  Skomakaririsen är bekant, den och några andra ockuperar glasverandarabatten.
  Blåsippan grävdes fram när jag rensade bland oönskade aklejor som kommit för nära blåsipporna.
  /Anette

  SvaraRadera
 10. Det där med lökar är spännande och speciellt för mig i år eftersom jag - som tidigare hade hand om lökinköpen för föreningen - inte kunde det i år. MEN...tydligen har jag beställt en massa olika lökar. Både till mig själv och till mina väninnor i Stockholm. Men vad har jag inte en aning om.....Hade nämligen ett litet datorhaveri i våras efter beställningen. Så nu får man sig en ordentlig överraskning! Jag vet visserligen att jag beställde en massa Allium och påsk-och pingstliljor till parken. Dom äts ju inte upp av djuren. Men så var det "lite" annat också..... *fniss*
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera