måndag 11 mars 2013

Vinterträff 9-10 mars

I helgen var vi på vinterträff och samtidigt årsmöte för trädgårdsamatörerna i Sörmland.Det här året hade vi tema förökning av växter. Vi var ca 45 amatörer som försökte ta till oss så mycket som möjligt av information. Även om man hållit på ett tag med frösådd och sticklingar finns det alltid nytt att lära  och sen finns det lite olika metoder också.
Våra föreläsare var Finn Carlsen o Börge Christensen från Danmark och Björn Cederlund , www.lindudden.se och Larz  Danielsson ,www.spezialplant.nu. Björn lärde oss att ta sticklingar från rhododendron och även hur man korsar och sår själv. Sticklingar tror jag att jag kan försöka mig på men att korsa och så verkar bökigt. Börge pratade om ympning och Finn visade hur man förökar perenner ( alpiner) från blad, rötter, knölar o lökar. Det verkade väldigt enkelt på papper och det skulle vara intressant att försöka. Larz visade hur han sår sina frön så nu vet jag precis hur jag skall göra. Jag har sått länge men inte varit tillräckligt noga med renhållning och sånt.  På lördagen såg vi på lite bilder hur man gör och på söndagen fick vi prova på att göra allt själva. Väldigt inspirerande.
Larz, Finn o Börge hade växter med sig så det blev några växter inhandlade också.
Jag köpte Dicentra Ivory Heart, Dicentra Fire Island,  2 st Ramonda , Polystichum setiferum imbricatum och Athyrium setiferum congestum crispum som är ormbunkar och en Pseudotsuga menziesii serpentine  och några andra. Fortsättning följer/ Carita


Pseudotsuga menziesii serpentine


4 kommentarer:

 1. Hej på er, trevligt att träffas och vi ser förstås fram emot ett besök i sommar

  //Gunilla

  SvaraRadera
 2. Vilken toppenhelg ni verkar ha haft! Intressanta föreläsningar och möjlighet att fynda växter är inte det sämsta sättet att tillbringa en vintrig helg i mars:-)

  SvaraRadera
 3. Så artig og spennende helg dere har hatt, det er fint å lære noe nytt.
  God helg fra Marit.

  SvaraRadera
 4. Så spännande med föreläsning. Man blir ju aldrig fullärd och de som har hållit på länge har ju lärt av misstagen.

  Härliga spännande växter har ni köpt.

  Trevlig helg

  SvaraRadera