lördag 16 mars 2013

Rhododendron, förökning med sticklingar

Jag var ju på kurs om olika metoder att föröka växter på vår vinterträff och det jag tycker att jag själv skulle klara av är att föröka Rhododendron med sticklingar. Det lät inte så svårt om man följer vissa regler .Jag skall försöka förmedla det jag snappade upp.

Att ha tillgängligt när man börjar: skalpell eller vass kniv, rena krukor, rotningsmedel, hormonpreparat,etiketter, märkpenna, duschflaska, plastpåsar eller minidrivhus, gummiband
För skötsel behöver man: lysrör, värmematta, termometer, svamp o insektmedel.

Rotningsmedium: sållad torv, sand, gärna tvättad,vermakulit, perlit, små lecakulor, ungefär 1/3 av varje.. Jorden skall vara fuktighetshållande och luftig.
Typ av material till ympning: sidoskott, lite gängliga som vuxit i skugga, utan blomknopp , ta ej för kraftiga skott, gärna små. Bästa tiden är juni-augusti. Skotten skall vara halvmogna, ej för vedartade.  

Plantering av stickling: ta bort skottfjäll, blomknoppar, indument och gör den så ren som möjligt från allt onödigt. Behåll ca två blad, stora blad kan man klippa in.Skär av sticklingen i 40´vinkel och ta bort lite av yttersta barken på motsatta sidan men lämna en liten del av den längst ned. Bladen får inte ligga på varandra när man planterar. Duscha, etikettera och placera i miniväxthus eller plastpåse.Odla i ca +20 med ljus helst ca 14 timmar. Kontrollera sticklingarna, ta bort allt visset och kolla ohyra och svamp. Med Atamon ,1 kapsyl/litervatten, kan man ev bota mot svamp o röta. Omskola efter rotning, avhärda gradvis. 

Övervintring: håll fuktigt o ha bra luftväxling. Förvara över fryspunkt, i kallväxthus , bänk eller skyddat läge ute . Utplantera eller kruka om ofta. Se upp med uppfrysning på friland.
Det finns säkert saker man kan lägga till detta och alla har väl sina egna metoder men jag hoppas att det kan lyckas om man gör ungefär så här. Fortsättning följer så småningom/Carita

HFANT

4 kommentarer:

 1. Lycka till med sticklingarna! Ett pillrande förstås men desto roligare om man lyckas!

  SvaraRadera
 2. Vad härligt att få lära sig något nytt! Vet inte om jag kommer prova, men det är ju kul att känna till hur man gör. Hoppas det lyckas för dig!/ Kram Titti

  SvaraRadera
 3. så spännande!! Lycka till med sticklingarna och jag kanske prövar på då mina blivit liite större...låter intressant.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 4. Så spennende å lage egne planter av stiklinger, det er artig å prøve og lære nye ting.
  Planter jeg lager eller sår selv blir jeg mye mer glad i.
  God mandag fra Marit.

  SvaraRadera